Στα χέρια του τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης του Αλλοδαπών Αττικής βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη (31/10) τρεις Λετονοί (47, 42 και 32 ετών) οι οποίοι με βάση τη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο αφ’ ενός έπαιζαν ρόλο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, αφ’ ετέρου είχαν καταρτίσει ένα τελευταίας τεχνολογίας εργαστήριο και με high tech laser εκτυπωτές έφτιαχναν υψηλής ποιότητας πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η high tech συμμορία υπάκουγε στις εντολές του Σύρου στην καταγωγή, επίσης με λετονικό διαβατήριο, ο οποίος γνώριζε την τέχνη της πλαστογραφίας, αλλά ήταν και εκείνος ο οποίος είχε αναπτύξει σχέσεις με παραβατικούς και ποινικούς στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να διακινούν μετανάστες από τις ακτές της Σμύρνης προς την χώρα μας.

Παράλληλα όμως, η συμμορία είχε αναπτύξει σχέσεις και με την ευρωπαϊκή δύση και μέσω αυτών των επαφών κατάφερναν να οδηγούν τους μετανάστες βαθύτερα στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Η συμμορία μεταχειριζόταν το σύστημα Hawala, μέσω του οποίου οι «πελάτες» τους πλήρωναν για να λάβουν τις όποιες «υπηρεσίες», είτε μιλάμε για παράνομη διακίνηση μεταναστών, είτε για την έκδοση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

High tech συμμορία

Έβγαζε 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο η high tech συμμορία

Τα ποσά τα οποία προκύπταν από τις «εργασίες» στις οποίες επιδιδόταν η high tech συμμορία, έφταναν ακόμη και τα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Συγκεκριμένα οι δράστες έβγαζαν από 300 μέχρι 600 ευρώ για κάθε ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο πλαστογραφούσαν και από 4.500 έως 6.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που επιχειρούσε να εισέλθει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σημειώνεται πως η ακριβής ημερομηνία έναρξης των «εργασιών» για τη high tech συμμορία, δεν προσδιορίζεται. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως τα μέλη της δρούσαν δεδομένα από την αρχή του έτους και δεν αποκλείεται η δράση τους να επεκτείνεται ακόμη πιο πίσω στον χρόνο.

High tech συμμορία

Η ΕΛ.ΑΣ. για τη high tech συμμορία

Για την επιχείρηση και τη δράση της συμμορίας, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αποτυπώνεται το πλήθος των εγγράφων που είχαν πλαστογραφήσει μόνο κατά τον μήνα Οκτώβριο και υπερβαίνει τα 600 ταξιδιωτικά έγγραφα!

«Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης στις περιοχές της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, -3- αλλοδαποί, ηλικίας 47, 42 και 32 ετών, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου μεταναστών από το Ελληνικό έδαφος και πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση. Επιπρόσθετα, σε βάρος του 32χρονου αλλοδαπού εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και πλαστογραφία.

High tech συμμορία

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση είχε αναπτύξει επαγγελματική υποδομή κατάρτισης πλαστών εγγράφων καθώς χρησιμοποιούσαν επαγγελματικό εξοπλισμό, ήτοι συσκευές ψηφιακής εκτύπωσης πλαστικών καρτών με laser πετυχαίνοντας την κατάρτιση υψηλής ποιότητας πλαστών εγγράφων νέου τύπου.

Η ιδιαίτερα έντονη δράση της οργάνωσης καταδεικνύεται και από τα -622- πλαστά έγγραφα που κατασχέθηκαν. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δελτία ταυτότητας, άδειες παραμονής και διαβατήρια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Επιπρόσθετα, οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν συνεργούς στην Τουρκία με τους οποίους συνεργάζονταν για να πραγματοποιούν παράνομες διακινήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα με τη χρήση σκαφών και αφετηρία την περιοχή της Σμύρνης. Τα χρήματα από τις διακινήσεις αυτές μεταφέρονταν με τη χρήση συστήματος μεταφοράς χρημάτων ενώ κομβικό ρόλο στη διαδικασία είχε γραφείο που λειτουργούσε στη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, τα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν την πραγματοποίηση παράνομων προωθήσεων μεταναστών από τη χώρα μας προς έτερες Ευρωπαϊκές χώρες μέσω αεροπορικών εισιτηρίων και τη χρήση πλαστών εγγράφων τα οποία οι ίδιοι κατήρτιζαν με τον εξοπλισμό που βρέθηκε και κατασχέθηκε. Ως προς τις χρηματικές ροές μεταξύ των μελών του κυκλώματος, πραγματοποιούνταν με τη χρήση εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Από τη δράση τους αποκόμισαν υπέρογκα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος και τη προέλευση του εγγράφου από -300- έως και -600- ευρώ ανά έγγραφο, ενώ για κάθε παράνομη προώθηση μετανάστη αποκόμιζαν χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από -4.500- έως -6.000- ευρώ το άτομο.

συμμορία διακίνησης μεταναστών

Σημειώνεται ότι κατόπιν συνδυαστικής ανάλυσης του συγκεντρωθέντος υλικού, εκτιμάται ότι από τις αρχές του 2023, το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τα -2- εκατομμύρια ευρώ ενώ μόνο κατά τον μήνα Οκτώβριο είχε οργανώσει την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον -9- μεταναστών και την κατάρτιση άνω των εκατό -100- πλαστών εγγράφων.

Γίνεται μνεία ότι από την Διεύθυνση Αλλοδαπών έχει κληθεί ειδικός εμπειρογνώμονας της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση των πληροφοριακών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE) ενώ η εν λόγω επιχείρηση υλοποιείται στα πλαίσια εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η χώρα μας.

Από έρευνα σε οικίες και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • -459- δελτία ταυτότητας,
  • -161- άδειες παραμονής,
  • -2- διαβατήρια,
  • -2- συσκευές ψηφιακής εκτύπωσης και εγχάραξης πλαστικών καρτών με laser,
  • -2- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • -8- κινητά τηλέφωνα και
  • το χρηματικό ποσό των -1.125- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».