O διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών, Rafael Caro Quintero, που βρισκόταν στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI συνελήφθη την Παρασκευή, όμως η σύλληψή του πήρε κινηματογραφική τροπή. Η επιχείρηση, τελικά κατέληξε σε τραγωδία, όταν 14 πεζοναύτες που βοήθησαν στη σύλληψή του σκοτώθηκαν μετά την συντριβή ελικοπτέρου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Μεξικανικού Ναυτικού. Ακόμα ένας πεζοναύτης είναι βαριά τραυματισμένος και νοσηλεύεται.

Ο Quintero συνελήφθη από πεζοναύτες αφού βρέθηκε κρυμμένος σε θάμνους από ένα σκυλί του ναυτικού στην πόλη San Simón του δήμου Choix, στη βορειοδυτική πολιτεία Sinaloa, σύμφωνα με δήλωση του Πολεμικού Ναυτικού του Μεξικού. Οι αρχές τον θεωρούσαν τον ιδρυτή του καρτέλ της Γκουανταλαχάρα και κατηγορούταν για διακίνηση μεθαμφεταμίνης, ηρωίνης, κοκαΐνης και μαριχουάνας.

Το ελικόπτερο Black Hawk του Μεξικανικού Ναυτικού συνετρίβη στο Los Mochis της Sinaloa μετά την επιχείρηση για τη σύλληψή του. Η αιτία της συντριβής παραμένει άγνωστη, αλλά θα ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινιστεί. Ο Quintero καταζητούταν από τις αμερικανικές αρχές για τη φερόμενη αρπαγή και δολοφονία πράκτορα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), Enrique Camarena Salazar, το 1985.

O Camarena Salazar απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε ως αντίποινα για μια επιδρομή το 1984 στο αγρόκτημα μαριχουάνας 2.500 στρεμμάτων του Caro Quintero από τις μεξικανικές αρχές, σύμφωνα με την DEA. Τα γεγονότα εξιστορήθηκαν στο Netflix στην σειρά «Narcos: Mexico».

Για τί άλλο κατηγορείται ο Quintero

Ο Caro Quintero καταδικάστηκε σε 28 χρόνια στη φυλακή στο Μεξικό για την συμμετοχή του στη δολοφονία, αλλά αποφυλακίστηκε το 2013. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αργότερα ανέτρεψε την απόφαση που τον απελευθέρωσε, μετά από πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Caro Quintero καταζητήθηκε για τη συμμετοχή του στη διακίνηση ναρκωτικών καθώς και για τις δολοφονίες του 1985. Επέστρεψε στην ενεργό δράση ως ανώτερος ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα, σύμφωνα με το FBI.

Ήταν ελεύθερος ως καταζητούμενος φυγάς στο Μεξικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν αμοιβή 20 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Πρόκειται για την υψηλότερη προσφορά μεταξύ των φυγόδικων που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων φυγάδων του FBI.

Ακόμα, ο Caro Quintero κατηγορήθηκε ότι διέταξε την απαγωγή, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία του συγγραφέα John Clay Walker και του φοιτητή οδοντιατρικής, Albert Radelat, στις 30 Ιανουαρίου 1985. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι δύο Αμερικανοί πολίτες γευμάτιζαν σε ένα εστιατόριο της Γκουανταλαχάρα όταν συνάντησαν τον Caro Quintero, καθώς μπήκαν κατά λάθος σε ένα από τα ιδιωτικά πάρτι του.

«Για περισσότερα από 30 χρόνια, οι άνδρες και οι γυναίκες της DEA εργάστηκαν ακούραστα για να φέρουν τον Caro Quintero στη δικαιοσύνη», ο επικεφαλής της DEA (Οργανισμός για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών). «Η σημερινή σύλληψη είναι το αποτέλεσμα ετών αίματος, ιδρώτα και δακρύων. Χωρίς τη δουλειά σας, ο Caro Quintero δεν θα ερχόταν αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη».

https://www.youtube.com/watch?v=aw6c_LFTTC0

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά

Ερντογάν: Ζητάει την «βοήθεια» του Macron για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T

Μίλτος Τεντόγλου: «Ασημένιος» στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου στο Όρεγκον – «Κρίμα που δεν πήρα το χρυσό»