Συντετριμμένοι οι συγγενείς των θυμάτων από το πρωτοφανές τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα για τον εορτασμό του Halloween στην Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα πάνω από 500 άτομα ποδοπατήθηκαν στην Σεούλ, με 154 να αυτούς να χάνουν την ζωή τους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα αφού χιλιάδες άνθρωποι «κατέβηκαν» στο κέντρο της Σεούλ για να απολαύσουν τους στολισμούς που έκανε ο Δήμαρχος για την γιορτή του Halloween, των αμερικανικών «αποκριών» που γιορτάζονται πλέον σε πολλά σημεία του κόσμου.

Την ίδια στιγμή που οι οικογένειες όσων χάθηκαν στις «φονικές» εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην κορεατική πρωτεύουσα θρηνούν εκείνους που χάθηκαν το Σάββατο, οι ιθύνοντες τη διοργάνωσης παραδέχονται ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς δεν έλαβαν σχετικές οδηγίες από τους ανώτερούς τους.

Το τραγικό συμβάν έγινε σε μία από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές του κέντρου της Σεούλ, εκεί που η πόλη σφύζει από ζωή και μαζεύονται οι νέοι ώστε να επισκεφτούν τα club και να θαυμάσουν τις neon επιγραφές. Στην Itaewon, όπως ονομάζεται, όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για τους εορτασμούς του Halloween και επέζησαν, μιλούν για μία ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Όσοι ήταν στο «ποτάμι» από ανθρώπους δεν μπορούσαν να κουνηθούν ούτε να αναπνεύσουν στους στενούς δρόμους. Πολλοί έπεφταν ο ένας στον άλλον με αποτέλεσμα να υποστούν θανατηφόρα τραύματα και ασφυξία.

Την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος για ανεπαρκή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που θα έπρεπε να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι εορτασμοί.

Οι συγγενείς των νεκρών πέρασαν συντετριμμένοι την Κυριακή τους ψάχνοντας τα δικά τους πρόσωπα, καλώντας νοσοκομεία και νεκροτομία.

Σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί οι ταυτότητες όλων των νεκρών, με εξαίρεση ενός άντρα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της Νότιας Κορέας, μετά από το πλοίο που βούλιαξε το 2014 παίρνοντας μαζί του τις ζωές 300 ατόμων, στην πλειοψηφία τους έφηβοι.

Το τραγικό συμβάν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την διαχείριση της κυβέρνησης, η οποία γνώριζε πόσο λατρεύουν την αμερικανική γιορτή οι Κορεάτες.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναφέρει ότι καθόλη την διάρκεια της βραδιάς δεν είδαν αστυνομικούς γύρω από τα στενά της Itaewon.