Παραμένει διασωληνωμένος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο 59χρονος Έλληνας τραυματίας που μεταφέρθηκε από το Σουδάν. Για την πορεία της υγείας του μίλησε το πρωί της Πέμπτης (27/04) στην ΕΡΤ ο ξάδερφός του.

Ο 59χρονος απεγκλωβίστηκε από το Σουδάν και επαναπατρίστηκε από το Τζιμπουτί την περασμένη Τρίτη (25.4.2023). Εξαιτίας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργείο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ξάδερφός του τόνισε ότι 59χρονος είναι καλύτερα και ότι η κατάστασή του είναι σταθερή αλλά θα πρέπει να επιδείξει προσοχή λόγω κι άλλων προβλημάτων υγείας που είχε πριν το ατύχημα.

«Δόξα τω Θεώ τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τώρα. Το χειρουργείο τελικά έγινε χθες. Η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ακόμα και θα συνεχίσει να βρίσκεται μέσα μέχρι να καλυτερεύσει η κατάσταση της υγείας του» τόνισε ο ξάδερφος του 59χρονου τραυματία από το Σουδάν, σημειώνοντας ότι το σοβαρό τραύμα είναι στην κοιλιακή χώρα, όπου είχε μολυνθεί, καθώς τα θραύσματα δεν είχαν αφαιρεθεί για οκτώ ημέρες.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι οι μοναδικοί συγγενείς του 59χρονου είναι η αδελφή του και τα δύο του ξαδέλφια. Τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει επαφή με την αδελφή του, την οποία ψάχνει καιρό.

 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επαναπατριστούν δεκάδες Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στο Σουδάν. Δεκατρείς ημέρες μετά το ξέσπασμα των σφοδρών συγκρούσεων στη χώρα, ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 460 νεκρούς και 4.100 τραυματίες.

Καθώς η νέα κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το απόγευμα της Τετάρτης (26.04.2023) – σύμφωνα με την ΕΡΤ – πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θέμα της νέας σύσκεψης στο ΥΠΕΞ, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, ήταν η ασφαλής άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και ο σχεδιασμός μελλοντικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού. Πληροφορίες της ΕΡΤ μάλιστα αναφέρουν ότι το μεταγωγικό C27 που αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (26.04.2023) από την χώρα μας, ήδη έχει προσγειωθεί στο Ασουάν της Αιγύπτου προκειμένου να παραλάβει και άλλους ανθρώπους που κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν.