Την εκτίμησή του ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας πλησιάζει στο ανώτερο όριο και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ στο χαμηλότερο εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC.

Σύμφωνα με τον Θωμά Γεράκη, εν αναμονή της εκτίμησης των exit poll σε ποσοστό 100%, το κυβερνών κόμμα «αγγίζει» το 40% την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να συμπιέζεται προς το 26%.

Σε σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας εξελίσσονται οι εκλογές. Η 21η Μαΐου χάρισε στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αφενός ένα πανίσχυρο ποσοστό, αφετέρου μια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοια που δεν τη θέτει σε καμία αμφισβήτηση – ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στην παράταξη του Αλέξη Τσίπρα.

Επιπροπροσθέτως, ενώ κανείς θα περίμενε μια νομοτελειακή φθορά για το κυβερνών κόμμα, τούτο δεν αποτυπώθηκε στη σημερινή ψήφο των Ελληνων.

Ενισχυμένο βγαίνει το ΠΑΣΟΚ, που από το 8,1% του 2019 διεκδικεί το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που είχε θέσει ως όρο ο Νίκος Ανδρουλάκης για να μπει το κόμμα του σε διαδικασία συζήτησης για συγκυβέρνηση.

Και το ΚΚΕ βγαίνει ενισχυμένο διεκδικώντας ως και 8%, η Ελληνική Λύση δείχνει να μπαίνει εκ νέου στη Βουλή, αντιθέτως η βραδιά θα εξελιχθεί σε θρίλερ για το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που θα δώσει μάχη για το 3%.

Αν τα καταφέρει, η νέα Βουλή δεν αποκλείεται να είναι επτακομματική αυτή τη φορά καθώς η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ίσως και να ξεπεράσει το απαιτητέο 3% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Κανένα άλλο κόμμα προς ώρας δεν δείχνει να… χτυπά το 3% ώστε να μπει στη Βουλή.

ΝΔ 36% – 40%
ΣΥΡΙΖΑ 25% – 29%
ΠΑΣΟΚ 9,5% – 12,5%
ΚΚΕ 6% – 8%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,5% – 5,5%
ΜΕΡΑ25 2,5% – 4,5%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,2% – 4,2%