Στη Βρετανία, εκτός από την ακραία ζέστη που έπρεπε να διαχειριστούν, έχουν και ένα έκρυθμο πολιτικό τοπίο, που έχει πολύ ζουμί εδώ που τα λέμε. Liz Truss και Rishi Sunak είναι οι δύο που διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας, μετά την παραίτηση του Boris Johnson, με το debate να έχει οριστεί για τις 25 Ιουλίου, όπου η σκληρή μάχη θα καθορίσει πολλά.

Η Liz Truss έχει αν μη τι άλλο μια εντυπωσιακή πορεία στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, αλλά και ένα σκάνδαλο να βαραίνει τις πλάτες της. Η 46χρονη τελείωσε το Λύκειο στο Leeds και σπούδασε επίσης φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο παντεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Γεννημένη σε οικογένεια αριστερής ιδεολογίας, έκανε γνωστό στους γονείς της πως μπήκε στο κόμμα των Συντηρητικών, όταν εκείνοι διάβασαν καρτ ποστάλ που έφτασε στο σπίτι τους και έγραφε: «Δεν το πιστεύω ότι έγινες μία Tory, Liz». Βέβαια, η πρώτη της πολιτική επαφή ήταν όταν η ίδια ενσάρκωσε την Margaret Thatcher, σε σχολική παράσταση. Ίσως να έπαιξε ρόλο για να ακολουθήσει αργότερα την πολιτική, ποιος ξέρει.

Ουσιαστικά με την πολιτική άρχισε να ασχολείται στο Πανεπιστήμιο, αφού έγινε αρχικά μέλος στη νεολαία των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και έπειτα των Συντηρητικών. Έκανε μια παύση αφότου πήρε το πτυχίο, αποφασίζοντας να ακολουθήσει μια πιο basic ζωή. Βρήκε δουλειά ως λογίστρια, παντρεύτηκε τον επίσης λογιστή, Hugh O’ Leary, έγινε μητέρα δύο κοριτσιών, μέχρι που ο διακόπτης της πολιτικής πατήθηκε ξανά.

Συγκεκριμένα το 2001, ένα χρόνο μετά τον γάμο της. Έθεσε υποψηφιότητα των Συντηρητικών στις γενικές εκλογές, αλλά απέτυχε να κερδίσει μια θέση στη Βουλή. Όπως το ίδιο συνέβη και τη δεύτερη φορά που το προσπάθησε, το 2005. Τελικά, το 2006 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στο Greenwitch, ενώ ήταν διευθύντρια του κεντροδεξιού think tank Reform.

Η χρονιά της ήταν τελικά το 2010, τότε που κατάφερε να μπει στη Βουλή και να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία στη ζωή της. Πήρε το υπουργείο Υγείας, δύο χρόνια μετά, ενώ το 2016 έγινε υφυπουργός δικαιοσύνης. Έπειτα, σειρά πήρε η θέση της γενικής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, μία από τις κεντρικές θέσεις των κυβερνήσεων της Βρετανίας. Μόλις πέρυσι, η Liz Truss έγινε η δεύτερη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η προηγούμενη ήταν η Margaret Beckett των Εργατικών, 15 χρόνια πριν. Αυτό που την τοποθέτησε για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ήταν το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το Northern Ireland Protocol μετά το Brexit και κατάφερε να το λύσει. Ειδικότερα, άλλαξε τη συμφωνία της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κίνηση που την έβαλε στο στόχαστρο της τελευταίας.

Ως υπουργός Εξωτερικών έχει αποσπάσει ανάμεικτες κριτικές. Πολλοί επαινούν τη σταθερή απάντησή της στην ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και εξασφάλισε την απελευθέρωση δύο Βρετανών υπηκόων που φυλακίστηκαν στο Ιράν, όπου οι προκάτοχοί της είχαν αποτύχει.

Liz Truss: Το προσωπικό της σκάνδαλο

Βέβαια, μπορεί η ίδια να έχει βοηθήσει στην πολιτική με τον δικό της τρόπο, ωστόσο τη στοιχειώνει ένα δικό της σκάνδαλο. Ο λόγος για την εξωσυζυγική σχέση με τον συνάδελφό της, Mark Field. Βρισκόταν στην ηλικία των 25 όταν συνέβη, τότε που έκανε και τα πρώτα της βήματα στην πολιτική. Το κόμμα της ήταν εντυπωσιασμένο μαζί της και προκειμένου να εξασφάλισε μια θέση στη βουλή, έστειλε τον Field να γίνει ο μέντοράς της.

Τελικά, δεν έγινε μόνο μέντοράς της, αλλά και ο σύντροφός της για 18 μήνες. Η Daily Mail, όταν εκείνος πήρε διαζύγιο μετά από 12 χρόνια γάμου, αποκάλυψε σε δημοσιεύμά της για παράνομη σχέση με νεαρή πολιτικό. Η Liz Truss παρ’όλα αυτά δεν πήρε διαζύγιο, με τον Hugh O’ Leary να τη συγχωρεί. Η ίδια δεν σχολίασε ποτέ το γεγονός.

Στο μεταξύ, όπως κάθε πολιτικός, έτσι και η Truss έχει χαρίσει στο κοινό στιγμές άπειρου κάλλους. Μπορεί ο Joe Biden να χαιρετούσε με χειραψία στον αέρα μετά από συνέντευξη Τύπου, ωστόσο η Liz Truss τελειώνοντας την ομιλία της, απλά χάθηκε. Προχώρησε όλο θάρρος για την αποχώρηση της, αλλά τελικά χρειάστηκε βοήθεια για να βρει το δρόμο.

Οι Βρετανοί θα κληθούν να ψηφίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό, που θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Για να δούμε ποιος θα πάρει τελικά τα ηνία. Αν πάντως κερδίσει η Liz Truss, τότε θα αποτελεί την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην χώρα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Joseph Quinn: Ο Eddie Munson του Stranger Things είναι πλέον περιζήτητος

Vera Wang: Η 73χρονη σχεδιάστρια μόδας που μοιάζει με 30αρα σπάει τα ηλικιακά στερεότυπα

Austin Butler: Ο άνθρωπος που θα κρατήσει «ζωντανό» τον Elvis Presley