Ok, προφανώς και το πιο σημαντικό είναι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους μέσα στο γήπεδο, γι’ αυτό πληρώνονται, αυτό θέλουν οι οπαδοί. Όμως, δε νοείται επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στις μέρες μας που να μην χειρίζεται σωστά το ανθρώπινο κομμάτι της υπόθεσης, την επαφή με τον κόσμο.

Πιθανή λάθη, αστοχίες ή παραλείψεις δεν συγχωρούνται. Φάνηκε ξεκάθαρα αμέσως μετά το ματς της Άρσεναλ με τη Γουέστ Χαμ. Οι Κανονιέρηδες μοιράστηκαν μέσω των επίσημων καναλιών επικοινωνίας τους, υλικό από τον Μικέλ Αρτέτα και ορισμένους παίκτες του να υπογράφουν φανέλα που κρατούσε μία μικρή φίλη της ομάδας, που είχε οριστεί ως μασκότ της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Όμως, όπως ήταν ολοφάνερο στο βίντεο, εκπλήρωσαν αυτό το κομμάτι εντελώς αποστασιοποιημένα. Σαν αγγαρεία, του στιλ «ας γίνει κι αυτό να τελειώνουμε». Ούτε ματιά δεν έριξαν στο νεαρό κοριτσάκι, την 8χρονη Ολίβια, που περίμενε μάταια να του δώσουν σημασία κοιτάζοντας με μάτια γεμάτα προσμονή τους «ήρωες» της. Ούτε ένα γεια δεν είπαν.

Κι άντε, αν ήταν μετά τη λήξη, μπορεί να χωρούσε κάποια επιείκεια. Στο 2-2 με τη Γουέστ Χαμ, σπατάλησαν προβάδισμα δύο τερμάτων και είναι ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μετανιώσουν πικρά στο τέλος της σεζόν, αν τελικά τους προσπεράσει η Μάντσεστερ Σίτι στην πρώτη θέση της κατάταξης της Premier League. Αλλά αυτό το περιστατικό συνέβη πριν από τη σέντρα.

Ναι, ήταν ίσως συγκεντρωμένοι στο επικείμενο ακόμη τότε ματς, ναι μπορεί να μην ειναι πάντα έτσι, αλλά και πάλι, έπρεπε να φανούν 100% επαγγελματίες και σε αυτό το μέρος των υποχρεώσεων τους. Δεν το έκαναν και έπεσε «κράξιμο» στα social media. Μόνο περίεργο δεν το λες αυτό στις μέρες μας…

Άρσεναλ: Μια αποκαρδιωτική συμπεριφορά, σύμπτωμα του μοντέρνου ποδοσφαίρου

Από «ακριβοπληρωμένες βεντέτες που κοιτάνε μόνο την πάρτη τους» μέχρι «αγενείς και χοντροκομμένους», τα σχόλια ήταν καταγγελκτικά, εμπεριείχαν θυμό και απογοήτευση. «Και να σκεφτείτε πως οι παίκτες ήξεραν πως τους τραβούσαν οι κάμερες. Δηλαδή όταν δεν υπάρχουν αυτές μπροστά, πόσο πιο άσχημα συμπεριφέρονται;», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. «Είναι απλώς ντροπή», σχολίασε ένας άλλος.

Ένας άλλος φίλος της Άρσεναλ αναμειγνύοντας σαρκασμό και αυστηρότητα, πρότεινε στο κλαμπ να βρει την Ολίβια και την οικογένεια της για «να δώσετε μια ευκαιρία στους παίκτες σας να δείξουν πως είναι αξιοπρεπή ανθρώπινα όντα – ομολογουμένως πρέπει να τους κάνετε προπόνηση σχετικώς, αλλά ίσως είναι κάτι που μπορεί και τελικά να μάθουν αν τους υποδείξει κάποιος…».

Ναι, γίνεται πραγματικά αποκαρδιωτικό το να σκεφτεί κανείς πως θα πρέπει να διδαχτεί ένας ποδοσφαιριστής τους στοιχειώδεις κανόνες υγείας και κοινωνικοποίησης. Από την άλλη, μην ξεχνάμε πως στην πλειονότητά τους έχουμε να κάνουμε με ζάμπλουτους νεαρούς ανθρώπους που ελάχιστη επαφή έχουν με τον «κανονικό κόσμο» ή πιο σωστά, ξεχνούν πως κάποτε ήταν κι αυτοί «ένας από μας».

Και το ότι η επίσημη Άρσεναλ ανέβασε το βίντεο χωρίς καν να σκεφτεί πως υπήρχε πρόβλημα εντός του, δείχνει πως αυτές οι αντιλήψεις έχουν ριζωθεί στο σύνολο του ποδοσφαίρου ως οργανισμό. Του μοντέρνου ποδοσφαίρου, πιο σωστά. Που ζει σε μια γυάλα και τους βλέπουμε όλοι εμείς.