Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζει τη βαθιά επιλογή που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι το επόμενο έτος με εκτεταμένες διεκδικήσεις ανεξέλεγκτης προεδρικής εξουσίας παράλληλα με την ολοένα και πιο απολογητική αντιδημοκρατική ρητορική.

Ο ισχυρισμός του Σαββατοκύριακου του πρώην προέδρου – ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών – ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που καταστρέφει τη δημοκρατία κέρδισε μια επίπληξη από την εκστρατεία του σημερινού αρχιστράτηγου τη Δευτέρα.

H πολιτική καριέρα του Τραμπ είναι χτισμένη σε ένα οικοδόμημα ενός θεαματικού ψεύδους που είναι ωστόσο αποτελεσματικό στο να παρακινεί τους ψηφοφόρους του. Είναι επίσης σοκαριστικό το πώς ο Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει έναν νέο όρο για να κυνηγά τους αντιπάλους του, δεν βλέπει όρια στη δύναμή του για το εάν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές το επόμενο έτος.

Το παραλήρημα Τραμπ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, για παράδειγμα, υποστηρίζει σε πολλά δικαστήρια ότι λόγω του ρόλου του ως πρώην προέδρου, είναι απρόσβλητος από τους νόμους βάσει των οποίων κρίνονται άλλοι Αμερικανοί. Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για τη λογιστική της δικαστικής αίθουσας που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη ταραχώδη θητεία του.

Δεδομένου ότι έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει ξανά την προεδρία –προηγείται οριακά του Τζο Μπάιντεν σε ορισμένες δημοσκοπήσεις σε «μετέωρες» πολιτείες – εγείρει επίσης σοβαρά συνταγματικά ζητήματα σχετικά με τα όρια της προεδρικής εξουσίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι εκλογές του 2024 θα αποτελέσουν ένα σημαντικό επεισόδιο στην αμερικανική ιστορία. Ολόκληρη η συνταγματική υπόθεση της διακυβέρνησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι στη γραμμή.

Η ιδέα του Τραμπ για την απόλυτη και ακλόνητη προεδρία ρίχνει φως στο πώς θα συμπεριφερόταν σε μια δεύτερη θητεία, δεδομένης της προφανούς πεποίθησής του ότι οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κάνει ένας πρόεδρος είναι, εξ ορισμού, νόμιμη. Έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα χρησιμοποιούσε άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο για να επιβάλει προσωπικά «αντίποινα» εναντίον των πολιτικών του εχθρών.

Εάν ο δύο φορές παραπεμφθείς πρώην πρόεδρος κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και την προεδρία, είναι ήδη σαφές ότι μια δεύτερη θητεία θα κινδύνευε να καταστρέψει την αρχή ότι οι πρόεδροι δεν κατέχουν μοναρχική εξουσία.

Ο δικαστής ενστερνίζεται τη θεωρία Τραμπ για την μεταπροεδρική ασυλία

Τα δικαστήρια μπορεί να καταλήξουν να είναι το μόνο όργανο που στέκεται εμπόδιο στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος αντιμετωπίζει τέσσερις ποινικές δίκες – δύο από αυτές για φερόμενη εκλογική παρέμβαση που σχετίζεται με ψευδείς ισχυρισμούς του για νοθεία στον διαγωνισμό του 2020 που έχασε.

Δήλωσε αθώος σε όλες τις υποθέσεις εναντίον του και δεν υποστηρίζει ότι υπέπεσε σε αδικοπραγία. Ένα πλήγμα στη στρατηγική του Τραμπ, είναι ότι η αρπαγή της εξουσίας του απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια γνωμοδότηση ορόσημο από την περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ, Τάνια Τσουτκάν, η οποία θα προεδρεύσει της υπόθεσης ανατροπής των ομοσπονδιακών εκλογών του που πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την προσπάθειά του να καθυστερήσει τις ποινικές δίκες του μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Τραμπ είναι πιθανό να οδηγήσει την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα αντιμετώπιζε μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του σχετικά με το εύρος της προεδρικής εξουσίας των τελευταίων δεκαετιών εάν αποφάσιζε να αναλάβει την υπόθεση.

