⤴️ Ευθύς ήταν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha. Το σημαντικό δεν ήταν όσα είπε για Τέμπη, ανάληψη ευθυνών σταθμάρχες και εκλογές, no, no. Για πρώτη φορά έκανε λόγο για συνταγματική αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει πολλά που δεν αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.

❗ Το έτερο σημαντικό, ήταν η αναφορά για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα συζητήσει την υποψηφιότητά του όταν έρθει η ώρα – επιβεβαιώνοντας ότι αυτή δεν έχει «κλειδώσει». Κι αυτό έχει τη σημασία του.

📺 Πώς το έλεγε ο Ανδρέας; Να χτυπάτε εμένα και όχι τη Δήμητρα. Αρκετοί εδώ και καιρό χτυπούν τον Κωνσταντίνο Ζούλα (και την ΕΡΤ) για να φτάσουν στον πρωθυπουργό. Πλην όμως, ως πρόεδρος και εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο πρώην επικεφαλής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κατόρθωσε να εξασφαλίσει 8,7 εκατ. ευρώ. Χρήματα που θα μείνουν μάλιστα στο ταμείο της ΕΡΤ καθώς, με υπουργική απόφαση (του Θεόδωρου Σκυλακάκη) δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να παραδώσει το πλεόνασμα στο κράτος.

📺 Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης του Γιώργου Γαμπρίτσου (με… ένα χρόνο καθυστέρηση) και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου οδεύει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Nielsen σε Ελλάδα και Κύπρο, Σπύρος Ζαβιτσάνος, αποδεικνύει εκ νέου ότι η ΕΡΤ έπαψε να είναι… παραμάγαζο. Κι αυτό πιστώνεται σε Ζούλα και, κατ’ επέκταση (ως απευθείας προϊστάμενός του) Μητσοτάκη.

💰 Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν ήδη την επόμενη μέρα, με τους ίδιους στο πόστο, φυσικά. Και όχι άδικα, πρώτο κόμμα θα είναι. Πηγή μου μετέφερε όμως (με σιγουριά) ότι στο Μέγαρο Μαξίμου σκέφτονται σοβαρά μεγάλες αλλαγές αρμοδιοτήτων, ειδικά στα οικονομικά υπουργεία. Η σημαντικότερη θα είναι η μετακίνηση του ΕΣΠΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Οικονομικών, για να υπάρξει πιο ευέλικτη διαχείριση. Νομοτελειακά το Ανάπτυξης θα αποδυναμωθεί. Σε μεγάλο βαθμό.

☘️ Μάλλον κάηκε το σενάριο που θέλει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατεβάζουν κοινό υποψήφιο για τον δήμο της Αθήνας. Όχι 100% αλλά δεν προχωράει ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θέλει διακαώς τον μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού, Νίκο Παππά ως… απάντηση στον Κώστα Μπακογιάννη (και στο δρομολογούμενο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, βεβαίως βεβαίως. Οποιον και να κατεβάσουν βέβαια, δια περιπάτου θα επανεκλεγεί ο Μπακογιάνννης.

🎯 Ειρήσθω εν παρόδω, οι πρώτοι δύο του ΠΑΣΟΚ σε σταυρούς στις προηγούμενες δημαρχιακές, οδεύουν για βουλευτές. Ο επικεφαλής της παράταξης Παύλος Γερουλάνος αλλά και η ανερχόμενη Ρωξάνη Μπέη, κόρη του αείμνηστου πρώην δημάρχου Αθηναίων. Αμφότεροι στην Α’ Αθηνών.

🤝Παρεμπιπτόντως οι σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πιο εξαιρετικές από πότε, με εκατέρωθεν σεβασμό και αλληλοκατανόηση. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εμπιστεύεται σχεδόν απόλυτα την κρίση του πρώην πρωθυπουργού. Εξ ου και παπανδρεϊκοί πηγαίνουν σε εκλογικές περιφέρειες άλλων υποψηφίων για να τους στηρίξουν. Το ένα χέρι νίβει το άλλο. Άλλωστε ο μεγάλος εκλογικός στόχος είναι το 12% – με το 11% μέτριο και το 10% αποτυχία, ως εκμυστηρεύονται μερικοί συνεργάτες του ΓΑΠ.

🟢 Πασοκικός χαμός στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, όπου το κίνημα στοχεύει και σε δεύτερη έδρα (τη μια από τις πέντε που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019). Εκεί όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος θα εκλεγεί… εξ ορισμού και για την έτερη έδρα (αν κι εφόσον υπάρξει) θα κονταροχτυπηθούν η Κατερίνα Μπατζελή, η Μιλένα Αποστολάκη, η Έφη Χαλάτση και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος.

🗳️ Εκλογικό ντόμινο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια. Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Χανίων, Γιώργος Σταθάκης ενημερώθηκε από τον Τσίπρα ότι τον θέλει πίσω στη Βουλή, ωστόσο στα Χανιά άντε να βγάλει μια έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτή θα πάει (σ.σ. πώς… λατρεύω αυτή την κλισέ φράση, πλέον…) «αψύ Σφακιανό». Ακούγεται, πλέον, για την Α’ Πειραιώς, άρα ίσως μείνει εκτός ο μπαρουτοκαπνισμένος Θοδωρής Δρίτσας (και αποχωρήσει από την πολιτική).

📶 Άργησε αλλά δικαιώθηκε… ο Αντώνης Σαμαράς και, δη, από έναν πρώην ΠΑΣΟΚο. Μαθαίνω πως είναι όλα έτοιμα για να πέσουν οι τελικές υπογραφές για το «πολύπαθο» έργο του ελεύθερου Wifi στους δημόσιους χώρους. Θόδωρος Λιβάνιος και Κυριάκος Πιερρακάκης έχουν έτοιμες τις συμβάσεις για το έργο προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ και περιμένουν τους αναδόχους, οι οποίοι είναι ΟΤΕ, Νova και η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems. Η υπογραφή των συμβάσεων είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου.

🔴 Στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο» ποντάρει, μετά τα Τέμπη, το ΚΚΕ. Το παραδέχθηκε ουσιαστικά σε άρθρο του στο topontiki.gr το μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ Φρίξος Μπρούζγος, όπου επισημαίνει τις εκδηλώσεις ανησυχίας κομμάτων και ΜΜΕ για το αντισυστημικό ρεύμα που απειλεί το πολιτικό σύστημα και τονίζει ότι αυτές τις ανησυχίες τις έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι δηλαδή οι κινητοποιήσεις της νεολαίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν την «αντισυστημική ψήφο», ουσιαστικά ενοχοποιώντας την!


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com