Όσο το σκεφτόμουν αυτό το κείμενο, τόσο πιο επιθετικός μου έβγαινε ο τίτλος. Ξεφεύγω συχνά. Είμαι πολύ αυθόρμητος. Κι αυτό δεν είναι ένα δικαίωμα που έχω μόνο εγώ. Το έχουν όλοι οι άνθρωποι. Κι αυτή η σκέψη με έκανε να αφαιρέσω όσο μπορώ την επιθετικότητα κι απλώς να μπω σε μια διαδικασία να θέσω ορισμένα ερωτήματα και να κάνω κάποιες διευκρινίσεις με βάση κάποια σχόλια που γράφτηκαν κατά κόρον μετά τη νίκη της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35.000 μέτρα βάδην στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληημα στίβου.

«Η Ντρισμπιώτη είναι η πραγματική influencer». Αυτή η επωδός γράφτηκε πάρα πολύ στα social media κι ενώ αντιλαμβάνομαι τον πυρήνα της, το βαθύτερο πνεύμα της, είναι μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά. Είχε ακουστεί και πέρσι όταν ο Ιακωβίδης της άρσης βαρών είχε βγει δακρυσμένος να πει πως δε μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος της προπόνησης του με στόχο να βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο του αθλήματος του.

Αντιλαμβάνομαι πως η ανάδειξη της Ντρισμπιώτη με αυτόν τον τρόπο από τον κόσμο, έχει ως στόχο να θέσει ένα καλύτερο παράδειγμα, ή έναν άλλον στόχο απ΄αυτόν που έχουν τα νέα παιδιά σήμερα, που είναι η λεγόμενη ευκολία του Instagram. Μια ευκολία που, αδίκως θεωρώ, προσωποποιείται σε ορισμένα άτομα, κυρίως γυναίκες, των social media, επειδή στο μυαλό μας πιστεύουμε ότι το να είσαι brand influencer είναι παιχνιδάκι και δουλειά 2-3 ωρών τη μέρα για να βγάζεις 10 χιλιάρικα τον μήνα.

Εεε, δε θέλω να σας σοκάρω, αλλά…δεν είναι έτσι.

Αρχικά να πούμε πως η Ντρισμπιώτη είναι influencer με την απόλυτη έννοια του όρου. Απλά, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχει την επίδραση που έχουν άλλες, όπως η Τούνη, η Κρεμλίδου, η Φουρέιρα ή δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη ή ποιος άλλος. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Η αποθέωση της Ντρισμπιώτη είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του χρυσού, αλλά και της πορείας που ακολούθησε για να φτάσει εκεί. Δεν μεγάλωσε στα πλούτη, δεν είναι κόρη βιομήχανου ή εφοπλιστή. Σε μια ταβέρνα δουλεύει με τους δικούς της και αθλείται μόνη της. Αν λοιπόν η Ντρισμπιώτη ήταν η influencer που πάτε έτσι ελιτιστικά να προβάλλετε, θα την αποδεχόσασταν; Αν αύριο η Ντρισμπιώτη βγάζει φωτογραφίες με μπικίνι ή προμοτάρει καλλυντικά, θα την αποδέχεστε το ίδιο;

Εδώ η Κορακάκη έχει περάσει χωρίς τη θέλησή της στη σφαίρα των σελέμπριτι και αρκετοί την αντιμετωπίζουν ως υποδεέστερη τώρα που έχει αυτό το στάτους. Θα γλύτωνε η Ντρισμπιώτη που έχει φτάσει και 37 ετών και δεν έχει πολλά αθλητικά χρόνια μπροστά της;

https://www.youtube.com/watch?v=OILlE2uIZDk

Η επιτυχία της Ντρισμπιώτη της ανήκει, αλλά δεν μειώνει όσους δεν έχουν ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι

Θέλω όμως να εστιάσω σε μια λέξη που χρησιμοποίησα, ένα επιχείρημα, το οποίο δεν τοποθετήθηκε εν τη ρύμη του λόγου, αλλά επί σκοπού. Ελιτίστικα. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που έχουμε τέτοιο αφήγημα στα social media.

Η Ντρισμπιώτη να γίνει influencer γιατί πήρε το χρυσό και το πέτυχε με δυσκολίες, όχι σαν τις άλλες. Ήδη, μέσα σε μια ατάκα έχουμε 3 επίπεδα υποτίμησης άλλων ανθρώπων.

