Η Ελλάδα βρέθηκε να εμπλέκεται σε αυτόν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την επίθεση στη Μαριούπολη, όπου υπήρχε μεγάλος αριθμός Ελλήνων και φυσικά μετά τον θάνατο 10 συμπατριωτών μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας εξέφρασαν την αποτροπή τους προς τη ρωσική πλευρά, ενώ στήριξαν και στηρίζουν δημόσια την Ουκρανία και τον Volodymyr Zelensky, ως μέρος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Ο Zelensky έχει έρθει σε επαφή με τις πολιτικές ηγεσίες αρκετών χωρών της Δύσης σε αυτές τις 19 ημέρες πολέμου και σήμερα το πρωί συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός του εξέφρασε την αδιάσπαστη στήριξη και τη δέσμευσή του να στείλει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και να υποδεχτεί πρόσφυγες.

«Η δραματική κατάσταση σε περιοχές όπου ζει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί οδοί για ασφαλή έξοδο των ανθρώπων και για πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ήταν, μεταξύ άλλω τα θέματα συζήτησης. Παράλληλα, συζητήθηκε και η διαφυγή του Έλληνα γενικού πρόξενου, του τελευταίου Ευρωπαίου διπλωμάτη που έχει μείνει στην κατακτημένη πόλη της Μαριούπολης».

Η Μαριούπολη διέθετε πληθυσμό 120.000 Ελλήνων, με τις ελληνικές ρίζες να πάνε ως και 2.000 χρόνια πίσω. Οι εναπομείναντες Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ενωθεί με το προσωπικό του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης στην Μαριούπολη και σχεδιάζεται η έξοδος τους από την Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Zelensky πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από συμμάχους και συνεργάτες, θα ασκήσουν τρομερή πίεση στη Μόσχα ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις.

* Πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Θετικός στον κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Zelensky: Θέμα χρόνου να βομβαρδιστούν ΝΑΤΟϊκές χώρες από τους Ρώσους

Ουκρανία: Η Ιαπωνία έκανε μια πρόταση-σοκ για πυρηνικά όπλα με στόχο τα ανατολικά της Ρωσίας