Το δαχτυλίδι του Περδίκκα και τα φαβορί στον ΣΥΡΙΖΑ

Η στήλη ανέφερε από χθες, ώρες πριν την παραίτηση Τσίπρα, πως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν… θερινές και όχι φθινοπωρινές, με συνέδριο στα τέλη Ιουλίου. Αλλά όχι, το να παραιτηθεί το περίμενες, το να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ήταν… αουτσάιντερ ενδεχόμενο. Με τα όσα είχε δείξει ο Αλέξης Τσίπρας όλα αυτά τα χρόνια, περίμενες το προφανές: να είναι υποψήφιος – και να επανεκλεγεί με πάνω από 80%. Αιφνιδίασε, ακόμη και στενούς του συνεργάτες.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι αναγνώρισαν στον τέως, πλέον, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το σωστό, και της απόφασης και του timing. Πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τόσο κομβικό σημείο που χρειαζόταν… ηλεκτροσόκ μπας και σηκώσει κεφάλι.

Η σελίδα γυρίζει: αν μελλοντικά λέμε «η αρχηγός» (Αχτσιόγλου ή Δούρου) ή «ο αρχηγός» (καμία πιθανότητα για Χαρίτση, καλές για Σακελλαρίδη) θα φανεί προσεχώς. Το δαχτυλίδι του Περδίκκα πάντως φαίνεται πως το έχει λάβει η Εφη Αχτσιόγλου, εκτός κι αν οι δύο συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα με τον Τσίπρα είχαν ως θέμα τις… καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σημειώνω πάντως ότι η Ντόρα Μπακογιάννη στήριζε… φανατικά Τσίπρα: «Δεν βλέπω πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει χωρίς τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάγκο, δεν έχει έναν άνθρωπο που να είναι ίδιου επιπέδου πολιτικά με τον Τσίπρα» έλεγε χθες το πρωί.

Ανάλογη, αρκετά σωστή, ατάκα, έγραψε και ο Κλέων Γρηγοριάδης, τέως βουλευτής με το ΜέΡΑ25.

Κάνει πίσω ο Γαβριήλ

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά, πλέον, στην επόμενη φάση. Ήδη από χθες έγιναν οι πρώτες διεργασίες, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη δευτέρα νέο επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας – πιθανότατα την Όλγα Γεροβασίλη που είναι και η παλιότερη ενώ δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του κόμματος. Ακολούθως δρομολογηθούν και οι εσωκομματικές διαδικασίες. Πολιτικό Γραφείο και Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να καθοριστεί και ο οδικός χάρτης με τον οποίο το κόμμα θα οδηγηθεί σε εκλογή προέδρου από τη βάση των μελών. Με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, παραμένει ασαφές εάν θα προηγηθεί συνέδριο ή όχι.

Για φαβορί και αουτσάιντερ, κοιτάω πάντα τις αποδόσεις από τα στοιχηματικά γραφεία – είδατε πόσο «μέσα» έπεσαν και στις δύο εκλογές. Προσφέρουν λοιπόν πρώτη την Εφη Αχτσιόγλου, ακολουθεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (ενώ αρχικά δεύτερος ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, που έπεσε στην 4η θέση) και τρίτος ο Αλέξης Χαρίτσης. Από κοντά ο Διονύσης Τεμπονέρας και πιο κάτω η Ρένα Δούρου (που από καιρό σας είχα γράψει ότι την προμοτάρουν συγκεκριμένοι).

Βέβαια, Σακελλαρίδης και Τεμπονέρας δεν είναι βουλευτές – άρα δεν έχουν παρουσία στη Βουλή. Πώς θα γίνει ανεκτό αυτό για μια 4ετία να μην μπορεί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανέβει στο βήμα;

Συν ότι, διαρροές από το περιβάλλον του Σακελλαρίδη λένε ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ενασχόλησής του με την όλη διαδικασία ενώ η σύζυγός του, Ράνια Τζίμα, αντέδρασε απρόσμενα στο άκουσμα του ονόματός του…

Υπάρχει και το σενάριο μίας «μεταβατικής λύσης» με ένα πρόσωπο της παλιάς… φρουράς, για έξι ή και ένα χρόνο, ώστε η αναμενόμενη ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών ή ακόμα και των Ευρωεκλογών να μην χρεωθεί σε στελέχη της νέας γενιάς, η οποία θα κληθεί να παραλάβει μετά. Απίθανο αλλά παίζει.

Όσο, για να επιστρέψω στην αρχή του νήματος, για την απόφαση Τσίπρα αυτή καθ’ αυτή να αποσυρθεί; Συμφωνώ με τούτο το τουί:

Τι θα γίνει με τις αυτοδιοικητικές

Τον Μάιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποστεί συντριπτική ήττα στις Ευρωεκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές, καθώς δεν εξέλεξε σχεδόν κανέναν δήμαρχο. Ενόψει Οκτωβρίου, δεν έχει γίνει το παραμικρό στην Κουμουνδούρου και, μετά τις χθεσινές εξελίξεις… πού όρεξη.

Απομένουν δύο μήνες για τη συγκρότηση και κατάθεση συνδυασμών και τα πράγματα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να είναι σε οριακό σημείο. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στις 13 Περιφέρειες -όπου η εκλογική αντιπαράθεση έχει κατεξοχήν κομματικά χαρακτηριστικά- και σε μεγάλους δήμους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί με αυτοτελείς υποψηφιότητες, χωρίς να διαφαίνονται περιθώρια κοινής στήριξης υποψηφίων με το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, θα υπάρξουν αρκετές, ακόμη και… αντάρτικες, ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖέικες υποψηφιότητες σε δήμους.

Άλλωστε δεν υπάρχουν πια χρίσματα, ειδικά στους μικρότερους δήμους.