Η Τσουτκάν απέρριψε πολλά σκέλη του επιχειρήματος του Τραμπ στη σαρωτική της απόφαση και έφτασε στον πυρήνα του οράματος εξουσίας του πρώην προέδρου όταν έγραψε ότι «η τετραετή θητεία του ως Αρχιστράτηγος δεν του παρείχε το θείο δικαίωμα των βασιλιάδων να αποφύγει την ποινική ευθύνη που διέπει τους συμπολίτες του».

Η ιδέα ότι οι πρόεδροι υπόκεινται στους ίδιους νομικούς περιορισμούς όπως κάθε άλλος πολίτης και ότι κάθε Αμερικανός είναι ίσος έναντι του νόμου αποτελεί θεμέλιο του νομικού και πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο Τραμπ επιδιώκει με συνέπεια να ανατρέψει.

Η επίθεση του πρώην προέδρου στον ιστό της αμερικανικής δημοκρατίας είναι επίσης εμφανής στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να απεικονίσει τις προσπάθειες στο να λογοδοτήσει για τις προσπάθειές του να καταστρέψει την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 ως προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξαπατήσει στις εκλογές του 2024 .

Ο Τραμπ, για παράδειγμα, αυτό το Σαββατοκύριακο στόχευσε τα επιχειρήματα του Μπάιντεν και άλλων επικριτών ότι η συμπεριφορά του αντιπροσωπεύει απειλή για την επιβίωση της αμερικανικής δημοκρατίας εάν κερδίσει τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. «Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο υπερασπιστής της αμερικανικής δημοκρατίας», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στο Σίνταρ Ράπιντς της Αϊόβα το Σάββατο. «Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο καταστροφέας της αμερικανικής δημοκρατίας. Αυτός και οι ψηφοφόροι του είναι οι καταστροφείς του αμερικανικού ονείρου. Το αμερικανικό όνειρο έχει πεθάνει με αυτούς στην εξουσία, είναι λυπηρό».

Η ιδέα ότι ο Τραμπ είναι υπερασπιστής της δημοκρατίας είναι παράλογη, δεδομένου ότι προσπάθησε να διακόψει τη μακρά παράδοση ειρηνικών μεταβιβάσεων εξουσίας μετά τις εκλογές του 2020, το αποτέλεσμα της οποίας επιβεβαιώθηκε από κάθε καταμέτρηση και δικαστήριο που αποφάνθηκε επί των ψευδών ισχυρισμών του ψηφοφόρου πως ήταν απάτη.

Ο Τραμπ δείχνει πώς μια δεύτερη θητεία θα ξαναέγραφε τους κανόνες της προεδρικής εξουσίας
COLUMBIA, SOUTH CAROLINA – NOVEMBER 25: Former U.S. President Donald Trump attends the game between the South Carolina Gamecocks and the Clemson Tigers at Williams-Brice Stadium on November 25, 2023 in Columbia, South Carolina. (Photo by Jacob Kupferman/Getty Images)

Αλλά είναι χαρακτηριστικό του Τραμπ να κατηγορεί έναν αντίπαλο για τις παραβάσεις για τις οποίες είναι ο ίδιος ένοχος. Και η αποτελεσματικότητα της μοναδικής ικανότητάς του να κατασκευάζει ψευδείς πραγματικότητες – και να τις χρησιμοποιεί ως εργαλεία εξουσίας – μπορεί να φανεί στις συμπεριφορές εκατομμυρίων υποστηρικτών του Τραμπ που πιστεύουν τώρα ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Άμαρ Μούσα, προειδοποίησε σε μια δήλωση ότι «η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ το 2025 είναι μια χώρα όπου η κυβέρνηση είναι το προσωπικό του όπλο για να κλειδώσει τους πολιτικούς του εχθρούς. Δεν χρειάζεται να δεχθείτε τα λόγια μας – ο Τραμπ το παραδέχτηκε ο ίδιος». Ο Μούσα πρόσθεσε: «Αφού πέρασε μια εβδομάδα υπερασπιζόμενος το σχέδιό του να αφαιρέσει την υγειονομική περίθαλψη από εκατομμύρια Αμερικανούς, αυτή είναι η τελευταία απεγνωσμένη απόπειρά του να αποσπάσει την προσοχή – ο αμερικανικός λαός το βλέπει σωστά και δεν θα λειτουργήσει».

