🗳️ Συνήθως, στις εκλογές, πέφτουν πιο… μέσα οι στοιχηματικές εταιρείες, παρά οι δημοσκοπήσεις. Πώς γίνεται; Γίνεται. Κι ενόψει 21ης Μαΐου ήδη κυκλοφόρησαν οι πρώτες αποδόσεις. Οι οποίες, κι αυτές, ποσοστά είναι που μετατρέπονται σε αποδόσεις. Οι κυριότερες;

  • Πρώτο κόμμα: στο 1.15 η ΝΔ και στο 4.75 ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδόσεις λες και παίζει… Ρεάλ Μαδρίτης – Βαγιαδολίδ. Ήτοι, σχεδόν βέβαιη η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, έστω και για… μισή ψήφο, που λέει ο λόγος.
  • Ποσοστό Νέας Δημοκρατίας στο 32,75% με φαβορί απόδοση το under αυτού του ποσοστού στο 1.70 (και 2.08 το over).
  • Ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ στο 29,5% με ίδιες (1.87) αποδόσεις για παραπάνω ή παρακάτω.
  • Διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο 3% με φαβορί απόδοση το να είναι μεγαλύτερη (1.50).
  • Ποσοστό ΠΑΣΟΚ στο 9,75% με μικρότερη απόδοση (1.55) στο να είναι μεγαλύτερο.
  • Ποσοστό ΚΚΕ στο 6,15% με φαβορί τιμή το over (1.70), άρα… προς τα πάνω.
  • Ποσοστό Ελληνικής Λύσης στο 3,95%, επίσης με μικρότερη απόδοση να είναι μεγαλύτερο.
  • Ποσοστό ΜέΡΑ25 στο 3,75% με ίδιες (1.87) αποδόσεις για παραπάνω ή παρακάτω

🗳️ Κοντολογίς, η εξακομματική Βουλή είναι δεδομένη, η πρωτιά της ΝΔ σχεδόν σίγουρη αλλά πιθανώς με διαφορά μικρότερη του 3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοδυναμία πολύ δύσκολη ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται οριακά στον στόχο του διψήφιου ποσοστού με καλές πιθανότητες να το επιτύχει. Κρατήστε τα…

⚽ Η… ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής συνεχίζεται. Μετά την ένταξη του Γιούρκα Σεϊταρίδη στον νομό Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία, ακούγεται έντονα για να είναι στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ωστόσο ο Ευρωβουλευτής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος για τη Βουλή.

🟢 Αντίθετα, στενό pressing κάνουν στον Ντέμη Νικολαΐδη από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για να συμπορευτεί με το κόμμα και να είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο Ανδρουλάκης θεωρεί τον Ντέμη ένα «βαρύ χαρτί» για τις προσεχείς εκλογές και προσπαθεί να βρει δίαυλο επικοινωνίας και να τον πείσει να «κατέβει» στις εκλογές τον Μάιο. Με προορισμό μάλιστα την Ανατολική Αττική. Ο άλλοτε άσος της ΑΕΚ είχε δεχθεί τη βολιδοσκόπηση και του Γιώργου Παπανδρέου το 2015 για συμπόρευση με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

🔚 Η υποψηφιότητα Σεϊταρίδη είχε πάντως παρασκήνιο αφού τελικά αποσύρεται από τον κοινοβουλευτικό βίο ο 63χρονος βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή αλλά και στην τρικομματική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Η σχετική δήλωση του Καλογιάννη και το «ευχαριστώ» του κόμματος έγιναν σε συνεννόηση με το Μαξίμου.

🔢 Τίτλοι τέλους για τη νομοθετική εργασία της παρούσας Βουλής αναμένεται να πέσουν απόψε, Μεγάλη Τρίτη, με την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, καθώς έως το τέλος Απριλίου (το διάστημα από τις 24 έως 28 του μηνός) που θα διαλυθεί το Κοινοβούλιο δεν θα κατατεθεί άλλο σχέδιο νόμου. Πάντως, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Τασούλα το Κοινοβούλιο αποδείχθηκε αρκετά παραγωγικό καθώς ψηφίστηκαν πάνω από 500 νομοσχέδια και διεθνείς συμβάσεις. Κατατέθηκαν επίσης περίπου 700 υπουργικές τροπολογίες, που, όπως υποστηρίζουν στελέχη της πλειοψηφίας, είναι οι μισές από όσες είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συζητήθηκαν επίσης πάνω από 2.500 επίκαιρες ερωτήσεις έναντι 1.700 την περίοδο 2015-19.

