Κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να βγεις με την παρέα σου, παίρνεις εκείνον τον χαζό όρκο πως αυτή τη φορά δε θα πιεις. Πως αυτή τη φορά θα μείνεις όντως στο ένα ποτό και τέλος. Λίγες ώρες αργότερα, είσαι γκολ σαν την Adele, κυλιέσαι σε ένα πεζοδρόμιο και φωνάζεις το όνομα της κοπέλας που ερωτεύτηκες στο Λύκειο ενώ τρως σάπιο πιτόγυρο από το Γκάζι. Μια νέα έρευνα ίσως σου δώσει τον τρόπο να γλυτώσεις απ’ αυτόν τον εξευτελισμό που κάνει τους φίλους σου να γελάνε μαζί σου.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών, η κατανάλωση προβιοτικού χαπιού πριν αρχίσεις το αλκοόλ, μπορεί να σου εξασφαλίσει περισσότερη αντοχή και ταυτόχρονα να μειώσει την διάρκεια των επιδράσεων, ήτοι τον πονοκέφαλο, τον στομαχόπονο και αυτή την αίσθηση πως γυρίζει σαν σβούρα ο πλανήτης.

Η έρευνα που έγινε σε ποντίκια, υποδεικνύει ότι ένα συγκεκριμένο υποκατάστατο, μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους από το μεθύσι, γιατί έχει αφθονία σε καλά βακτήρια.

Πρόκειται για ένα χάπι που έχει κατασκευαστεί από φαρμακευτική, αλλά ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Περιέχει όμως ένα ένζυμο που αποδείχτηκε ότι μπορεί να διαλύσει την πυκνότητα της αλκοόλης στο σώμα. Πρόκειται για την αφυδρογονάση, η οποία ρυθμίζει τον τρόπο που ο οργανισμός μετατρέπει το αλκοόλ σε μια ουσία που λέγεται ακεταλδεΰδη, ένα υποπαράγωγο που απελευθερώνει το αλκοόλ και είναι η αιτία για τα συμπτώματα του hangover και την καταστροφή του συκωτιού.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όσα ποντίκια χορηγήθηκε το προβιοτικό, είχαν μεγαλύτερη αντοχή και μπόρεσαν να επανέλθουν γρηγορότερα από τις παρενέργειες. Αυτό δίνει μια ελπίδα πως θα βρεθεί μια αποτελεσματικότερη θεραπεία για το hangover, πέρα από τα γιατροσόφια που έχουν μια κάποια επίδραση.

Πέρα από την αστεία πλευρά του θέματος, υπάρχει και ένα ακόμα πιο σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά στην θεραπεία του συκωτιού και των εντέρων από την υπερβολική κατανάλωση.

Αυτή η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει κάποιες παλαιότερες που είχαν δείξει ότι ένα ένζυμο ονόματι ADH18 μπορεί να επιταχύνει την διάσπαση των ατόμων αλκοόλης στον οργανισμό, όμως η εφαρμογή στους ανθρώπους δεν είναι προς το παρόν ασφαλής.

Γι’ αυτό οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα προβιοτικό, ένα οξυγαλακτικό βακτήριο που λέγεται lactococcus lactis, που χρησιμοποιείται στην ζύμωση, και κλωνοποίησαν μέσα του το ADH18 για να φτιάξουν την αφυδρογονάση.

Η έρευνα που διενεργήθηκε σε 5 ομάδες ποντικιών, έδειξε ότι αυτά που τους είχε χορηγηθεί το χάπι, δύο ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, είχαν πτώση στα επίπεδα αλκοόλης στον οργανισμό τους, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων και τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι στην ουσία λίπος που καταστρέφει το ήπαρ.

Όσο κι αν φαίνεται ανούσια επιστημονική εξέλιξη, δεν είναι, γιατί για χρόνια οι έρευνες συγκρούονται για το κατά πόσο ακόμα κι ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Η Μενγκ Ντονγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που συμμετείχε στην έρευνα, υποστήριξε ότι «τα γενετικά κατασκευασμένα προβιοτικά θα προσφέρουν νέες ιδέες για την θεραπεία νόσων του ήπατος».

Η Ντονγκ δήλωσε κι ότι «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόοδο των συνδυαστικών προβιοτικών στο πώς επιδρούν σε συκώτια και έντερα που έχουν καταστραφεί από το αλκοόλ»

* Πηγή: Dailymail