Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό επιβεβαιώνει ο «Σφυγμός Νοεμβρίου» της εταιρείας δημοσκοπήσεων Prorata, με το ΠΑΣΟΚ να κρατάει και σε αυτή την έρευνα τη δεύτερη θέση. Η κατάρρευση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγεί να παλεύει για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 34%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με μεγάλη διαφορά καταγράφοντας ποσοστό 12%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ ισοβαθμούν στο 10,5%.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση στο 4%, η Πλεύσης Ελευθερία στο 3,5%, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες στο 2,5%, το ΜεΡΑ25 στο 2%, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 15,5%.

ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτώμενοι ποιον πολιτικό αρχηγό προτιμούν, ποσοστό 33% απαντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 23% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, 18% τον Νίκο Ανδρουλάκη, 15% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, 13% τον Κυριάκο Βελόπουλο, 11% τον Στέφανο Κασσελάκη, 4% τον Δημήτρη Νατσιό και 3% τον Βασίλη Στίγκα.

ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς την καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%) υπερέχει με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά των ανταγωνιστών του, με τον Στέφανο Κασσελάκη, το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη.

ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης δηλώνει το 29% της κοινής γνώμης, ενώ από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 6%, του ΠΑΣΟΚ το 10%, του ΚΚΕ το 19%, της Ελληνικής Λύσης το 15%, των Σπαρτιατών το 3%, της Νίκης το 7% και της Πλεύσης Ελευθερίας το 9%.

ΣΥΡΙΖΑ

Συνολικότερα, το κόμμα που η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ασκεί ουσιαστικότερη αντιπολίτευση είναι το ΚΚΕ (17%), ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (15%), η Ελληνική Λύση (12%) και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (9%), με τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (39%) να θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν ασκεί ουσιαστικότερη από τα υπόλοιπα αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, το 69% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και μόλις το 30% θετικά, ενώ ως σημαντικότερη κατά την τρέχουσα περίοδο πρόκληση ιεραρχείται η ακρίβεια και δευτερευόντως τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%), την ίδια στιγμή που το 24% εκτιμάει ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το 69% ότι θα τον ζημιώσουν.

ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Ιούνιο του 2023.

ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