Η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από άνθρακα κατέρρευσε μετά από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι το τέλος της ρυπογόνας πηγής ενέργειας είναι ορατό.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των προγραμματισμένων εργοστασίων στον κόσμο έχουν σταματήσει την παραγωγή από την υπογραφή της κλιματικής συμφωνίας. Με λίγα λόγια 44 χώρες δεν έχουν, στα σχέδια τους, την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα.

Οι κλιματικές ομάδες πίσω από την έκθεση – E3G, Global Energy Monitor και Ember – είπαν ότι αυτές οι χώρες έχουν τώρα την ευκαιρία να ενταχθούν στις 40 χώρες που έχουν ήδη υπογράψει μια δέσμευση, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

«Μόλις πριν από πέντε χρόνια, είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν τόσοι πολλοί νέοι σταθμοί παραγωγής άνθρακα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είτε έχουν σταματήσει επίσημα, είτε έχουν διακοπεί και είναι απίθανο να κατασκευαστούν ξανά», δήλωσε ο Dave Jones, από την Ember, κάνοντας έκκληση σε περισσότερες χώρες να σταματήσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Οι υπόλοιποι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα βρίσκονται σε 31 χώρες, οι μισές από τις οποίες έχουν προγραμματίσει μόνο μία για το προσεχές μέλλον.

Ποιες χώρες συνεχίζουν την παραγωγή άνθρακα

Ο Chris Littlecott, αναπληρωτής διευθυντής στην E3G, δήλωσε ότι η οικονομία του άνθρακα έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ο κίνδυνος των λανθάνοντων περιουσιακών στοιχείων -είναι τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποστεί απρόβλεπτες ή πρόωρες απομειώσεις, υποτιμήσεις ή μετατροπή σε υποχρεώσεις- έχει αυξηθεί.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι εάν η Κίνα, η οποία είναι υπεύθυνη για περισσότερα από τα μισά εργοστάσια άνθρακα παγκοσμίως, επιλέξει να καταργήσει τα σχέδια της, μαζί με την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Τουρκία και το Μπαγκλαντές, τότε ο αριθμός των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα μειωθεί σχεδόν κατά 90%.

Η Christine Shearer, διευθύντρια του προγράμματος στο Global Energy Monitor και μια από τους συγγραφείς της έκθεσης, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το κλίμα, στο Cop26 που θα γίνει στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο είναι «μια κατάλληλη στιγμή για τους ηγέτες του κόσμου να συγκεντρωθούν και να δεσμευτούν για έναν κόσμο με χωρίς νέα εργοστάσια άνθρακα ».

Ο Alok Sharma, πρόεδρος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Cop26, είπε ότι η αποτροπή της ανόδου της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα είναι δύσκολο χωρίς τη δέσμευση των χωρών να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα.

https://www.intronews.gr/4961-2-orikta-kafsima-posotita-edafos-anodos-1-5-kelsioy

Ο άνθρακας έχει συντελέσει ενεργά στην κλιματική αλλαγή

Ο άνθρακας είναι ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές στις εκπομπές που ευθύνονται για την κλιματική κρίση και ο ΟΗΕ έχει πει ότι η χρήση του πρέπει να μειωθεί κατά 79% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 έως το τέλος της δεκαετίας.

Η προειδοποίηση του Sharma έγινε αφού υπουργοί από περισσότερες από 50 χώρες έκλεισαν μια διήμερη συνάντηση στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι χωρίς όμως την πλήρη συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Φωτογραφία: Unsplash.com / johannes-plenio