Στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης εντάσσονται μεταρρυθμίσεις, αλλαγές σε κρίσιμους τομείς όπου θα υπάρξουν συγκρούσεις και φυσικά οικονομικά θέματα που θα προκύψουν τώρα που θα σφίξει τα λουριά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπότε τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις, επιλέχθηκαν με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και στόχο να φέρουν την αποστολή τους εις πέρας.

Στο «γαλάζιο φάκελο» που θα παραδοθεί στα χέρια των υπουργών και των υφυπουργών μετά την ορκωμοσία τους θα αναφέρονται οι αποστολές που καλούνται να αναλάβουν.

Επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να «τρέξουν» άμεσα και με ταχύτητα οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει σε σειρά από κρίσιμους τομείς και σύμφωνα με την εκτίμησή του θα αλλάξουν τη χώρα.

Θέλει τα μέλη της κυβέρνησής του να συγκρουστούν με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θα τους τεθούν.

«Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς»

Όπως έλεγε στέλεχος με γνώση των διεργασιών για την επιλογή των προσώπων, «δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς».

Η τοποθέτησή τους στις συγκεκριμένες θέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε με κριτήριο την ικανότητα να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν και χωρίς να γίνουν μικροκομματικοί υπολογισμοί με βάση την περιφέρεια εκλογής τους, τους σταυρούς που συγκέντρωσαν ή τη δημοφιλία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν διστάζει, σε πόστα που αυτός κρίνει, να χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως και τώρα, που φτάνουν τα 19, αρκεί να θέλουν και να μπορούν να προσφέρουν στο έργο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, με επιλογές όπως αυτή του Γιώργου Φλωρίδη, ένα πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ήθελε να καταδείξει τη διεύρυνση της ΝΔ και την επικράτησή της στον κεντρώο χώρο.

Αξιοσημείωτη είναι και η αξιοποίηση νεότερων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και η επιβράβευση γενικών γραμματέων που είχαν να επιδείξουν έργο στον τομέα ευθύνης τους, με την αναβάθμισή τους σε θέσεις υφυπουργών.

Τα σημαντικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος

Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και μεγάλο προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι η Υγεία, με επίκεντρο την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Όπως έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η παρουσία στο συγκεκριμένο υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πέραν της ικανότητάς του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, σηματοδοτεί και τον χαρακτήρα της δωρεάν, δημόσιας υγείας που μπορεί να συμβολίσει ένα πρόσωπο προερχόμενο από την Κεντροαριστερά.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και συνεπαγόμενη αύξηση των μισθών, με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων.

Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριληπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, η δημιουργία του νέου υπουργείου για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή εκτιμάται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι θα συμβάλει στην υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος και τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται, επίσης, στις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες, με την απλοποίηση των διαδικασιών και τη δημιουργία καλύτερων παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της, είναι αυτό για την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους και αφορά τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα, την επιλογή επιτελικών προσώπων και τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων.

Θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο γράφεται ήδη και θα περιλαμβάνει την υλοποίηση σε βάθος τετραετίας όλων των οικονομικών δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δημιουργήσει ένα καθαρό μονοπάτι για την οικονομία και ταυτόχρονα να χτίσει πάνω στην αξιοπιστία που έχει καταφέρει να οικοδομήσει με τους πολίτες.

Μεγάλος στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως είχε αναφέρει κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που θα σημάνει την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και θα της προσφέρει επιπλέον ώθηση, ενώ θα αποτυπωθεί και στην καθημερινότητα των πολιτών με την αποσυμπίεση που θα φέρει στο κόστος δανεισμού.