Για όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν μπει στο καλεντάρι με καρφίτσα από εβδομάδες πριν και θα αποτελούσαν ένα μήνυμα εν όψει της συνέχειας. Ο λόγος είναι ότι στη ΝΔ ήθελαν να δουν πόσο επηρέασε τον κόσμο η κατάσταση με τις φυσικές καταστροφές και η αντιμετώπισή τους, ενώ είχε υπάρξει και μια νέα βαριάντα, μια νέα εισαγωγή: ο Κασσελάκης. Η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ έδινε και στην αξιωματική αντιπολίτευση μια διαφορετική χροιά στις εκλογές αυτές, ώστε να δουν πόσο θα άλλαζε τη στάση του κοινού απέναντι τους.

Εν τέλει, μπορεί να περίμεναν πολλοί ότι θα υπάρξει μια πτώση στη ΝΔ και μια άνοδος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό τον Εθνικών Εκλογών. Σχεδόν ίδιο, αλλά όχι ακριβώς ίδιο. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε ούτε καν αυτό το ποσοστό, αλλά βρέθηκε 5 μονάδες κάτω στο σύνολο της χώρας.

Ήταν το τέλος των ψευδαισθήσεων αυτές οι εκλογές για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εδώ και καιρό έχει μπει σε ένα μονοπάτι απλής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε πολύ μαγκωμένος και σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα στις δηλώσεις του, όπου έκανε ένα ξεκάθαρο άνοιγμα συνεργασίας και επικοινωνίας προς το ΠΑΣΟΚ.

Φάνηκε στις Εθνικές Εκλογές και επιβεβαιώθηκε χθες – μένει να δούμε και τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ότι ο πολιτικός σχηματισμός της Ελλάδας οδεύει προς το εξής μονοπάτι για την επόμενη 4ετία, εκτός συνταρακτικού απροόπτου: ένας Κυριάκος Μητσοτάκης και μια ΝΔ να να έχουν με το μέρος τους την πλειοψηφία όσων ψηφίζουν (εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και να αναζητηθεί το γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη αποχή στις αυτοδιοικητικές και δη σε μεγάλους δήμους όπως στην Αθήνα) και από κάτω μια οριζοντίωση, δίχως έναν δεύτερο ισχυρό πόλο, δίχως αξιωματική αντιπολίτευση.

ΝΔ Μητσοτάκης κυριαρχία έναντι ΣΥΡΙΖΑ
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Κασσελάκης περισσότερο αποδιοργάνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τάραξε τη ΝΔ

Τα απόνερα της ανάδειξης Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ έφεραν διάσπαση στο ψηφοφορικό σώμα της Αριστεράς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αποδυνάμωση του κόμματος και ταυτόχρονη ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαίρονται πως παίρνουν πίσω ψηφοφόρους που έχασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά περισσότερο με αυθυποβολή μοιάζει αυτό παρά με πραγματικότητα.

Τόσο στις Εθνικές όσο και χθες, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που βγήκε πιο δυνατό σε σχέση με τα άλλα εκτός ΝΔ και ποσοστιαία πλησίαζε τις δύο, κάποτε, κραταιές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Η εικόνα φέρνει τους υπόλοιπους στο ίδιο καζάνι και αν δεν αλλάξει κάτι άρδην στην επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε πρόσωπα, δεν διαφαίνεται το πώς θα μπορέσει κάποιο κόμμα να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη-ΝΔ και στις Ευρωεκλογές, αλλά και στις επόμενες βουλευτικές, το 2027 ή όποτε γίνουν. Ο Στέφανος Κασσελάκης, προς το παρόν, φαίνεται να έχει αποδιοργανώσει παρά ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και μένει να φανεί αν είμαστε απλά στο στάδιο της αποτίναξης των παλαιοκομματικών που θα φέρει άνοδο ή σε μια καθίζηση του κόμματος σε θέση ρυθμιστή κι όχι συντελεστή.

Κασσελάκης ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικές εκλογές
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αναμφίβολα, χωρίς δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση το πολιτικό ενδιαφέρον και συνολικά η πολιτική αποδυναμώνεται, κι αυτό το αντιληφθήκαμε στο διάστημα από τις 25 Ιουνίου μέχρι την εμφάνιση Κασσελάκη, όπου πραγματικά δεν κινείτο φύλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κενό ηγεσίας, στο ΠΑΣΟΚ είχαν κάτσει πάνω στις «δάφνες» του 12% και πίστευαν πως έχουν πιάσει το τζόκερ και απουσίαζε το αντίπαλον δέος της ΝΔ.

Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα της ΝΔ, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που σε επίπεδο ρητορικής και εικόνας έχουν καταστεί ως και απωθητικοί για το ίδιο τους το κοινό και δείχνουν να μην κατανοούν τι απαιτείται για να ανέβουν σιγά σιγά επίπεδο. Μόνοι τους σίγουρα δεν το μπορούν!