Το γκάλοπ των γκάλοπ

Κάτωθι, σε άκρως ευκολοδιάβαστο πινακάκι, οι τελευταίες έξι δημοσκοπήσεις των εταιρειών. Με την υποσημείωση (*) ότι Marc και MRB έδωσαν εύρος ποσοστού στην εκτίμηση ψήφου / αναγωγή επί των έγκυρων (ό,τι προαιρείστε). Είναι εμφανές πια ότι η ΝΔ φλερτάρει με το 41% και μια μεγάλη αυτοδυναμία 160+ βουλευτών, τούτη θα εξαρτηθεί βέβαια από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Για την Ελληνική Λύση οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν «κατά 60-40», ως είπαν, πως δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή και αναμένεται ένα μικρό θρίλερ το βράδυ της 25ης Ιουνίου, αντιθέτως η Πλεύση Ελευθερίας μπαίνει πανηγυρικά. Και αποτελεί ερώτημα η Νίκη και πόσους wanna be ψηφοφόρους της θα απωλέσει από την Ελληνική Λύση, από τους Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη και την Πατριωτική Ενωση του Εμφιετζόγλου.

Marc*MetronPulseAlcoGPOMRB*
ΝΔ41,2%40,3%39,0%39,9%41,3%41,3%
ΣΥΡΙΖΑ19,8%19,2%18,0%18,2%19,6%20,0%
ΠΑΣΟΚ11,4%11,1%11,5%10,8%11,5%11,4%
ΚΚΕ7,3%6,7%6,5%6,1%6,5%7,0%
Πλεύση5,4%5,5%4,0%4,4%4,4%4,8%
Ε. Λύση4,0%5,0%3,5%3,3%3,0%4,4%
Νίκη3,2%3,3%3,5%3,4%3,4%4,1%
ΜέΡΑ253,3%1,5%1,7%2,1%2,4%

Εξ ου και ο Κυριάκος Βελόπουλος τα… έχει πάρει και με τις εταιρείες (επειδή δείχνουν το κόμμα του παρουσιάζεται πιο χαμηλά και από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου) και επειδή χάνει ψήφους από τη Νίκη.

Και θα δείτε στο τέλος που και οι δύο θα μείνουν εκτός Βουλής…

Κι αν οι Σπαρτιάτες καταφέρουν και κόψουν και από Βελόπουλο και Νίκη και μείνουν όλοι εκτός Βουλής, τότε οι έδρες της Νέας Δημοκρατίας θα εκτιναχθούν… ως στις 170+.

Το, δε, ΠΑΣΟΚ δείχνει μια σταθερά προς το 11,46% που έλαβε τον Μάιο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 12… και κάτι σε δέκα ημέρες, ήτοι μικρή άνοδο. Δεν αλλάζει κάτι ούτε για το ΚΚΕ μα ούτε και το ΜέΡΑ25 που, ως έχουμε αναφέρει, θα ρίξει τίτλους τέλους μετά τις προσεχείς εκλογές.

Ποιοι πλήττονται με επτακομματική Βουλή

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ οι σταθερές, μπαίνουν (ως όλα δείχνουν) στη νέα Βουλή Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας και 50-50 η Ελληνική Λύση. Στο σενάριο όμως της επτακομματικής Βουλής είναι πάρα πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει μια έδρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Που σημαίνει πως η εκπρόσωπος του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, που είναι τοποθετημένη στην 4η θέση του ψηφοδελτίου μπορεί και να χάσει την έδρα της. Αντίστοιχος κίνδυνος δεν υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ και τον Δημήτρη Μάντζο που κατέχει τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού για να χάσει τη δεύτερη έδρα το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω. Πάντως στο σενάριο της επτακομματικής βουλής, έδρα θα χάσει και η ΝΔ (από επτά σε έξι) άρα θα… πληγεί η Μαρία Πολύζου.

Άλλη μια αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Γνωστές φάτσες. Κι από το διαδίκτυο, πλέον, δεν κρύβεται κανείς. Στην Καλαμάτα τους έβαλε στη θέση τους η ΚΥΡΙΑ Κατερίνα Σακελλαρόπουλου: «Οι διακινητές πνίγουν τον κόσμο σε σαπιοκάραβα». Το είπε. Το γνωρίζει, το γνωρίζουμε.

Για άλλη μια φορά η στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας άψογη στο… ντου ενός κατσαρομάλλη και μιας τσιρίχτρως, που της την «έπεσαν» κανονικά. Μόλις είδαν ναυάγιο έτρεξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να το εκμεταλλευτούν. Σαν τα κοράκια…

ΣΥΡΙΖΑ

Οι συγκεντρωμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση της ΝΔ πως «σκοτώνει» τους πρόσφυγες «στον φράχτη του Έβρου και ρίχνει τις βάρκες στο Αιγαίο», με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά πως πρόκειται για «σαπιοκάραβα» που τα «φορτώνουν διακινητές και κάνουν το εμπόριο, πόσες ευθύνες ακόμη υπάρχουν. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα λέτε!».

Τι μας θυμίζει λοιπόν ο νεαρός; Ο ντουντούκας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είπαμε, από το διαδίκτυο δεν κρύβεται κανείς. Σε μια φωτό, μαζί με την κοπέλα που τσίριζε στην ΠτΔ. Καμία τσίπα. Καμία ντροπή. Αλητεία, το λιγότερο.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο νεαρός είναι ο φοιτητής από το Φυσικό που πριν από λίγο καιρό είχε βγει σε παράθυρο του ΣΚΑΪ και είχε ανοίξει διάλογο με έναν άλλο φοιτητή από τη Νομική. Ένα καρέ από την εν λόγω εκπομπή, είχε κάνει το γύρο του Διαδικτύου, με τη φωτογραφία να γίνεται viral ως ο… Φυσικάριος και ο Νομικάριος.

ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι κατανοητή η αγανάκτηση των πολιτών, ανάμεσά τους νέα παιδιά, στους οποίους απευθύνθηκε για ”διάλογο” η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έλαβε αποστομωτικές απαντήσεις» δήλωσε ο Νίκος Φίλης που παράλληλα υποστήριξε ότι είναι «υποκριτικές οι δηλώσεις ”ανθρώπινης συμπαράστασης” για την τραγωδία, που τελικά δεν είναι παρά ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Τι να πεις… Τι;

Ανίερες μπίζνες στο Άγιο Όρος

Συνεχίζεται η επισταμένη έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες συναφείς «ανίερες μπίζνες» από μονές του Αγίου Όρους, την οποία διενεργεί εδώ και καιρό ο επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Η απόβαση της Αρχής στη μοναστική πολιτεία, με εντολή του αντεισαγγελέα, έχει προκαλέσει πανικό σε επιχειρηματικούς παράγοντες και ηγούμενους μονών, καθώς έδωσε εντολή να ελεγχθούν εκτενώς τα οικονομικά των μοναστηριών, με ζητούμενο τον εντοπισμό ποσών που ενδεχομένως προέρχονται από «ύποπτες» συναλλαγές.

Τους παίζει μονότερμα ο Μητσοτάκης επικοινωνιακά…

Η αλήθεια είναι ότι επικοινωνιακά, αν κριθούν όλα τα κόμματα, η ΝΔ έχει παίξει… μονότερμα εδώ και μήνες, σε έναν πολιτικό σχεδιασμό που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Εξ ου και επιμένει στην στρατηγική που ήδη είχε, ορίζοντας την ατζέντα της συζήτησης. Ακόμη και με προβλήματα όπως η Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις και η ανυπαρξία του ΕΚΑΒ πέρασαν αβρόχοις ποσί για την (τέως αλλά και μελλοντική) κυβέρνηση, ακόμη και οι λανθασμένες δηλώσεις του Ακη Σκέρτσου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ομολογουμένως, έχει το πιο δύσκολο έργο (επικοινωνιακά, πάντα) μετά την καταστροφή των εκλογών του Μαΐου. Πληρώνει ακόμη ότι «επένδυσε» πάνω σε ένα σενάριο καταστροφολογίας εμφανίζοντας εαυτόν ως τη μόνη απάντηση απέναντι στον «κακό Μητσοτάκη». Μετά τις 21/5 στην Κουμουνδούρου πασχίζουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα αλλά είναι εμφανές πως λειτουργούν χωρίς πλάνο, χωρίς ιδέες, χωρίς επαγγελματισμό. Δηλαδή από το «δίκαιη κοινωνία» στο «ευημερία για όλους» τι αλλάζει; Το μόνο που άλλαξε είναι ότι Αλέξης Τσίπρας, εμφανώς σοκαρισμένος, έχει αρχίσει να εμφανίζει λίγο καλύτερη εικόνα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Χωρίς… έλα bro. πάντως δεν προλαβαίνει να γυρίσει… το μπιφτέκι.

Κατά γενική ομολογία το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε ελέω περιφέρειας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά συγκεκριμένων υποψηφίων, αντιθέτως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρέμεινε πολύ κάτω από το πανελλαδικό του ποσοστό. Δεν έδωσε καθαρό σύνθημα πριν από τις πρώτες εκλογές, δεν δίνει ούτε τώρα ενώ μιλά για ποιους θα φορολογήσει και ποιους όχι όταν γίνει κυβέρνηση – καλό 2030 δηλαδή. Περισσότερο δείχνει σαν ένα κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ παρά σαν μια φρέσκια φωνή – αν και η συντριπτική πλειονότητα των 41 βουλευτών του είναι φρέσκια στη Βουλή. Νέα πρόσωπα. Άφθαρτα κυβερνητικά αλλά επιρρεπή σε γκάφες (τύπου Χρονοπούλου).

Τη Δευτέρα στην Πάτρα ο Κυριάκος

Την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι θα εμφανιστεί τελικά στην Πάτρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αναβολή λόγω της τραγωδίας στην Πύλο (ήταν να εμφανιστεί απόψε). Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας έχει «κλείσει», αλλά και ότι την ερχόμενη εβδομάδα τις πρώτες ημέρες έχουν κανονίσει προεκλογικές συγκεντρώσεις οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, στη Νέα Δημοκρατία αποφάσισαν να ακολουθήσουν την «τακτική» που έχουν εφαρμόσει σε άλλες πόλεις.

Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει σε κόσμο στη συμβολή των πεζοδρόμων Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε σημεία του κέντρου της πόλης.

Backdoorιές

  • Συνεδριάζει εκτάκτως η διακομματική σήμερα στις 11:00 και θα ανακοινώσει την αναβολή του debate λόγω του ναυαγίου στην Πύλο και του τριήμερου εθνικού πένθους. Πιθανότατα θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουνίου.
  • Μετά τον Κυριάκο Πιερρακάκη που οδεύει για το Παιδείας, ένα άλλα τρία υπουργεία άκουσα ότι κλειδώνουν: ο Νίκος Δένδιας στο Αμύνης, ο Κωστής Χατζηδάκης αντ’ αυτού στο Εξωτερικών και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Υγείας.
  • Αληθεύει ότι ο Νίκος Νικολόπουλος έχει εκνευριστεί τόσο με τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον οποίο εγκατέλειψε μετά από μόλις δέκα ημέρες, και τον αποκαλεί… Φελόπουλο;
  • Πολύ δραστήριος ο Νίκος Δένδιας μετά τη συντριπτική του πρωτιά σε σταυρούς. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί Βύρωνα, Ηλιούπολη, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα και Καλλιθέα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νότιου Τομέα.
  • Για τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ παίζουν δυνατά δύο. Η Ευαγγελία Λιακούλη, που κατείχε την ίδια θέση και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και ο Θανάσης Γλαβίνας, που ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com