Μεγαλύτερη κατά 75% είναι για την περίοδο που διανύουμε η τρύπα του όζοντος, με τους επιστήμονες στο Copernicus Atmosphere Monitoring Service να αναφέρουν ότι μεγαλώνει επικίνδυνα πολύ και το μέγεθος της αποτελεί ρεκόρ για την μέτρηση από το 1979 και μετά.

Το όζον βρίσκεται σε υψόμετρο 11 ως 40 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, στη στρατόσφαιρα, και αποτελεί την ασπίδα του πλανήτη προς την ηλιακή ακτινοβολία, αποτρέποντας την υπερβολική ραδιενέργεια. Κάθε χρόνο, στο τέλος του χειμώνα για το νότιο ημισφαίριο, σχηματίζεται στην στρατόσφαιρα μια τρύπα, που είναι αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων μεταξύ της χλωρίνης και της βρωμίνης, ουσιών που παράγονται από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Συνήθως, μια τρύπα του όζοντος παραμένει ανοιχτή για κάποιες εβδομάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια το διάστημα αυτό αυξάνεται, με την περσινή να έκλεισε εντελώς κάπου στα Χριστούγεννα. Ο διευθυντής του CAMS, Vincent-Henri Peuch περιγράφει στη Guardian πως «δε μπορούμε να πούμε πως θα εξελιχθεί η τρύπα του όζοντος σε μέγεθος, αλλά μοιάζει πολύ με αυτή του 2020 που ήταν η βαθύτερη και με τη μεγαλύτερη διάρκεια από το 1979».

https://www.intronews.gr/4961-2-orikta-kafsima-posotita-edafos-anodos-1-5-kelsioy

Η τρύπα του όζοντος είναι ίδια με αυτή του Απριλίου του 2020

Ο Peuch αναλύει ότι «η τρύπα του όζοντος ανήκει στο 25% των τρυπών με το μεγαλύτερο μέγεθος από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή, το 1979 και βρίσκεται σε μια διαδικασία να μεγαλώσει κι άλλο. Θα καταγράφουμε την περίπτωση της τις επόμενες εβδομάδες. Μια μεγάλη ή μικρή τρύπα του όζοντος τα επόμενα χρόνια, δε θα σημαίνει πως δεν προχωράει η διαδικασία της επανόρθωσης όπως θα έπρεπε, αλλά μας κρατάει σε εγρήγορση να είμαστε προσεκτικοί και να ερευνήσουμε τους λόγους πίσω από την ύπαρξη μιας τρύπας».

Η έρευνα κατέδειξε πως η τρύπα έχει αυξηθεί κατά 8 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Οι τρύπες τροφοδοτούνται από τα CFC, τοξικά αέρια που παράγονται από ανθρώπινη δραστηριότητα κυρίως γύρω από συστήματα ψύξης και διατήρησης θερμοκρασίας, όπως τα air condition και τα ψυγεία. Τα CFC έχουν απαγορευτεί τα τελευταία 6 χρόνια σε 197 χώρες και αυτό έχει οδηγήσει σε μια σταδιακή ανάκαμψη του στρώματος όζοντος, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ως το 2060 ή και 2070 για να επανέλθει πλήρως σε επίπεδα προ 1979.

Τα επίπεδα του όζοντος αυξάνονται συνήθως και φτάνουν το ζενίθ τους στα μέσα Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου, όταν τελειώνει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο και ξεκινάει η άνοιξη και ως τον Δεκέμβριο, που αρχίζει το καλοκαίρι, έχει επανέλθει σε νορμάλ επίπεδα.