Υπάρχουν πρόσωπα που θα έπρεπε να μην τους δίνεται χώρος στην σημερινή επικαιρότητα. Που οι πεποιθήσεις και οι αντιλήψεις τους είναι τόσο δογματικές, που θα ήταν προτιμότερο να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους. Που ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, μόνο και μόνο για να προκαλέσει σχόλια. Επί τούτου, δηλαδή. Η Έφη Σαρρή είναι ένα τέτοιο πρόσωπο.

Κάποτε μεσουρανούσε στην ελληνική σοουμπίζ. Κάποτε. Πλέον δεν έχει κάτι να μας πει. Και σε αυτόν τον μιντιακό κόσμο, που καθημερινά πλήττεται από πληθώρα πληροφοριών και απόψεων, θα ήταν προτιμότερο να μην δίνεται το βήμα σε όσους έχουν αποσυρθεί από τα πολιτιστικά (και μη) δρώμενα.

Ο λόγος τούτου του προλόγου είναι η ατάκα που μας έδωσε απλόχερα η Έφη Σαρρή μέσω της εκπομπής Mega Καλημέρα, σχετικά με την προσωπική της ζωή. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω ο άνδρας να υπακούει τις διαταγές μου και να λέει : Yes ma’am». Τάδε έφη, Έφη Σαρρή. Για λίγο κοιτάξαμε το ημερολόγιο και ευτυχώς έγραφε ακόμα 2023, νομίζαμε πως ζούμε στο Τσέλσι του ’30.

Είναι δεδομένο πως αν αυτά τα λόγια είχαν βγει από το στόμα κάποιου άνδρα θα είχαμε αφήσει στην άκρη και τον Στέφανο Κασσελάκη, και τη Θεσσαλία, και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά, για να γραφτούν άρθρα επί άρθρων σχετικά με το πόσο πατριαρχική παραμένει αυτή η ρημάδα η ελληνική κοινωνία, πλούσια ακόμα στα στερεότυπα της, πόσος μισογυνισμός και φαλλοκρατισμός επικρατεί γύρω μας και πώς ο σεξισμός απέναντι στις γυναίκες είναι βαθιά ριζωμένος στο dna μας.

Όχι ότι η πραγματικότητα απέχει έτη φωτός από αυτό, αλλά κάθε φορά που ένας άνδρας κάνει ένα σεξιστικό σχόλιο, δεν περνάει απαρατήρητο. Δεν επιπλέει στα άδυτα του ίντερνετ. Γίνεται συζήτηση, υφαίνουμε ευφυέστατους χαρακτηρισμούς και ούτω καθεξής. Το είδαμε να συμβαίνει με τον Νίκο Βέρτη και τον Νίκο Οικονομόπουλο. Αμφότεροι άφησαν να εννοηθούν πως η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και στην κουζίνα της. Προφανώς και έπεσαν να τους φάνε όλοι, έχουν κουράσει τέτοιες δηλώσεις.

Στον αντίποδα, με την περίπτωση της Έφης Σαρρή τι έγινε; Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Μία δήλωση που θα περάσει στα ψιλά, επειδή την είπε γυναίκα. Είναι κάπως διφορούμενο να παλεύεις για τον σεξισμό στις γυναίκες και τελικά να τον στρέφεις στους άνδρες. Αυτό είναι το ζήτημα; Να τον κάνουμε μπαλάκι οι μεν στους δε; Το ζήτημα είναι να μπαίνουν όρια. Και από τους μεν και από τους δε.

Πώς θα εξαλειφθούν στερεότυπα αν συνεχίζεις να τρέφεις τον σεξισμό, μεταφέροντας τον στους άντρες; Προφανώς ήταν σεξιστικό σχόλιο αυτό που είπε η Έφη Σαρρή και βαθιά προβληματικό. Είτε είσαι άνδρας, είτε γυναίκα, είσαι πρώτα απ’όλα άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να υπακούς πουθενά, παρά μόνο στον εαυτό σου. Παλαιικές απόψεις που δεν πρέπει να αναπαράγονται.