Ο Τραμπ υποσχέθηκε πρόσφατα να προσπαθήσει «ξανασκοτώσει» τον νόμο για πρόσβαση στην περίθαλψη εάν κερδίσει το επόμενο έτος, και στη συνέχεια πέρασε αρκετές ημέρες υποχωρώντας σε ένα ζήτημα που πολλοί άλλοι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πολιτικό χάσιμο.

Οι κύριοι αντίπαλοι του Τραμπ φοβούνται να καταδείξουν ότι είναι απειλή για τη δημοκρατία

Νέες ενδείξεις για τις αυταρχικές τάσεις του πρώην και πιθανώς μελλοντικού προέδρου εμφανίζονται έξι εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αϊόβα, την πρώτη αναμέτρηση υποψηφίων από τους Ρεπουμπλικάνους. Οι αντίπαλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – που εξακολουθούν να τον ακολουθούν με σημαντικά περιθώρια – μετά βίας έχουν εκφράσει την αντιδημοκρατική του ρητορική ή την προσπάθειά του να αψηφήσει τη βούληση των ψηφοφόρων το 2020, κάτι που θα μπορούσε να τρομάξει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους στις πολιτείες που κινούνται κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών.

Οι αντίπαλοι του πρώην προέδρου φαίνεται να θέλουν να αποφύγουν να αποξενώσουν τους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που συμπάσχουν με τους ισχυρισμούς του Τραμπ – σύμφωνα με τη μακροχρόνια αποτυχία του κόμματος να περιορίσει ή να τιμωρήσει τις επανειλημμένες επιθέσεις του στη δημοκρατία.

Σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή στην Αϊόβα την Κυριακή, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, έδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι φοβούνται να αναφέρουν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Τραμπ.

Παραδόξως, ο κυβερνήτης άφησε να εννοηθεί ότι η παράβαση του πρώην προέδρου δεν ήταν στην προσπάθεια κλοπής των εκλογών που έχασε, αλλά στην αποτυχία του να το κάνει με επιτυχία. «Θα τους αφήσω να κάνουν εκλογές για μένα;» είπε ο Ντε Σάντις. «Φυσικά και δεν πρόκειται να το κάνω. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι η φωνή του λαού θα ακουστεί. Βαρέθηκα τη γκρίνια για αυτό, όταν δεν κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Γιατί θα τους άφηνες να ξεφύγουν; Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω. Αν δεν το σταματήσατε όταν ήσασταν στην εξουσία, πώς θα το σταματήσετε όταν είστε εκτός του Οβάλ Γραφείου;»

Ένας Ρεπουμπλικανός που επέκρινε τον Τραμπ –και ουσιαστικά πλήρωσε για τα σχόλιά της με την πολιτική της καριέρα– είναι η πρώην βουλευτής του Ουαϊόμινγκ Λιζ Τσένι, η οποία είπε σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι ο νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον ήταν «απολύτως» συνεργάτης του Τραμπ στη προσπάθεια του να κλέψει στις εκλογές του 2020 και ότι το κόμμα της ήταν ακατάλληλο να έχει την πλειοψηφία της Βουλής λόγω της έντονης στάσης του απέναντι στον Τραμπ.

«Πιστεύω πολύ σε αυτές τις αρχές και τα ιδανικά που έχουν καθορίσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει κάνει μια επιλογή και δεν έχει επιλέξει το Σύνταγμα», είπε η Τσένι στο «CBS Sunday Morning». «Και έτσι πιστεύω ότι αποτελεί απειλή εάν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι στην πλειοψηφία τον Ιανουάριο του 2025».

Η Τσένι προειδοποίησε ότι εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία, δεν θα περιοριζόταν από το πολιτικό σύστημα. Είπε ότι ο κόσμος δεν «καταλαβαίνει πλήρως τον βαθμό στον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο σήμερα έχουν δεχτεί τη συμμετοχή τους. Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε να συμβαίνουν σήμερα είναι ένα είδος υπνοβασίας στη δικτατορία στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, είπε στον Ντάνα Μπαχ του CNN στην «Κατάσταση της Ένωσης» την Κυριακή ότι πίστευε πως η Τσένι ενεργούσε από προσωπική εχθρότητα προς τον Τραμπ.

