Τα ετερώνυμα, λένε, έλκονται. Αλήθεια; Το Αντόνιο ΚόντεΤότεναμ είναι η απόδειξη περί του αντιθέτου. Εξ αρχής η ένωση αυτή ηχούσε «κάπως». Ένας κόουτς serial winner στην ενδεχομένως πιο loser ομάδα στο ευρωπαϊκό φουτμπόλ. Οι πιθανότητες να πάει αυτό καλά σε βάθος χρόνου δεν ήταν παρά ελάχιστες. Και όντως, δεν πήγε. Ο Ιταλός αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο των «σπιρουνιών».

Από καιρό είχαν μαζευτεί σύννεφα, κανέναν άρα δεν εντυπωσίασε αυτή η εξέλιξη. Το οξύμωρο θα ήταν αν οι δυο πλευρές συνέχιζαν μαζί ως το τέλος της σεζόν, έτσι όπως είχαν πάει τα πράγματα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ήθελε πια…

Ο Κόντε μετρούσε ανάποδα εδώ και καιρό στην Τότεναμ παρά τις αναλαμπές

Το πρωτοφανές ξέσπασμα του Κόντε μετά το ματς με τη Σαουθάμπτον, όταν τα έχωσε σε όλους και σε όλα μέσα στην ομάδα, ήταν από αυτά που βλέπεις και δεν πιστεύεις. Ήταν αδύνατο να συνεχίσει μετά από τόσο βαριά λόγια. Βασικά το περίεργο είναι πως δεν έφυγε εκείνη την ημέρα τώρα που το σκεφτόμαστε ξανά.

Παρότι η ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός 4άδας στην Premier League, ο αποκλεισμός στο Champions League από τη Μίλαν και στο Κύπελλο Αγγλίας από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στη φάση των 16 και τα δύο, ήταν πολύ ισχυρά χτυπήματα.

Πάλεψε πολύ ο Κόντε να αλλάξει πράγματα στη νοοτροπία του κλαμπ από το Νοέμβριο του 2021 όταν και ανέλαβε. Κάποιες περίοδοι ήταν υποσχόμενες. Ενώ και πέρυσι η έξοδος στο Champions League πλασαρίστηκε ως τεράστια επιτυχία – σε ένα βαθμό ήταν, κιόλας. Όλα αυτά ωστόσο, αποτελούσαν τελικά μόνο αναλαμπές στην πορεία ενός κλαμπ που συχνά έχει συμπτώματα βαριά άρρωστου ασθενή.

Η ιστορία που λέει ακριβώς ποιος είναι ο Κόντε και γιατί δεν κόλλησε με τα «σπιρούνια»

Πώς να κάνει χωριό ο «αλενατόρε» με μια ομάδα που η νίκη δεν είναι «όλα ή τίποτα»; Για τη νοοτροπία του, λέει τα πάντα η παρακάτω ιστορία: Την τελευταία του σεζόν στη Γιουβέντους, η ομάδα είχε 99 βαθμούς, μία αγωνιστική πριν από το φινάλε. Ο τίτλος είχε κατακτηθεί, βδομάδες νωρίτερα. Ούτε λόγος για χαλάρωση. Προετοίμαζε το παιχνίδι με την Κάλιαρι σαν να ήταν τελικός, είχε «αρρωστήσει» με το «θέλω» να ξεπεραστούν οι 100 βαθμοί.

Ενώ «ζέσταινε» το βίντεο για την ανάλυση, εμφανίστηκε ο Τζίτζι Μπουφόν με τον αθλητικό διευθυντή Μπέπε Μαρότα. «Συγγνώμη αφεντικό. Θέλουμε να ξεκαθαριστεί το θέμα με τα πριμ του τίτλου», του είπε ο Ιταλός τερματοφύλακας.

Ποιος είδε τον Κόντε και δεν τον φοβήθηκε. Έκανε σαν τρελός, ουρλιάζοντας προς τους παίκτες ότι τον απογοήτευσαν που είχαν στο νου τους τα λεφτά και πολλά άλλα, που δεν αναπαράγουμε γιατί θα γεμίσει… μπιπ η οθόνη. Πολλοί ποδοσφαιριστές δεν θα δεχόντουσαν να τους την λένε έτσι, τη στιγμή μάλιστα που είχαν φέρει εις πέρας τη δουλειά. Οι Γιουβεντίνοι, όμως, παραδέχτηκαν ότι ο προπονητής τους είχε δίκιο. Αμέσως μετά, νίκησαν 3-0 την Κάλιαρι, η 100αρα (plus) ήταν γεγονός.

Η «μέθοδος Κόντε» παραμένει ίδια και απαράλλαχτη όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά κατέληξε πως η Τότεναμ είναι mission impossible. Ακόμα και γι’ αυτόν, έναν γεννημένο νικητή. Στην ουσία παραδέχτηκε την ήττα του. Και γνωρίζοντας τον εκρηκτικό χαρακτήρα του ανδρός και την απέχθεια του προς τις υποχωρήσεις, πρόκειται για κάτι πραγματικά ιστορικό στην πορεία του.

Ο θυμός, η κούραση και η περιπέτεια υγείας που όρισαν το τελικό σενάριο

Στα 22 χρόνια προεδρίας του Ντάνιελ Λέβι, η Τότεναμ έχει κερδίσει μόνο ένα τρόπαιο: Το Λιγκ Καπ του 2008. Πήρε τον Κόντε για να προσθέσει κάτι στο παλμαρέ της, οτιδήποτε θα της έκανε για αρχή. Αντ’ αυτού όμως βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στο κόμπλεξ που την τυραννά διαχρονικά.

Περισσότερο πάντως ο Ιταλός απέτυχε να «ψήσει» τους φαν πως κάτι χτίζεται. Καταπώς φάνηκε, επειδή ποτέ δεν «ψήθηκε» ο ίδιος. Δεν το πίστεψε, κουράστηκε να προσπαθεί. Θύμωσε, έχασε τη ψυχραιμία και την υπομονή του.

Και μετά μάλιστα από την περιπέτεια υγείας που είχε τον περασμένο Ιανουάριο και έμεινε εκτός για λίγες μέρες, γύρισε στη δουλειά σε φάση «δεν θα πεθάνω εγώ για την Τότεναμ» – το είπε κιόλας. Από τότε ήταν ξεκάθαρο πού πήγαιναν τα πράγματα, Δεν ήθελε άλλο, ένιωσε πως αυτό τον έφθειρε, σωματικά και ψυχικά.

Και τώρα; Μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Κρίστιαν Στελίνι θα εκτελέσει χρέη υπηρεσιακού προπονητή έχοντας ως βοηθό τον Ράιαν Μέισον. Μετά; Αν πούμε πως θα περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος που θα αποτύχει στην Τότεναμ δεν θα ‘μαστε τόσο κακοί όσο ρεαλιστές…