Για την υπόθεση του σκανδάλου Qatargate αλλά και για την ευρωπαϊκή διάσταση της αντιθεσμικής εκτροπής μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μέσα από το άρθρο με τίτλο “Η κορυφή του παγόβουνου“ στο Brussels Times, χαρακτηρίζει το Qatargate ως «απλό σύμπτωμα της βαθύτερης διαφθοράς στην ΕΕ», ενώ δηλώνει επίσης ότι είχε «βαθιές ηθικές επιφυλάξεις» για την Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή (S&D), πριν από την εκλογή της στην Αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Νομίζω ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Παπαδημούλης. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν με πιο… σύγχρονους τρόπους για εξαγορά επιρροής. Τα χρήματα στις βαλίτσες χρησιμοποιήθηκαν πιθανώς μόνο για φιλοδωρήματα».

Και προσθέτει: «Δεν είμαι ντετέκτιβ ούτε δικαστής, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μηδενική πιθανότητα -απολύτως μηδενική πιθανότητα- οι Καταριανοί, οι Μαροκινοί και οι Μαυριτανοί να αποφάσισαν να αγοράσουν επιρροή προσπαθώντας να επενδύσουν μόνο στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα (τους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – το οποίο είναι ο πιο αδύναμος ευρωπαϊκός θεσμός. Με βάση την κοινή λογική, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από τις βελγικές αρχές».