Μια χούφτα γλυκά είναι τόσο συνώνυμη με το Halloween όσο μια απόκοσμη στολή ή μια βρώμικη κολοκύθα. Αλλά στις 31 Οκτωβρίου 1858, αυτή η συνήθως αβλαβής θεραπεία σκότωσε πολλά παιδιά, προκαλώντας πανικό σε όλο το Μπράντφορντ και έναν ραγδαία αυξανόμενο αριθμό θανάτων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα μπέρδεμα σε ένα φαρμακείο, που είχε τις ρίζες του στην προσπάθεια εξοικονόμησης λίγων πένας από τη ζάχαρη, συγκλόνισε τη βικτωριανή Βρετανία και άλλαξε τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν ο William Hardacre έκλεισε το μαγαζί για την ημέρα, αναμφίβολα συνεχάρη τον εαυτό του για μια επιτυχημένη ημέρα. Ο κάτοχος του πάγκου της αγοράς, γνωστός σε πολλούς ως Humbug Billy, όχι μόνο είχε πουλήσει πέντε κιλά παστίλιες μέντας στους κατοίκους του Μπράντφορντ εκείνη την ημέρα, αλλά τις αγόραζε σε χαμηλή τιμή για αρχή. Όταν μάζεψε τα γλυκά από τον χονδρέμπορο, παρατήρησε ότι ήταν πιο σκούρα από ό,τι συνήθως, γι’ αυτό παζάρεψε με τον ζαχαροπλάστη Τζόζεφ Νιλ και γλίτωσε μισή δεκάρα ανά λίβρα.

Η αποτυχία του Hardacre να αμφισβητήσει την ποιότητα θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος – μέχρι το βράδυ της επόμενης μέρας, αρκετοί από τους πελάτες του ήταν νεκροί. Αρχικά, ο γιατρός που είδε τον εννιάχρονο Elijah Wright τις πρώτες πρωινές ώρες του Halloween του 1858 νόμιζε ότι το αγόρι είχε πεθάνει από χολέρα.

Ο χειρουργός Τζον Ρόμπερτς σκέφτηκε ότι τα συμπτώματα – έμετος και σπασμοί – συνάδουν με την ασθένεια, η οποία ήταν διαδεδομένη στην Αγγλία. Μια ώρα αργότερα, ο πατέρας του Τζόζεφ Σκοτ ​​έφυγε από το σπίτι τους στην οδό Railroad για να φέρει έναν γιατρό για τον 14χρονο γιο του, ο οποίος αρρώστησε ξαφνικά βίαια. Όταν επέστρεψε, ήταν πολύ αργά.

Και οι δύο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, είχαν αγοράσει γλυκά από τον Humbug Billy την προηγούμενη μέρα – αλλά η σύνδεση δεν είχε γίνει ακόμα. Ήταν ο γιατρός John Henry Bell που υποψιάστηκε τα γλυκά όταν έφτασε στην οδό Jowett περίπου στις 3 το μεσημέρι.

Οι προειδοποιήσεις

Ο Orlando Burran, πέντε ετών, και ο αδελφός του John Henry, τριών, ήταν νεκροί μπροστά του. Ο πατέρας τους ήταν άρρωστος εκείνο το πρωί και άλλοι δύο στο σπίτι ήταν επίσης άρρωστοι. Όλοι τους είχαν φάει τα γλυκά, οπότε ο γιατρός έστειλε μερικά στον χημικό Felix Marsh Rimmington για να τα εξετάσει. Καθώς περνούσε η μέρα, άρχισαν να κατακλύζονται αναφορές από όλη την περιοχή ότι άνθρωποι ήταν άρρωστοι και πέθαιναν.

Έχοντας μάθει για τα γλυκά από τους Burrans, η αστυνομία πήγε στο σπίτι του Hardacre και έμαθε ότι δεν ήταν μόνο άρρωστος στο κρεβάτι από το γεγονός ότι έτρωγε τα μολυσμένα προϊόντα του, αλλά ότι είχε πουλήσει περίπου 1.000 γλυκά την προηγούμενη μέρα. «Η αστυνομία ανακάλυψε με τρόμο ότι κυκλοφορούσαν [τόσα πολλά] γλυκά», λέει η Δρ Lauren Padgett, βοηθός επιμελήτρια συλλογών στα Μουσεία και Γκαλερί της Περιφέρειας Μπράντφορντ.

«Σε αυτό το σημείο, ήταν αργά το βράδυ της Κυριακής, οπότε βγήκαν στους δρόμους χτυπώντας τα κουδούνια για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου και φωνάζοντας προειδοποιήσεις, πήγαιναν από παμπ σε παμπ λέγοντας στους ανθρώπους «μην τρώτε τα γλυκά, είναι δηλητήριο».

Οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις εκτυπώθηκαν γρήγορα και τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους. Μια λίστα με εκείνους που ήταν νεκροί ή επικίνδυνα άρρωστοι δημοσιεύτηκε στο Bradford Observer και στις 4 Νοεμβρίου, ο απολογισμός είχε φτάσει τους 18, με τους νεότερους να είναι μόλις 17 μηνών. Η εφημερίδα περιέγραψε τον αυξανόμενο κατάλογο των θυμάτων ως «την πιο τρομερή καταστροφή που ίσως συνέβη ποτέ στην περιοχή…

Halloween

Πώς έγινε το μεγάλο λάθος του Halloween

Οι ντετέκτιβ έσπευσαν να καταλάβουν πώς τα γλυκά είχαν «πειραχθεί». Είχαν ακολουθήσει το μονοπάτι από το Χάρντακρε ως τον Νιλ, ο οποίος νόμιζε ότι είχε αντικαταστήσει λίγη από την ακριβή ζάχαρη στα γλυκά με γύψο του Παρισιού. Ήταν κοινή πρακτική τον 19ο αιώνα να χρησιμοποιείται η σκόνη – συχνά γνωστή ως “daft” – στη θέση των ακριβών συστατικών και μπορούσε να αγοραστεί φθηνά από τα φαρμακεία. Αυτό που δεν ήξερε ο Νιλ ήταν ότι τη μέρα που έστειλε τον συνάδελφό του να μαζέψει το ντάμ, ο φαρμακοποιός Τσαρλς Χότζσον ήταν άρρωστος και είχε πει απλώς στον ανεκπαίδευτο μαθητευόμενο του Γουίλιαμ Γκόνταρντ πού να το βρει.

Δυστυχώς, υπήρχαν δύο ασήμαντα βαρέλια λευκής σκόνης στο δωμάτιο – το ένα περιείχε το αβλαβές νέφος και το άλλο δηλητηριώδες αρσενικό. «Ο Γκόνταρντ πήγε σε ένα βαρέλι που υπέθεσε ότι περιείχε γύψο από το Παρίσι και μάζεψε 12 κιλά από αυτό, το έδωσε στο νεαρό αγόρι που το πήγε πίσω στο ζαχαροπλαστείο, όπου ένας άλλος υπάλληλος άρχισε να φτιάχνει τις παστίλιες και να το ανακατεύει», λέει ο Δρ Padgett.

«Ο ίδιος έγινε πραγματικά αδιάθετος από την έκθεσή του στο αρσενικό, αλλά αντί να χτυπήσει ο συναγερμός, συνέχισε να το φτιάχνει».

Η καταστροφική σειρά γεγονότων συνεχίστηκε όταν ο Humbug Billy παρέλαβε την παραγγελία του και απλώς διαπραγματεύτηκε μια μειωμένη τιμή για τα παράξενα γλυκά πριν τα πουλήσει στον πάγκο του στην Green Market, η οποία αργότερα έγινε Rawson Market. Όταν ο χημικός Rimmington τα ανέλυσε, είπε στην έρευνα ότι είχε βρει “αρσενικό σε μεγάλη αφθονία – σε επαρκή ποσότητα για να καταστρέψει τη ζωή”.

Μόνο σε μια παστίλια, βρήκε 16 κόκκους αρσενικού – τετραπλάσια ποσότητα που θεωρείται δηλητηριώδης δόση και αρκετή για να σκοτώσει κάποιον πολλές φορές. «Αυτή ήταν μια εκπληκτική ποσότητα αρσενικού», λέει ο ιστορικός γλυκών και ζαχαροπλαστικής Alex Hutchinson. «Σε εμάς ως καταναλωτές του 21ου αιώνα φαίνεται τρελός που αυτό το εκπληκτικά δηλητηριώδες υλικό που ήταν άοσμο, που δεν είχε γεύση, που μπορούσε να αποθηκευτεί σε ένα βαρέλι χωρίς σήμανση δίπλα σε κάτι άλλο που δεν φέρει ετικέτα, θα μπορούσε απλώς να παραδοθεί. ο πάγκος σε κανέναν».

«Σκληρό για όλους»

Οι δηλητηριάσεις προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή και εφημερίδες σε όλη τη χώρα κάλυψαν την υπόθεση σε βάθος. Ο καλλιτέχνης John Leech έγινε ίσως τόσο γνωστός για το σχέδιο του στο περιοδικό Punch ενός σκελετού που χτυπάει ζάχαρη σε ένα ζαχαροπλαστείο όσο και για την εικονογράφηση της πρώτης έκδοσης του A Christmas Carol του Charles Dickens.

Αλλά η ταλαιπωρία έγινε περισσότερο αισθητή στο Μπράντφορντ – τότε μια πόλη 50.000 κατοίκων – όπου “για μια σύντομη περίοδο, [ήταν] σαν να μας είχε χτυπήσει μια τρομερή πανούκλα”, έγραψε ο Bradford Observer. Επισήμως, 20 άτομα – πολλά από τα οποία ήταν παιδιά – πέθαναν και άλλα 200 άτομα ήταν σοβαρά άρρωστα, αλλά ο Δρ Padgett υποπτεύεται ότι οι αριθμοί ήταν πιθανώς πολύ υψηλότεροι επειδή τα γλυκά βρέθηκαν επίσης στο Λιντς και μέχρι το Μπόλτον.

