Ο προπονητής της Μάντσεστερ ΓιουνάιτεντΈρικ Τεν Χαγκ, απέδωσε τους πρόσφατους τραυματισμούς στην ομάδα του, στο «διευρυνόμενο» ημερολόγιο και τη «μεγάλη υπερφόρτωση», ο προπονητής της Μπέρνλι, Βινσέν Κομπανί, ζήτησε να περιοριστεί ο αριθμός των εμφανίσεων που μπορεί να κάνει ένας παίκτης σε μια σεζόν

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, που είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η UEFA και η FIFA «σκοτώνουν τους παίκτες» προσθέτοντας επιπλέον παιχνίδια στο πρόγραμμα, πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να αναλάβουν δράση τα ίδια τα αστέρια των ομάδων, αναφέροντας το παράδειγμα του γυναικείου αγώνα στην Ισπανία, όπου η απεργία βοήθησε στην επιβολή αλλαγής εντός της Ομοσπονδίας και αύξησε τον κατώτατο μισθό.

«Υπάρχει μόνο μία λύση για να αλλάξεις κάτι, ίσως αν όλοι οι παίκτες αποφασίσουν μόνοι τους να πουν “stop”, τότε πρέπει να αλλάξεις κάτι», είπε ο Γκουαρδιόλα. «Και τότε η FIFA, η UEFA ίσως αντιδράσει λίγο.

«Σε αυτήν την επιχείρηση το σόου πρέπει να συνεχιστεί. Χωρίς τον Πεπ, συνεχίζει, αλλά χωρίς τους παίκτες το σόου δεν θα συνεχιστεί. Αλλά εξαρτάται από αυτούς, αν το αποφασίσουν», πρόσθεσε ο Καταλανός τεχνικός.

Θυμίζουμε ότι οι διεθνείς Ισπανίδες, μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπέγραψαν επιστολή ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν τους αγώνες του Nations League της χώρας και ζήτησαν αλλαγές στην Ομοσπονδία μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε με το μη συναινετικό φιλί του Λουίς Ρουμπιάλες στην Τζένι Ερμοσο, ενώ η πρώτη αγωνιστική της Liga F ακυρώθηκε καθώς οι παίκτριες έκαναν εκστρατεία για καλύτερες συνθήκες εργασίας και πληρωμές.

«Κοιτάξτε την Ισπανία με τη γυναικεία ομάδα, οι παίκτριες αποφάσισαν να αλλάξουν κάτι και το άλλαξαν. Άλλαξε κάτι γιατί οι παίκτριες αποφάσισαν ότι είχαν τα μέσα για να προστατεύουν τις παίκτριες και το μέλλον των ομάδων για τις νέες γενιές. Η μεγαλύτερη κληρονομιά είναι αυτή. Οι γυναικείες ομάδες στην Ισπανία το κατάφεραν, δεν ξέρω αν στο ανδρικό παγκόσμιο ποδόσφαιρο θα το κάνουν».

Ο Γκουαρδιόλα είπε επίσης ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του με το καλεντάρι του ανδρικού ποδοσφαίρου είναι η έλλειψη χρόνου διακοπής που παρέχεται στους παίκτες. «Μου αρέσει να παίζω ποδοσφαιρικά παιχνίδια, απλά όταν υπάρχει διάλειμμα πρέπει να υπάρχει και το σωστό διάλειμμα», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η άποψή μου. Πάντα χρησιμοποιώ το ΝΒΑ ως παράδειγμα. Παίζουν 80 παιχνίδια σε λίγους μήνες, αλλά μετά από αυτό, έχουν τέσσερις μήνες άδεια, ή τρεις μήνες άδεια αν δεν παίξουν τους τελικούς […]. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να επηρεάσω κανέναν, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι οι παίκτες. Αν οι παίκτες θέλουν να αλλάξουν κάτι στο ποδόσφαιρο, είναι οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν».