Η εξιχνίαση των κλοπών θυρίδων σε υποκατάστημα της Alpha Bank στη Νέα Σμύρνη, έφερε στην επιφάνεια έναν ολόκληρο… κόσμο πίσω από τα κατορθώματα των Κολομβιανών «ποντικών».

Οι τρεις ταυτοποιημένοι δράστες φέρονται να έχουν χτυπήσει πολλές τράπεζες μεταξύ άλλων στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ.

Οι Αρχές ολοκλήρωσαν την έρευνά τους έχοντας μία πολύ καλή εικόνα για το τι έχει συμβεί τον Ιούλιο του 2022, όταν και οι δράστες κατάφεραν μέσα σε τρεις ημέρες να βρουν τα κενά ασφαλείας στην τράπεζα και να διαρρήξουν πέντε θυρίδες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει το στοιχείο πως μόνο μία από τις πέντε θυρίδες περιείχε κοσμήματα (αξίας περίπου 50.000 ευρώ), δείγμα πως δεν είχαν εικόνα για το που έπρεπε να χτυπήσουν.

Αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με τα χτυπήματα που σημειώθηκαν σε τράπεζα του Νέου Ψυχικού το καλοκαίρι του 2020. Σ’ εκείνη την περίπτωση, όπου ενεπλάκη πασίγνωστος θεατρικός παραγωγός, οι δράστες είχαν εντοπίσει θυρίδες με λεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στο χτύπημα στη Νέα Σμύρνη, οι δράστες εισήλθαν στη χώρα από τη Σερβία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια μέρα μετά την αρπαγή της λείας αναχώρησαν για την Ισπανία. Γι’ αυτό άλλωστε εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης από την εισαγγελία που παρέλαβε τη δικογραφία από το τμήμα Διαρρηκτών.

Πάντως, το Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας έχει στοιχεία πως στο στόχαστρο των Κολομβιανών «ποντικών» είχαν μπει και υποκαταστήματα άλλων τραπεζών, όπως της Εθνικής Τράπεζας και άλλων, σε περιοχές του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας.

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για το χτύπημα των Κολομβιανών «ποντικών»

«Εξιχνιάστηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων Δίωξης κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η υπόθεση διάρρηξης πέντε θυρίδων από θησαυροφυλάκιο τραπεζικού καταστήματος στην περιοχή της Νέας Σμύρνης που είχε τελεστεί στις 8 Ιουλίου 2022.

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες, τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 46, 42 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Κατά τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης και μετά από την ενδελεχή και επισταμένη έρευνα της επιληφθείσας προανακριτικά υπηρεσίας σε συνεργασία με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές, προέκυψε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι αποτελούν μέλη διεθνικής μετακινούμενης εγκληματικής ομάδας που ειδικεύεται στις κλοπές από τράπεζες.

Επομένως, αποκαλύφθηκε και πιστοποιήθηκε τη δράση του διεθνούς εγκληματικού κυκλώματος στη χώρα μας στην ανωτέρω περίπτωση διάρρηξης που ήταν μέρος του συνολικού οργανωμένου σχεδιασμού ενεργειών τους.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι στην ανωτέρω περίπτωση, αρχικά οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στη χώρα μας αρκετές μέρες νωρίτερα με σκοπό να μελετήσουν τους υποψήφιους στόχους.

Αφού επέλεξαν το κατάστημα-στόχο, το επισκέφτηκαν αρκετές φορές σε διάστημα τριών ημερών για να χαρτογραφήσουν το χώρο, καταγράφοντας και σε βίντεο την κατόπτευση του για περαιτέρω προσεκτική παρατήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Έχοντας διαμοιράσει τους ρόλους τους, εισήλθαν φορώντας χειρουργικές μάσκες διαδοχικά στο κατάστημα προσποιούμενοι τους πελάτες.

Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν (5) θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους.

Εξήλθαν διαδοχικά από το κατάστημα και ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής, όπου και συναντήθηκαν σε μακρινό σημείο από το κατάστημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους στο μεσοδιάστημα.

Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή».