Τα δεδομένα της πρώτης Κυριακής όσον αφορά στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες στήριξης της ΝΔ, έδειχναν ότι η δεύτερη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ήταν υπόθεση απλή. Εν τέλει, όχι μόνο απλή δεν ήταν, αλλά φάνηκε πως οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής θεώρησαν πως το να ψηφίσουν ξανά δεν θα άλλαζε κάτι, με αποτέλεσμα τελικά να χαθεί για τη ΝΔ.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει από την πρώτη στιγμή να εφιστήσει προσοχή στους ψηφοφόρους πως η τεράστια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει εφησυχασμός και πως θα πρέπει τα ποσοστά να επικυρωθούν στις εκλογές του Ιουνίου.

Αυτό δεν το έκαναν οι προπορευόμενοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες στήριξης της ΝΔ που προπορεύονταν, με αποτέλεσμα είτε να βρεθούν με λιγότερες ψήφους στην πρώτη θέση είτε να μην εκλεγούν ξανά λόγω της μείωσης αυτής.

Τα ποσοστά σε δήμο Αθηναίων και περιφέρεια Θεσσαλίας το αποδεικνύουν, με τον εκλογικό αναλυτή κ. Δρυμιώτη να αναφέρει στον ΣΚΑΪ πως συνέβη για πρώτη φορά υποψήφιοι που ήταν μπροστά στην πρώτη Κυριακή, βρέθηκαν στην τελική καταμέτρηση της δεύτερης Κυριακής με αρκετά λιγότερες ψήφους σε απόλυτους αριθμούς.