«Νομίζω ότι το μίσος της Λιζ για τον Τραμπ είναι πραγματικό», είπε ο Γκράχαμ. «Καταλαβαίνω γιατί δεν αρέσουν στους άλλους αυτά που κάνει και λέει μερικές φορές, αλλά όσον αφορά τις ενέργειες και τα αποτελέσματα, ήταν πολύ καλύτερος από τον Μπάιντεν. Και αν έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια με Μπάιντεν, Λιζ Τσένι, τότε δεν θα αναγνωρίσουμε την Αμερική και ο κόσμος θα φλέγεται πραγματικά».

Η προεδρία δεν είναι μια «δια βίου έξοδος χωρίς φυλακή»

Η Τσουτκάν δεν είναι η μόνη δικαστής που επιδιώκει να χαλιναγωγήσει την προσπάθεια του Τραμπ να ασκήσει την προηγούμενη θέση του ως αυτό που αποκάλεσε «δια βίου πάσο «βγαίνω από τη φυλακή»».

Σε μια άλλη υπόθεση την Παρασκευή, ένα εφετείο στην Ουάσιγκτον, DC, αποφάσισε ότι ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να μηνυθεί στα πολιτικά δικαστήρια για γεγονότα που σχετίζονται με την εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο επικεφαλής δικαστής Σρι Σρινιβασάν αντέκρουσε μια από τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις του Τραμπ πως ό,τι λέει ή κάνει ένας πρόεδρος στην εξουσία προστατεύεται από την ευθύνη.

Ο πρόεδρος «δεν ξοδεύει κάθε λεπτό της κάθε μέρας ασκώντας επίσημες ευθύνες», ανέφερε η γνωμοδότηση. «Και όταν ενεργεί εκτός των λειτουργιών του γραφείου του, δεν συνεχίζει να απολαμβάνει ασυλίας. Όταν ενεργεί με ανεπίσημη, ιδιωτική ιδιότητα, υπόκειται σε αστικές αγωγές όπως κάθε ιδιώτης».

Σε μια άλλη υπόθεση, που προέκυψε από το κατηγορητήριο του Τραμπ και των συνεργατών του στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η δίωξη είναι μια προσπάθεια παρέμβασης στις εκλογές του 2024. Και προειδοποιούν ότι η υπόθεση μπορεί να μην εκδικαστεί μέχρι το 2029, δεδομένης της πιθανότητας ο Τραμπ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και της συνταγματικής αρχής ότι οι ομοσπονδιακοί νόμοι υπερισχύουν των κρατικών.

«Σύμφωνα με τη ρήτρα υπεροχής και το καθήκον της έναντι του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή η δίκη δεν θα γινόταν καθόλου παρά μόνο αφού άφηνε τη θητεία του», είπε στον δικαστή ο δικηγόρος του Τραμπ, Στίβεν Σέιντοου. Τα επιχειρήματα του Τραμπ σχετικά με τις προστασίες που του προσφέρθηκαν απλώς και μόνο λόγω του προηγούμενου ρόλου του δεν πείθουν τους δικαστές – όπως είναι εμφανές στη γνώμη του Τσουτκάν.

«Ο κατηγορούμενος μπορεί να υπόκειται σε ομοσπονδιακή έρευνα, κατηγορητήριο, δίωξη, καταδίκη και τιμωρία για οποιεσδήποτε εγκληματικές πράξεις διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του», έγραψε η Τσουτκάν απαντώντας στους ισχυρισμούς των δικηγόρων του Τραμπ ότι τα ψέματα για νοθεία στις εκλογές αντιπροσώπευαν μια προσπάθεια διασφάλισης της εκλογικής λογοδοσίας ως μέρος της επίσημης ιδιότητάς του ως προέδρου και ως εκ τούτου προστατεύονται από την προεδρική ασυλία. Αλλά ο Τραμπ ήταν από καιρό πιο έμπειρος στη χειραγώγηση του πολιτικού συστήματος. Και αν τα καταφέρει το 2024, τα νομικά του επιχειρήματα θα ήταν μια προειδοποίηση για μια δεύτερη θητεία που οραματίζεται χωρίς σχεδόν κανένα προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Πηγή: CNN

*Photo Credits: Getty Images