Με νέο διάγγελμα, ο Volodymyr Zelensky επανέλαβε την έκκλησή του προς το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, προειδοποιώντας τις νατοϊκές χώρες, ότι αν δεν το κάνουν, είναι θέμα χρόνου να δεχτούν ρωσικούς πυραύλους. Αφορμή στάθηκε η ρωσική επίθεση στην ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, από την οποία σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι.

«Τριάντα πύραυλοι μόνο στην περιοχή της Λβιβ», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO.

Zelensky: Σας είχα προειδοποιήσει από πέρυσι

«Πέρυσι, προειδοποίησα ξεκάθαρα τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι εάν δεν υπήρχαν σκληρές προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα ξεκινούσε πόλεμος. Είχαμε δίκιο… Τώρα επαναλαμβάνω, αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Zelensky για δημοσιογράφο NYT: Εσκεμμένη η επίθεση

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην δολοφονία του Αμερικάνου δημοσιογράφου των New York Times, Brent Renaud, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιρπίν χθες. «Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε σήμερα στην περιοχή του Κιέβου. Brent Renaud. Ο συνάδελφός του τραυματίστηκε. Ήταν μια εσκεμμένη επίθεση από τον ρωσικό στρατό. Ήξεραν τι έκαναν. Αλλά δεν φαίνεται να ξέρουν όλοι στη Δύση τι κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίση, πως η ομάδα του συνεχίζει τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin. «Οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών των χωρών μας μιλούν σε μορφή βίντεο κάθε μέρα. Η αντιπροσωπεία μας έχει ένα ξεκάθαρο καθήκον – να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει μια συνάντηση των προέδρων, τη συνάντηση που είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος περιμένει».

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κιέβου – Μόσχας

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο οποίος θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10:30 ώρα Κιέβου, όπως δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Putin: Τραβάει κι άλλο το σχοινί στα άκρα – Ζήτησε από την Κίνα να βοηθήσει στρατιωτικά στην εισβολή

Από τους Ταλιμπάν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς: Αφγανοί πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι ξανά με τον ξεριζωμό