Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χτες ασχολήθηκε με την κρίση στη Μέση Ανατολή και σήμερα με θέματα οικονομίας και ευρωζώνης, επισήμανε πως υπάρχει ένας «κοινός τόπος που αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός ορίων διεθνούς δίκαιου, αλλά εκφράζει και την έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα».

«Το πρόβλημα του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση και αυτή είναι των δύο κρατών. Θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν ο καθένας στο δικό του τόπο», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς, σημείωσε πως «ο Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει τι συνιστά η Χαμάς. Αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρώτη προτεραιότητα η διαχείριση του φαινομένου».