Το βράδυ της Κυριακής 25/6 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών ο ιδρυτής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ευχαρίστησε δημοσίως τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση που τους έδωσε «την ώθηση για αυτό το αποτέλεσμα», εννοώντας την είσοδό τους στη Βουλή.

Παράλληλα ο Ηλίας Κασιδιάρης πανηγύρισε μέσα από τη φυλακή τη νίκη των «Σπαρτιατών», κάνοντας λόγο για έναν «ανεπανάληπτο θρίαμβο όσων μάχονται Υπέρ Πατρίδος» σε ανάρτησή του.

Για τους «Σπαρτιάτες» και για το εάν κινδυνεύει να ακυρωθεί η εκλογή της εάν κινδυνεύει να ακυρωθεί η εκλογή τους εάν αποδειχθεί πως συνδέονται με τον Ηλία Κασιδιάρη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για τους δεσμούς με τον Ηλία Κασιδιάρη»

Όπως τόνισε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους δεσμούς που δένουν τους «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη. «Το πρώτο στάδιο, δηλαδή η συμμετοχή στις εκλογές έχει περάσει, ενώ το επόμενο στάδιο είναι το εκλογοδικείο, το ανώτατο δικαστήριο που κρίνει πια για τα εκλεγμένα κόμματα» σημείωσε.

«Η πρώτη φάση είναι για να μπουν κάποια κόμματα στην εκλογική διαδικασία, αυτό πέρασε. Τώρα έχουμε το εξής ερώτημα, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί, έχουν εκλεγεί σωστά; Αυτό, λέει το Σύνταγμα, γίνεται από δύο απόψεις: ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής», είπε.

«Εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη» πρόσθεσε ο συνταγματολόγος.

«Η διάταξη που έγινε μόνο ένα σκοπό μπορούσε να έχει», ανέφερε σχετικά με τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο. Ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να προσπαθεί να αποκλείσει ένα κόμμα επειδή δεν του αρέσουν οι ιδέες του. Τι προσπαθεί και τι πέτυχε να κάνει αυτή η διάταξη; Να μη συμμετέχει στη Βουλή ένα πρόσωπο, γιατί μόνο αυτό μπορούσε να κάνει, που συνδέεται με διάφορα αδικήματα που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας. Το ότι ένα άλλο κόμμα που δεν αποτελούνταν από αυτό το πρόσωπο ή δεν το είχε μέλος του και πέρασε από την κρίση του Αρείου Πάγου, που δεν είχε κάποιες αποδείξεις ότι υπήρχε εγκληματική δραστηριότητα από μέλη αυτού του κόμματος είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί» ανέφερε.

Η ένσταση στο εκλογοδικείο, όπως είπε ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ο νόμος αφήνει το περιθώριο 15 ημερών από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, ωστόσο η κρίση αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.