Δημοσιογράφοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας μας. Όπως κάνουν συνήθως βρίσκονται στο συμβάν, μιλούν με μάρτυρες και αντλούν πληροφορίες.

Πάντα όμως δημιουργείται σύγχυση αναφορικά με τους αριθμούς νεκρών και αγνοουμένων σε κάθε γεγονός. Που οφείλεται όμως αυτό; Στην περίπτωση της τραγωδίας στα Τέμπη, που παρακολουθούμε όλοι συγκλονισμένοι τις εξελίξεις, υπάρχει παραπληροφόρηση. Μερικές φορές εμπόδιο στέκεται η ροή της ενημέρωσης στα κεντρικά δελτία καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και οι νέες πληροφορίες δεν σταματούν να έρχονται.

Αφήνοντας εκτός τους δημοσιογράφους, αν το σκεφτείς κανείς δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων, παρόλο που η εταιρία έδωσε ένα σύνολο των ατόμων που ήταν μέσα στα βαγόνια εκείνη τη στιγμή. Αυτό αυτομάτως μάς δημιουργεί πρόβλημα για τον αριθμό των αγνοουμένων. Από την άλλη και το έργο των διασωστών είναι δύσκολο και ούτε αυτοί μπορούν να έχουν πλήρης εικόνα από τα άτομα, αφού δεν βγάζουν πλεον ολόκληρες σορούς.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, σε 46 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ωστόσο, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή δήλωσε στo Real FM ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 57, και ότι σήμερα έχουν εντοπισθεί 14 απανθρακωμένες σοροί, οι οποίες μεταφέρθηκαν σήμερα στο νεκροτομείο.

Τέμπη

Από την άλλη, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων με τους συγγενείς και φίλους να ζουν στιγμές απίστευτης αγωνίας. Στα social media και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες νεαρών επιβατών, κυρίως φοιτητών, οι οποίοι αναζητούνται. Οι οικογένειές τους λοιπόν, προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους έστω και με αυτόν τον τρόπο αναζητώντας μια ελπίδα στο χάος τους.

Αυτές τις στιγμές κανείς δεν μπορεί να παίξει με τον πόνο των ανθρώπων και σε τέτοιες κατασ΄τασεις μια συνήθης διεθνής πρακτική είναι να υπάρχει μια κεντρική γραμμή ενημέρωσης από το κράτος, από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Έστω με ένα δελτίο τύπου να υπάρχει σωστή ενημέρωση και ίδια για όλους. Για άμεση εγκυρότητα το καλύτερο θα ήταν να βγαίνει ένας εκπρόσωπος (όσο δύσκολο και να είναι), συγκεκριμένες ώρες δίνοντας συνεχή ενημέρωση των γεγονότων.