Για κύκλο της ήττας που έκλεισε, κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας πως η αυτοδιοικητική σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων έφερε καθοριστικό πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

«Το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των εκλογών συνιστά νίκη των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του προοδευτικού χώρου. Μεγάλος χαμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημά του.

Οι τοπικές κοινωνίες αποδοκίμασαν την αλαζονεία των κυβερνώντων, αντιστάθηκαν κι απέρριψαν τους ωμούς κυβερνητικούς εκβιασμούς», υποστηρίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν λόγο για καθαρή ήττα του συστήματος Μαξίμου, αφού η συντριπτική πλειονότητα των προσώπων και σχημάτων τα οποία στήριξε προσωπικά ο πρωθυπουργός ηττήθηκαν κατά κράτος.

«Η απώλεια των δυο μεγαλύτερων δήμων της χώρας και της περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελεί στρατηγική ήττα Μητσοτάκη. Πρόκειται για επιτελική ήττα.

Ειδικά στην περιφέρεια Θεσσαλίας οι συνεχείς επισκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη και η εξ αρχής στήριξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα επιβραβεύτηκαν από τους πολίτες. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ και του κ. Κασσελάκη για στήριξη όλων των προοδευτικών σχημάτων με πολιτική γενναιότητα και διαύγεια απέδωσε καρπούς.

Οι πολίτες επιδοκίμασαν τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, σημειώνουν πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε, λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης.

«Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ το κάνει.

Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν τη διακύβευση της εποχής. Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη– σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση– αποδείχθηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία. Εμείς είμαστε εδώ.

Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων κι αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία», σχολιάζουν δηκτικά τα όσα λέγονται από τη Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν πανηγυρίζουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ. Όμως σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Αποδείχθηκε ότι το σύστημα Μητσοτάκη δεν είναι ανίκητο. Οι πρώτες σημαντικές ρηγματώσεις στο σύστημα της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής είναι γεγονός. Αυτή είναι η πρώτη ήττα Μητσοτάκη και της ΝΔ και δεν θα είναι η τελευταία.

Οι πολίτες έδειξαν πως δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία της κυβέρνησης. Την Κυριακή τελείωσε μια επώδυνη περίοδος. Έκλεισε ο κύκλος της ήττας. Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας ξαναβρίσκει τη χαμένη αυτοπεποίθησή του κι ελπίζει ξανά.

Η αυτοδιοικητική σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων έφερε καθοριστικό πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πολίτες είπαν όχι στις αυθαίρετες αποφάσεις δημάρχων και περιφερειαρχών, που ελήφθησαν ερήμην των πολιτών, αποφάσεις βαθιά συντηρητικές», συμπληρώνουν στην Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας πάντως αρνητικό σημείο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης το μικρό αριθμό γυναικών που εξελέγησαν.

Σημειώνεται ότι καμία γυναίκα δεν εξελέγη περιφερειάρχης στις 13 περιφέρειες της χώρας και από τους 322 δήμους μόνο σε 22 θα είναι επικεφαλής γυναίκες.