⤴️ Ειρήσθω εν παρόδω, και σύµφωνα µε το Σύνταγµα και τον Κανονισµό της Βουλής, ο κ.Τασούλας µένει και παραµένει στη θέση του καθ’ όλο το διάστηµα των εκλογών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να βρίσκεται και στα Γιάννενα, που είναι η εκλογική του περιφέρεια και όπου θα είναι υποψήφιος.

💸 Τι σας έγραφα πριν από καιρό; Ότι μισθός του μήνα των εκλογών… γιοκ για τους βουλευτές: και επιβεβαιώθηκε. Ως γνωστόν η βουλευτική αποζημίωση, με τις συνοδευτικές ατέλειες και παροχές (επίδομα οργάνωσης γραφείου, ταχυδρομική ατέλεια και έξοδα κίνησης) προκαταβάλλεται στις 26 κάθε μήνα. Σε επιστολή που έλαβαν οι βουλευτές ενημερώνονται ότι «εάν η ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών είναι στο ημερολογιακό διάστημα 26-30 του μηνός που η βουλευτική αποζημίωση έχει ήδη προκαταβληθεί, επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα στον κρατικό προϋπολογισμό». Κοντολογίς, δεν θα λάβουν την επόμενη – εκτός κι αν η Βουλή διαλυόταν στις 26 Απριλίου, κάτι που δεν θα γίνει…

🚗 Οσον αφορά στα βουλευτικά αυτοκίνητα, για όσους δεν θα είναι υποψήφιοι τα επιστρέφουν την ημέρα διάλυσης του Κοινοβουλίου, μαζί με το e-pass των διοδίων. Οι υπόλοιποι τα κρατούν στην κατοχή τους και αν δεν επανεκλεγούν, υποχρεούνται να τα παραδώσουν ως το τέλος Μαΐου.

🔥 Μπορεί στο Μαξίμου να έχουν στραμμένη την προσοχή στην οργάνωση των εκλογών, δεν παραλείπουν όμως και τη φροντίδα για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ∆ημοσίου, όπου αν συμβεί καμιά στραβή το προσεχές διάστημα, μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Για παράδειγμα, έγινε μεγάλη συζήτηση εσχάτως σχετικά με την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών, ειδικά μετά την 21η Μαΐου. ∆ηλαδή στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου… γύρου των εκλογών στις 2 Ιουλίου.

⁉️ Με δεδομένο -έτσι τουλάχιστον ακούγεται έντονα- ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης θα είναι υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να παραμείνει στο τιμόνι του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα συμφωνούσε άραγε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνδέει φιλική σχέση με τον εκ Κύπρου ορμώμενο πολιτικό από την εποχή που ήταν και οι δύο στις Βρυξέλλες;

🇹🇷 Υφυπουργός Παιδείας εδώ και τέσσερα χρόνια ο Άγγελος Συρίγος. Καθότι όμως διεθνολόγος, εβδομαδιαίως οι εμφανίσεις του στα κανάλια αφορούσαν… τα Ελληνοτουρκικά και ποτέ την Παιδεία. Ποτέ. Ακόμη και τώρα, στην προεκλογική περίοδο. Έχει γίνει ανέκδοτο ο συγκεκριμένος εσωκομματικά.

😖 Πέρασε στα ψιλά, αλλά ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέφερε ένα ακόμα πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι, ως ΜεΡΑ25, άφησε ανοικτή την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ μήπως για προεκλογική σύγκλιση. Αλλά ουδείς ασχολήθηκε ποτέ. Οπότε, ως είπε, δεν συζητά καν για να μπει σε τέτοια συγκυβέρνηση.

🔴 Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να καλυφθούν οι συνολικά 40 κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της εκλογικής διαδικασίας του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει κενή μια θέση για άνδρα στο ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου και δεν θα αργήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τον Γιάννη Κουράκη. Υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο αυτό και οι πιέσεις για τη συμμετοχή του πρώην δημάρχου Ηρακλείου συνεχίζονται.

Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com