«Ήταν πολύ οδυνηρό για όλους», λέει. «Το Μπράντφορντ ήταν πολύ δεμένο, οπότε όταν συνέβαινε κάτι στην κοινότητα, όλοι επηρεάζονταν από αυτό, κάτι που συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Είναι πιθανό οι άνθρωποι να γνώριζαν κάποιον που είχε επηρεαστεί».

Τελικά, οι δηλητηριάσεις του Μπράντφορντ υπογράμμισαν τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των φαρμάκων και των καταναλωτικών προϊόντων, σύμφωνα με τη Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία. Βοήθησε στην εισαγωγή του νόμου περί φαρμακείων του 1868, ο οποίος όχι μόνο περιόρισε τις πωλήσεις δηλητηρίων και επικίνδυνων φαρμάκων σε ειδικευμένους φαρμακοποιούς και φαρμακοποιούς, αλλά καθιέρωσε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την πώληση δηλητηρίων που μέχρι σήμερα απαιτεί τα φάρμακα να φέρουν κατάλληλη ετικέτα. Αν ίσχυε μια δεκαετία νωρίτερα, θα μπορούσε να εμπόδιζε τον Goddard να επιλέξει το λάθος βαρέλι και να πουλήσει τη σκόνη. Αλλά δεν θα είχε λύσει το ευρύτερο ζήτημα των νοθευμένων τροφίμων – η βιομηχανία χρειαζόταν ρύθμιση και μεταρρύθμιση, λέει η κ. Hutchinson. «Μέχρι το 1820 οι περισσότεροι από εμάς ζούσαμε σε χωριά ή μικρές πόλεις όπου γνωρίζαμε τους ανθρώπους που μας έδιναν το φαγητό».

«Αλλά από τη Βιομηχανική Επανάσταση οι κατασκευαστές έφτιαχναν πράγματα σε μεγάλες ποσότητες και πρόσθεταν ουσίες για να αραιώσουν τα τρόφιμα είτε για να διατηρήσουν τη διάρκεια ζωής τους. Κάντε το να φαίνεται πιο ωραίο ή φθηνότερο. Και αυτό ήταν το πρόβλημα στο Μπράντφορντ». Ένας νόμος που αποτρέπει τη μη διαφημιζόμενη νόθευση ψηφίστηκε τελικά το 1875 με τη μορφή του νόμου περί πώλησης τροφίμων και φαρμάκων. Αλλά οι προειδοποιήσεις θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί υπόψη πολύ νωρίτερα, λέει η κ. Hutchinson.

Το 1820, ο χημικός Friedrich Accum έγραψε στο βιβλίο του Death in the Pot ότι τα κοινά τρόφιμα όπως το γάλα, το αλεύρι, η μπύρα και τα γλυκά παραποιούνται τακτικά. «Το βιβλίο του Accum ήταν ένα τεράστιο μπεστ σέλερ – προειδοποίησε τους καταναλωτές να είναι σε επιφυλακή και άρχισαν να κατανοούν το γεγονός ότι υπήρχαν μοιχοί [στο φαγητό τους],» λέει. «Αλλά απλά δεν υπήρχε η νομοθεσία για την προστασία των ανθρώπων και νομίζω ότι το Μπράντφορντ ήταν η σταγόνα που ξεχύλυσε το ποτήρι».

Αν και θεσπίστηκαν νόμοι για να αποτραπεί η επανάληψη μιας τραγωδίας όπως το Μπράντφορντ, είναι ίσως σοκαριστικό να μαθαίνουμε ότι κανείς δεν αντιμετώπισε ποινικές κατηγορίες. Ο Humbug Billy δεν συνελήφθη ποτέ, αλλά έμεινε παράλυτος από τις συνέπειες της κατανάλωσης των μολυσμένων γλυκών του. Ο Νιλ, ο Γκόνταρντ και ο Χότζσον συνελήφθησαν όλοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια και η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τελευταίος ήταν ένοχος, αν και παραδέχτηκε ότι «το αρσενικό είχε πουληθεί κατά λάθος και είχε αναμειχθεί με την υπόθεση ότι ήταν ανόητο».

Οι York Assizes δεν κατέληξαν στην ίδια απόφαση και τελικά και οι τρεις αθωώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1858. Το μεγάλο δικαστήριο απέρριψε τα κατηγορητήρια εναντίον του Neal και του Goddard και σύμφωνα με τον Bradford Observer, ο ίδιος ο δικαστής σταμάτησε τη δίωξη εναντίον του Hodgson. «Κανένα άλλο αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο», ανέφερε η έκθεση του δικαστηρίου. “Το μόνο πραγματικά εγκληματικό πράγμα σε όλη την υπόθεση ήταν αυτό που ο νόμος δεν μπορούσε να αγγίξει – η πρακτική της νοθείας και η παροχή «daf» για αυτόν τον σκοπό. Εάν η συμφορά διδάξει αυτό το μάθημα, δεν θα ήταν άχρηστο.

«Τελικά, η αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στις δηλητηριάσεις του Μπράντφορντ ήταν «σκέτη ανικανότητα», προσθέτει η κ. Χάτσινσον. «Αλλά ως ιστορία για το Halloween, είναι κάπως φρικιαστική».

Πηγή :BBC.COM

photo credits: Unsplash