Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από σχεδόν 15 χρόνια στο «τιμόνι» προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Τσίπρας, με δηλώσεις του από το Ζάππειο, ξεκαθάρισε δεν θα είναι υποψήφιος για τη νέα ηγεσία του κόμματος, αλλά θα είναι «παρών» πριν, κατά και μετά τη διάρκεια των διαδικασιών ως εγγυητής των διαδικασιών για το… δαχτυλίδι του Περδίκκα.

«Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές» δήλωσε σχετικά ο τέως, πλέον, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: Τα 15 χρόνια στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ – Η πρωθυπουργία, η «πρώτη φορά» Αριστερά και οι «σκληρές» διαπραγματεύσεις

Με δεδομένο πως ο Τσίπρας, μετά την απόφασή του να δρομολογήσει διαδικασίες αλλαγών στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στο καταστατικό του κόμματος, οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του. Με βάση αυτές, θα συγκληθεί σύντομα η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της. Αυτό κατά πληροφορίες θα συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής, με την Όλγα Γεροβασίλη να είναι αυτή τη στιγμή η επικρατέστερη για να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις «μάχες» εντός του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα, δε, με πηγές του κόμματος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σκέφτηκε να παραιτηθεί από τα κομματικά όργανα μετά και το σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώρα στα γραφεία του κόμματος το βράδυ της Κυριακής, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται κάτι τέτοιο.

Όσο για τους διαδόχους του Τσίπρα; Η λίστα συμπεριλαμβάνει, προς ώρας, πέντε ονόματα ωστόσο δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλα τις επόμενες ώρες.

Δηλώσεις για την απόφαση Τσίπρα έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήταν μία αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες. Κλείνει ένας κύκλος. Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον δρόμο του».