Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να προλάβει την έλλειψη μελών στις εφορευτικές επιτροπές των Αυτοδιοικητικών εκλογών, θεσπίζοντας αποζημιώσεις, από την άλλη πλευρά όμως σπαταλά κρατικό χρήμα για το διορισμό των εκλογικών αντιπροσώπων.

Χρήμα που θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη κάποιας άλλης ανάγκης και ότι να δοθεί χωρίς περίσκεψη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του ΥΠΕΣ όσοι κληθούν ως εφορευτική επιτροπή στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές και φυσικά παραστούν, την ερχόμενη Κυριακή 8 Οκτώβρη, θα αποζημιωθούν με 40 ευρώ και αν υπάρχει επαναληπτικός γύρος εκλογών και χρειαστεί να παραστούν και δεύτερη Κυριακή, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, τότε θα λάβουν επιπλέον 30 ευρώ.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι συμβαίνει με τους εκλογικούς αντιπροσώπους;

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο δικηγόρος Νίκος Μαραγκός, το πρόβλημα με τη διάθεση χρημάτων για τη διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών είναι πιο περίπλοκο στο διορισμό των εκλογικών αντιπροσώπων.

«Στις εκλογές όπως ξέρετε οι δικηγόροι διοριζόμαστε δικαστικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα. Κατά την κλήρωση (του πού θα διοριστεί ο καθένας) δεν υπάρχει κριτήριο εντοπιότητας.

Έτσι εγώ δήλωσα Τήνο και διορίστηκα στη Θηρασιά. Ομοίως και άλλοι συνάδελφοι δεν διορίστηκαν στον τόπο κατοικίας τους αλλά σε άλλες περιοχές.

Εμένα για να πάω Θηρασιά το κράτος θα μου δώσει 300 ευρώ παραπάνω για τα διάφορα έξοδα. Παρόμοια ποσά και στους λοιπούς που διορίστηκαν εκτός του τόπου τους. Έστω ότι το 40% των δικηγόρων δεν διορίστηκαν στον τόπο τους (αν και το ποσοστό πιστεύω ότι είναι μεγαλύτερο).

Από τους 19.000 που διορίστηκαν δηλαδή, οι 7.600 διορίστηκαν μακριά από τον τόπο τους και θα πάρουν 300 ευρώ παραπάνω. Συνολικά δηλαδή 7600×300 =2.280.000… τζάμπα λεφτά.

Με αυτά τα λεφτά πολλά θα μπορούσαν να γίνουν: Μία πτέρυγα νοσοκομείου, επιδιόρθωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενίσχυση κάποιας αδύναμης κοινωνικής ομάδας. Αθάνατο ελληνικό κράτος!».

Τα ερωτήματα πολλά καθώς εδώ και χρόνια οι δικηγόροι έχουν θέσει το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε τα κριτήρια εντοπιότητας να ενταχθούν στην επιλογή της περιοχής του διορισμού τους ως εκλογικών αντιπροσώπων για εκλογικές διαδικασίες.

Ωστόσο φαίνεται ότι κρατικές Αρχές κωφεύουν και προτιμούν να σπαταλούν κρατικό χρήμα, παρά να φροντίζουν να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

εκλογές