Τα αποκαλυπτήρια της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 με επίσημη επωνυμία το «Νέα Αριστερά» πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στο Σεράφειο αναζωπυρώνοντας τον εσωτερικό αναβρασμό που επικρατεί στο χώρο της Αριστεράς το τελευταίο διάστημα.

Το πρώτο στοίχημα τόσο για τους παραμένοντες στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τους διασπαθέντες είναι οι ευρωεκλογές, αν και ακόμη υπάρχει χρόνος τόσο για την οργάνωση σχεδίου με προτάσεις για την κοινωνία όσο και για τις πολιτικές γραμμές που θα ακολουθήσει κάθε ομάδα.

Όχι τυχαία την ίδια ώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον κεντρικό παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων Αντώνη Σρόιτερ έδινε συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ενώ από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, έστειλε το δικό του μήνυμα και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας Αλέξης Τσίπρας.

Πρειμιέρα με αισιοδοξία από τους «11»

Παρουσία κόσμου που απαρτιζόταν από νεολαίους, κομματικά στελέχη, αλλά και πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -περίπου 1.000 άτομα έδωσαν το «παρών»- έγινε η αναγγελία του ονόματος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στους χαιρετισμούς τους, η Έφη Αχτσιόγλου έθεσε ως στόχο «ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς».

«Ξεκινάμε από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν» παρατήρησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική», καλώντας τον κόσμο να «απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής».

Τελευταίος έλαβε το λόγο και μαζί την σκυτάλη της εκπροσώπησης της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Χαρίτσης, τοποθετούμενος ψύχραιμα και ρεαλιστικά απέναντι στο νέο εγχείρημα, τους στόχους και τους πιθανούς κινδύνους του.

Αλέξης Χαρίτσης: «Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη»

Όπως είπε, «μην περιμένετε να απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε» αναφερόμενος εμμέσως στην πορεία των «11» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να συμπληρώσει πως «στεκόμαστε αυτοκριτικά, απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που υποτιμήσαμε, σε αυτά που δεν πετύχαμε».

Νέα Αριστερά

Περιγράφοντας τη στρατηγική στόχευση της Νέας Αριστεράς, το όνομα της οποίας αποκάλυψε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «Θέλουμε κάτι νέο. Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά. Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική. Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια».

Νέα Αριστερά

Εκτιμώντας πως υπάρχει πολιτικό κενό στο χώρο, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση, αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις», όπως σημείωσε.

Πρασινο-κόκκινη η «Νέα Αριστερά»

Αφήνοντας αιχμές, ο ίδιος υποστήριξε πως επιθυμία των «11» είναι μια Αριστερά «που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία», καταλήγοντας πως «θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς. Να ανακαλύψουμε νέους τρόπους οργάνωσης, να σκεφτούμε επινοητικά, να αντλήσουμε δύναμη και ιδέες από τη συμμετοχή αυτών που μέχρι χτες δεν ήταν μαζί μας».

Ήδη, το λογότυπο της «Νέας Αριστεράς», σε κόκκινο αλλά και πράσινο φόντο ανοίγει ένα πεδίο δυνητικών προγραμματικών συνεργασιών, στο οποίο αποσκοπούν οι εμπνευστές του, ενώ δεκτικοί στο διάλογο με το νέο σχήμα εμφανίζονται εκπρόσωποι άλλων πολιτικών χώρων, όπως ο Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πράσινους, που προσήλθε χθες στην εκδήλωση, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Νέα Αριστερά», στις Ευρωεκλογές.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη οι: Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Βουτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φιλης, Δημήτρης Βίτσας, Αννέτα Καββαδία, Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Πουλάκης, Γιάννης Γκιόλιας, Πάνος Λάμπρου, Άνδρεας Νεφελούδης, Νίκος Μπιστης, Γιώργος Σταθάκης και Κώστας Φωτάκης.

Στέφανος Κασσελάκης: Νίκη στις Ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα η εμφάνιση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στον Alpha αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού, αλλά και είχε και σημειολογική σημασία.

Ο κύριος Κασσελάκης ανέβασε τον πήχη της προσδοκίας για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δηλώνοντας ότι στόχος είναι η νίκη και η επικράτηση που θα μπορέσει να «ανακόψει» με κάποιο τρόπο και την ηγεμονία της δεξιάς.

Η στροφή στην τακτική της Κουμουνδούρου απέναντι στην κάλπη του Ιουνίου αποτελεί μονόδρομο, καθώς «η κοινωνία η ίδια τον βάζει» σχολίασε ο κ. Κασσελάκης ως προς τον υψηλό πήχη του κόμματός του, για να προσθέσει στη συνέχεια πως «είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κοινωνία θα δει την αυθεντικότητα σε αυτό το οποίο κάνουμε», αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαντήσει επί προσωπικού απέναντι στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μην πιάσει τον στόχο του.

Για τη δημοσκοπική υποχώρηση του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης αντέτεινε πως «περάσαμε μια διάσπαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο σημείο που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό».

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι «θα υπάρξει μια μεγάλη ανανέωση, θα υπάρξει μια ριζική ανασυγκρότηση. Το σχέδιο θα δουλέψει. Θα δουλέψει, διότι αξιοκρατικά αυτό το κόμμα θα πάει μπροστά και θα είναι ανοιχτό».

Χωρίς να αρνείται τα ευρήματα, «προφανώς οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν αυτή την εικόνα, αλλά κάθε μέρα που περνάει, βελτιωνόμαστε. Κάθε μέρα που περνάει, ανανεωνόμαστε», τόνισε. «Τη συνείδησή μου την έχω καθαρή, προσπάθησα να είμαι ενωτικός από την πρώτη μέρα», παρατήρησε.

Ακόμη, προανήγγειλε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων Ευρωβουλευτών -πλην των Κώστα Αρβανίτη και Έλενας Κουντουρά- και υπενθύμισε με νόημα πως «εκλέχθηκα για την ανθρωπιά μου και για να σπάσω αβγά».

Ερωτηθείς, ακόμη, για την παρουσία του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «με τον Αλέξη έχω μια εξαιρετική σχέση και για μένα ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκεί που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε ο κ. Κασσελάκης, καταλήγοντας πως «Δεν χωρά αμφιβολία αυτό που σας λέω».

Αλέξης Τσίπρας: Μήνυμα από τη Ρώμη με αποδέκτες τους «11»

Πέρα από τις αναφορές του κ. Κασσελάκη στο πρόσωπό του, αισθητή την παρουσία του στις εξελίξεις του χώρου έκανε σχεδόν ταυτόχρονα χθες και ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψή του, στη Ρώμη.

Αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου συναντήθηκε με τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε.

Αναρτώντας σχετικά στιγμιότυπα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείο ανάρτησής του: «Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο το Σεράφειο.

Και πρόσθεσε: «οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών», αποστροφή που εκλήφθηκε ως έμμεσο μήνυμα στη χθεσινή πρωτοβουλία των «11» να προχωρήσουν στην «Νέα Αριστερά», γέρνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Νέα Αριστερά