Τι το κακό πράτουν οι brand influencers; Μήπως δεν ανατρέχετε κάθε τρεις και λίγο σε αυτές για να αναρτήσουν στόρι άμα κάποιος δικός σας χρειάζεται αίμα; Μήπως με τις φωτιές δεν ποστάρουν 20 στόρι κάθε μέρα για να μεταδώσουν πληροφορία; Ή σας ενοχλούν αυτές γιατί δεν έρχονται να σας δώσουν καθημερινή αναφορά για τις δωρεές που κάνουν; Το οποίο αν το έκαναν, μετά θα τις βρίζατε γιατί πουλάνε τη φιλανθρωπία τους. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο

Το δεύτερο αφορά τον ελιτισμό του επαγγέλματος. Αν είσαι αθλητής και παίρνεις μετάλλιο με τα χρώματα της Ελλάδας, τότε είσαι σούπερ πρότυπο, ενώ η influencer είναι οπωσδήποτε χαζή, φιλοχρήματη και μπορεί να είναι και βίζιτα. Γκαραντί.

Ναι, έχετε δίκιο, είναι πολύ δίκαιο άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό να παίρνουν 10.000 μόρια μπόνους και να μπαίνουν σε όποια σχολή γουστάρουν και παιδιά που διάβαζαν 10 ώρες τη μέρα και είχαν συνέπεια από την πρώτη γυμνασίου ως την τρίτη λυκείου να χάνουν για 100 μόρια τον στόχο τους. Πάει και το δεύτερο επίπεδο.

Τρίτο και τελευταίο είναι ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε επιτυχίες όπως αυτή της Ντρισμπιώτη, που είναι καθαρά προσωπικές, ατομικές, δικό της και δικό τους επίτευγμα, είναι σαν να μεταφέρουμε το μήνυμα πως η επιτυχία για χάρη της πατρίδας είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να αξίζει και να αποτελεί πρότυπο. Αν είσαι μια 55αρα μάνα που καθαρίζει 3ωροφο κτήριο, δεν έχεις πάρει χρυσό, δε μας αφοράς. Μπορεί και να μας αφοράς αν γίνεις σημαία της αριστεράς ή της δεξιάς και πολιτικό παιχνίδι.

https://www.youtube.com/watch?v=qZMT4UZGCYk

Πολλές φορές, όσο κι αν δεν το κατανοούμε, στην προσπάθεια μας να δηλώσουμε στήριξη, το κάνουμε με τρόπο υποτιμητικό προς άλλους ανθρώπους και δίνουμε την αίσθηση πως αυτοί δεν έχουν αξία γιατί τις προσωπικές τους επιτυχίες δε μπορούμε να τις οικειοποιηθούμε και να νιώσουμε περηφάνια.

Που στο κάτω κάτω δεν έχω ακούσει καμία influencer να βγαίνει να πει «α, είμαι ανώτερη σας γιατί είμαι influencer και βγάζω φράγκα». Το μόνο που λένε οι κοπέλες, είναι πως δουλεύουν κανονικά και με υπερωρία για να ικανοποιήσουν τον πελάτη τους.

Κι αν κάποια influencer βγάζει τώρα 10 χιλιάρικα, τα έκλεψε; Μας έβαλε το πιστόλι στο μέτωπο και μας ανάγκασε να την ακολουθούμε; Όχι. Θέλουμε και την ακολουθούμε και εμείς είμαστε που πριν το χρυσό δεν είχαμε ακολουθήσει την Ντρισμπιώτη. Άρα, κάθε φορά που λέμε ατάκες όπως αυτή, ίσως καλύτερα να κοιτιόμαστε στον καθρέφτη, αντί να τις γράφουμε σαν διδαχή προς τους άλλους!

Και μέσα σε όλο αυτό, η ίδια η κοπέλα να θέλει απλώς να χαρεί τους καρπούς των κόπων της και δίχως να έχει κάποια διάθεση να κάνει την ανώτερη. Χαμογελά γιατί η προσπάθεια τόσων ετών της έφερε κάτι σημαντικό. Πώς γίνεται να βλέπεις τη συγκίνησή της και ο πρώτος σου στόχος να είναι να γυρίσεις να πεις στον άλλον «κοίτα αυτή τι κατάφερε. Εσύ είσαι ανύπαρκτος αφού δεν έχεις πάρει χρυσό στον στίβο»;

Όχι, λοιπόν, η επιτυχία της Ντρισμπιώτη είναι αιτία να την αποθεώσουμε, να της πούμε μπράβο, να την στηρίξουμε. Δεν είναι αιτία να κάνουμε άλλους να νιώσουν τιποτένιοι.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τα κλισέ που αλλάζει η Sanna Marin: Έχει δικαίωμα ένας ηγέτης χώρας να παρτάρει;

Brooklyn Beckham: «Καλείται» να απολογηθεί γιατί γεννήθηκε γιος του David και της Victoria