Τσίπρα

Εξ ου και ο Διονύσης Τεμπονέρας πρότεινε τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ στις τοπικές εκλογές. Από τη Χαριλάου Τρικούπη παίρνουν αποστάσεις από την πρόταση αυτή, για δύο λόγους: αφενός επειδή το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ακόμη και σήμερα περισσότερα ερείσματα στην αυτοδιοίκηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου επειδή εκτιμούν πως οι εθνικές εκλογές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανόδου του ΠΑΣΟΚ.

Άρα ό,τι γίνει, συνεργατικά, θα γίνει με τοπικές πρωτοβουλίες (που σε μερικές πόλεις έχουν ήδη γίνει πράξη). Τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος είναι στέλεχος με στίγμα ΠΑΣΟΚ, υποστηρίχθηκε όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική διαφέρει σε ό,τι αφορά τους μικρούς δήμους όπου δεν τίθεται ζήτημα πολιτικών εντυπώσεων και αποτύπωσης δυνάμεων. Σε αυτή την κατηγορία, δεν θα υπάρξουν επίσημες στηρίξεις και οι αποφάσεις θα βασίζονται πρωτίστως στις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών.

Δεν περιγράφω άλλο…

Μόνο ένα τέρας της πολιτικής όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος θα μπορούσε, θα τολμούσε καλύτερα, να βάλει στην ίδια πρόταση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια, for the record, που λένε και στο χωριό μου, η ΕΡΕ δημιουργήθηκε εν μια νυκτί με τη διάλυση του Συναγερμού του Παπάγου και το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε συνέχεια του αντιστασιακού, στο εξωτερικό, ΠΑΚ.

Οικονομική και αριθμητική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση στην Κουμουνδούρου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη διότι, με τόσο χαμηλό ποσοστό, χάθηκαν χρήματα. Πολλά χρήματα, πάνω από 3 εκατ. ετησίωςτης ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Και όχι μόνο.

Το κόμμα θα χάσει περίπου 150 συνεργάτες λόγω της μείωσης του αριθμού της κοινοβουλευτικής ομάδας. Γενικώς συρρικνώνεται με τόσο μικρό αριθμό βουλευτών – οι μόλις 48 είναι πρωτοφανές για αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειρήσθω εν παρόδω εκτός από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή που ίσως αλλάξει, ας δουν και τη χρηματοδότηση. Οι Σπαρτιάτες αναμένεται να λάβουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανά έτος ενώ ακόμη και κόμματα που έμεινα εκτός, όπως το ΜέΡΑ25, θα λάβουν πάνω από μισό εκατομμύριο ετησίως.

Το Σάββατο 8 Ιουλίου η ψήφος εμπιστοσύνης

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα αρχίσει, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα έχει πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, ενώ, την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της 20ής Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα έχει εκλέξει τον Πρόεδρο (Κωνσταντίνο Τασούλα) και τους αντιπροέδρους του σώματος.

Στους οποίους αντιπροέδρους, εκ μέρους ΝΔ, αναμένεται να βρεθούν εκτός ο Νικήτας Κακλαμάνης («πληρώνοντας» ότι είναι καραμανλικός) και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Για τις θέσεις εξετάζονται οι Κώστας Τσιάρας και Γιώργος Γεωργαντάς, τέως υπουργοί που τώρα έμειναν εκτός. Ο Αθανάσιος Μπούρας δείχνει αμετακίνητος στη θέση του τρίτου αντιπροέδρου.

Μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής θα ακολουθήσει ένα σερί νομοθετημάτων ώστε οι εργασίες του σώματος να ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Αυγούστου. Διακοπές μόνο για τους βουλευτές, καθώς ο Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους υπουργούς να περάσουν μέρος του Αυγούστου στην Αθήνα…

Ταύρος με Τοξότη

Τσίπρα

Η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και θα κατέβει με την παράταξη του Γιάννη Βούρου.

Μάλιστα, η παράταξη «Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Πολιτών Πολιτεία – Γιάννης Βούρος» έκανε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της ηθοποιού που ξεχώρισε στη σειρά «Ταύρος με Τοξότη» στην οποία συμπρωταγωνιστούσαν και τώρα θέλει να συμμετέχει στην αυτοδιοίκηση.

Μετά την προσχώρηση της Σταθακοπούλου, η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη έχει ανακοινώσει 63 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Backdoorιές

  • Ο Αλέξης Τσίπρας απουσιάζει (καθώς έμεινε στην Αθήνα, για να παραιτηθεί) αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε στα παλιά του λημέρια στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών.
  • Ψάχνουν νέο εκπρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ καθώς ο Δημήτρης Μάντζος θα αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μετά την ορκωμοσία της Βουλής. Ακούγεται για τον Ανδρέα Παπαδόπουλο αλλά και τον Σαλονικιό βουλευτή Θανάση Γλαβίνα αλλά η στήλη εμμένει πως φαβορί είναι η Ελένη Χρονοπούλου – αν πειστεί να αφήσει τις Βρυξέλλες για την Αθήνα.
  • Να τα λέμε και να τα αναδεικνύουμε αυτά – μπράβο Γιώργο Καραμέρο.
  • Αναγνώστης της στήλης με διόρθωσε. Οι πρώην ΠΑΣΟΚοι της νέας κυβέρνησης δεν είναι πέντε, αλλά έξι. Υπάρχει και η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, νέα υφυπουργός Εσωτερικών, πρώην συνεργάτιδα του Παύλου Γερουλάνου στην επικοινωνιακή ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2007-09, αλλά και πρώην μέλος του τομέα κινητοποιήσεων στο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ ενώ υπηρέτησε ως στέλεχος την κυβέρνηση Παπανδρέου στο υπουργείου Πολιτισμού.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com