Άμεση σχέση με την Αλβανική Μαφία και το καρτέλ ναρκωτικών της περιοχής φέρεται να έχει το ξαφνικό περιστατικό που αναστάτωσε τους Παξούς την Τετάρτη 9 Αυγούστου. Ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων φέρεται να λογομάχησε και να πυροβόλησε συνολικά 14 φορές έναν οικογενειάρχη, πλην όμως παλιό γνώριμο των αλβανικών Αρχών στην περιοχή Λάκκα του νησιού.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Δαρσινός

Το θύμα αποτελεί πρόσωπο-κλειδί για μία σειρά σοβαρότατων εγκληματικών πράξεων καθώς συνδέεται με φόνους, διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παραβατικές συμπεριφορές. Ο λόγος για τον Α. Κ., γνωστό και ως «Αντρέα» στις αλβανικές Αρχές, βασικό «παίκτη» στην σκακιέρα που ξεδιπλώνει τις επιχειρήσεις της η Αλβανική Μαφία.

Αλβανική Μαφία
Το θύμα της απόπειρας, Α.Κ.

Ο κύκλος του αίματος που ακουμπά πάνω στον «Αντρέα» φέρεται να φτάνει και στην πρωτεύουσα της χώρας και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη και στο περίφημο διπλό φονικό σε καφέ στη διάσημη πλατεία του δήμου.

Μιλάμε για τις δολοφονίες του 41χρονου Κρέσνικ Τσερτσιζάι και του 44χρονου Αρμάντο Οργκάνια, στο σοκαριστικό χτύπημα στις 18 Δεκεμβρίου του 2022. Η σύνδεση αυτής της διπλής δολοφονίας μπροστά σε δεκάδες απλούς πολίτες που έπιναν τον καφέ τους με το περιστατικό στους Παξούς είναι αρκετά έμμεση αλλά είναι εμφανής η επανάληψη των ονομάτων που φέρονται να εμπλέκονται στην Αλβανική Μαφία.

Ξεκληρίζεται η Αλβανική Μαφία: Ο Έντμοντ Πάπα και τα 700 κιλά κάνναβης

Αλβανική Μαφία
Ο Έντμοντ Πάπα

Ο Α. «Αντρέα» Κ. σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, αν και πατέρας τριών παιδιών, με τα οποία πέρασε στη χώρα μας, θεωρητικά για διακοπές στις 5 Αυγούστου, είναι πρόσωπο με βαρύτατο ποινικό παρελθόν. Μαζί με τον αδελφό του έχουν κατηγορηθεί για διπλό φονικό στο Βέλγιο το 2001.

Αλβανική Μαφία
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ωστόσο οι αλβανικές Αρχές εκτιμούν πως έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη δολοφονία του μεγαλοξενοδόχου Έντμοντ Πάπα λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία των δύο Αλβανών στην καφετέρια της Νέας Σμύρνης. Τα δύο εγκλήματα συνδέονται με την Αλβανική Μαφία και το καρτέλ των ναρκωτικών και συγκεκριμένα ένα φορτίο 700 κιλών κάνναβης το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Παρ’ όλα αυτά, η δολοφονία του Έντμοντ Πάπα παρουσιάζεται και ως πράξη εκδίκησης από τον Α.Κ., καθώς εκείνος καταλόγιζε στον Έντμοντ Πάπα τη φρικτή δολοφονία του Αλεκσάντρ Σαντικάι, ενός συγγενή και συνεργάτη του «Αντρέα». Ο Σαντικάι στην ουσία «ανατινάχτηκε» στο παγιδευμένο αυτοκίνητό του πριν κάποιους μήνες, ωστόσο πριν εκπνεύσει και αφού είχε χάσει τα δύο πόδια του, είχε καταφέρει να βγει από το όχημά του, πριν εν τέλει αφήσει την τελευταία του πνοή!

Αλβανική Μαφία
Η φρικτή σκηνή αμέσως μετά την ανατίναξη του οχήματός του Αλεκσάντρ Σαντικάι (Πηγή: shqiptarja.com)

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό

Ανακοίνωση για τον πυροβολισμό σε βάρος του Α.Κ. εξέδωσε το Λιμενικό των Παξών:

«Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Παξών, για ύπαρξη άνδρα στην παραλιακή χερσαία ζώνη του λιμένα Λάκκα Παξών, ο οποίος είχε δεχθεί πυροβολισμούς από έτερο άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Παξών, της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον άνδρα και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Παξών.

Στη συνέχεια ο άνδρας μεταφέρθηκε από το ιδιωτικό σκάφος «ΠΑΞΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» Λ.Π.805 στον λιμένα Αρρίλα Πέρδικας και έπειτα διακομίσθηκε από ασθενοφόρο όχημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Διενεργείται προανάκριση από τον Λιμενικό Σταθμό Παξών».