Δεν είναι στα τέσσερα που συναποτελούν το Grand Slam, αυτό δεν σημαίνει πως το Madrid Open είναι ελάσσονος σημασίας. Ίσα ίσα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά του τένις. Εδώ και λίγα 24ώρα πάντως, βρίσκεται στο φως για λόγους κάθε άλλο παρά θετικούς…

Σεξισμός. Ιδού η κατηγορία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι διοργανωτές. Σε πρώτη φάση, τους χρεώθηκε ότι έντυσαν τα ball girls για τους αγώνες των ανδρών με crop tops και κοντές φούστες. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, από πολιτικά και όχι μόνο χείλη, περί «ξεκάθαρης διάκρισης εις βάρος των γυναικών», οι φούστες αντικαταστάθηκαν με μακριά σορτς στον τελικό της Κυριακής (7/5), ανάμεσα στον Κάρλος Αλκαράθ και τον Γιαν-Λέναρντ Στρουφ.

Η εκπρόσωπος της ισπανικής Ένωσης για τις Γυναίκες στον Παγκόσμιο Αθλητισμό, Πίλαρ Καλβίνο έκανε λόγο για «σεξιστική βία, η οποία είναι τόσο διαδεδομένη ώστε οι άνθρωποι δεν την αντιλαμβάνονται καν».

Madrid Open: Τα κλειστά μικρόφωνα και οι διαφορετικές τούρτες

Και δεν ήταν το μοναδικό γεγονός που έφερε τους υπεύθυνους του Madrid Open σε δύσκολη θέση. Την Κυριακή ξανά, οι παίκτριες στον τελικό του διπλού γυναικών δεν είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στους θεατές μετά την απονομή του τροπαίου. Ούτε οι νικήτριες (Μπεατρίζ Χαντάντ Μάια και Βικτόρια Αζαρένκα) ούτε οι ηττημένες (Τζέσικα Πελούγκα και Κόρι Γκάουφ).

«Δεν ξέρω σε ποιον αιώνα ζουν αυτοί που πήραν την απόφαση. Δεν έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου ότι δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε. Ήταν πραγματικά απογοητευτικό», σχολίασε η Πελούγκα.

«Θα μου είναι δύσκολο να εξηγήσω στον 6χρονο γιο μου γιατί δεν μπόρεσα να τον χαιρετήσω στην απονομή του τροπαίου, είπε ο Αζαρένκα, που επισήμανε παράλληλα και μία ακόμα, κατά τη γνώμη της, διάκριση: Τη διαφορά στο μέγεθος της τούρτας ανάμεσα σε αυτές που δόθηκαν από τους διοργανωτές στον Αλκαράθ και την Αρίνα Σαμπαλένκα, οι οποίοι είχαν γενέθλια την ίδια μέρα, στις 5 Μαΐου. Ποιος είπε πως το μέγεθος δεν έχει σημασία;

«Εκπλήσσομαι από αυτή την αντίδραση μετά από μια τέτοια ευγενική χειρονομία», δήλωσε πάντως ο διευθυντής του τουρνουά, Φελισιάνο Λόπεθ. Και εξήγησε πως ο Αλκαράθ πήρε μια τούρτα τριών επιπέδων και η Σαμπαλένκα μια πολύ μικρότερη, επειδή ο Ισπανός τενίστας είχε μόλις φτάσει στον τελικό, έπαιζε στο κεντρικό γήπεδο και αγωνιζόταν «εντός έδρας» παρότι το τουρνουά είναι διεθνές.