Η Πάρμα της Ιταλίας δεν είναι η πρωτεύουσα των αρωμάτων – αυτή θα ήταν η γαλλική πόλη Γκρας- αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων με αρώματα. Στο κέντρο της πόλης, είναι ευκολότερο να αγοράσετε ένα μπουκάλι άρωμα παρά να αγοράσετε ένα μπουκάλι γάλα.

Στα ράφια των καταστημάτων και των φαρμακείων γεμίζουν αρώματα που μυρίζουν κίτρο Καλαβρίας, ραβέντι και βιολέτα. Υπάρχουν αρώματα εμπνευσμένα από τα δάκρυα, τα χάδια, τις ερωτικές βραδιές, το κόκκινο χρώμα, το χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας. Αρώματα που ονομάζονται Arrogance και P.D.F (από τον ζωγράφο Piero della Francesca, όχι από τη μορφή αρχείου Adobe).

Υπάρχουν μπουκάλια με ενδιαφέρουσες ετικέτες όπως Police Instinct, Police Blue Desire και Police Daydream. Υπάρχει ένα άρωμα που ονομάζεται Barry Lyndon από την ταινία του Στάνλεϊ Κούμπρικ του 1975. Διαθέτει νότες δέρματος, άρνικας και φρέσκων αλπικών βοτάνων.

Στην Πάρμα ζει και εργάζεται η Χίλτ Σολιάνι η οποία είναι artista dell’olfatto e del gusto, ή «καλλιτέχνιδα της όσφρησης και της γεύσης», όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της.

Έχει δημιουργήσει φανταστικά αρώματα όπως το Lacrima (η μυρωδιά του χιονιού), το Tutti Matti per Colorno (η μυρωδιά των βοτάνων που τρώνε οι αγελάδες στην Ιταλία) και το Vecchi Rossetti (η μυρωδιά ενός καμαρινιού θεάτρου), αλλά τα πιο αγαπημένα από τα αρώματά της – στους λάτρεις των αρωμάτων – είναι αυτά για τους «καλοφαγάδες», αρώματα που μυρίζουν σαν φαγητό.

Το αρώματα των «καλοφαγάδων», έγιναν ιδιαίτερα γνωστά κατά την διάρκεια του Covid.  Οι λάτρεις των αρωμάτων ανακάλυψαν τα αρώματα της Σολιάνι, η οποία είχε αποδειχθεί υπερρεαλιστική καλοφαγάς για χρόνια – Buonissimo (τσουρέκι και καπουτσίνο), Donna Sentenza (μπανάνες και σαντιγί), Orgasmo (amaretto), Il Tempo delle Mele (κέικ μήλου) και πολλά άλλα.

Σε αντίθεση με τα άλλα προϊόντα, τα οποία μπορούν τουλάχιστον να φωτογραφηθούν, το άρωμα είναι άυλο. Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα να δείτε. Κατά τη διάρκεια του Covid οι άνθρωποι έμειναν κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Έτσι τα αρώματα ο έγιναν μια ιδιωτική αισθητική εμπειρία, ένα χόμπι, μια μορφή ψυχαγωγίας.

Πριν από τριάντα χρόνια, ένας πελάτης έπρεπε να πάει σε ένα πολυκατάστημα για να μυρίσει δοκιμαστικές ταινίες. Τώρα υπάρχουν ιστότοποι όπως το FragranceNet.com και το Luckyscent και το Perfumed Court, όπου ένας πελάτης μπορεί να παραγγείλει δείγματα σε φιαλίδια που κοστίζουν μόλις 3,99 δολάρια.

Μετά τον covid εποχή αντιμετωπίζουμε τα αρώματα ως αξεσουάρ, αλλάζοντας τα από μέρα σε μέρα ανάλογα με τη διάθεση, την εποχή ή την περίσταση. Στο παρελθόν υπήρχε η αίσθηση ότι τα αρώματα έμοιαζαν περισσότερο με καναπέ: μια προσεκτική αγορά που αποκτήθηκε μετά από μια περίοδο διαβουλεύσεων και με σκοπό την κατάληψη μιας καθορισμένης τοποθεσίας κάπως ατελείωτα, ίσως ακόμη και για δεκαετίες.

Στη Σολιάνι, δύο νέες μορφές καταναλωτικής συμπεριφοράς βρήκαν ένα απροσδόκητο σημείο σύγκλισης. Πρόκειται για μια αρωματοποιό της οποίας η γραμμή περιελάμβανε τόσο ακαταμάχητα παράξενα αρώματα όσο και το οσφρητικό ισοδύναμο του πορνό τροφίμων. Επινόησε ακόμη και ένα άρωμα που ένωσε τα δύο: Miss Tranchant, της οποίας οι κύριες νότες αναφέρονται στο Fragrantica, τη Wikipedia του αρώματος, όπως βούτυρο και στρείδια.

αρώματα

Η γιαγιά της Σολιάνι από την πλευρά της μητέρας της, Μαρτσέλα, ήταν αρωματοποιός που πουλούσε τα εμπορεύματά της σε πλούσιους ντόπιους τη δεκαετία του 1950. Ήταν από την αυτοδίδακτη Μαρτσέλα που η Σολιάνι έμαθε να εξάγει αρώματα κήπου μέσω της αιώνιας διαδικασίας του enfleurage (σ.σ Το Enfleurage είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί άοσμα λίπη που είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου για να δεσμεύσει τις αρωματικές ενώσεις, όπως τα πτητικά έλαια, που παράγονται από τα φυτά.

Η διαδικασία μπορεί να είναι “κρύο” enfleurage ή “hot” enfleurage), η οποία περιλαμβάνει τη σύλληψη πτητικών αποσταγμάτων λουλουδιών με λεπτή στρωματοποίηση ανθών σε ένα λιπαρό μέσο. Το Enfleurage απεικονίζεται στα βιβλία και την τέχνη ως έντονα ερωτικό. Η περιγραφή της Σολιάνι ήταν πιο ωμή: «Είναι εύκολο. Βάζεις πέταλα σε χοιρινό λίπος και μετά περιμένεις».

Υπό την πίεση των γονέων της η Σολιάνι, η οποία ονειρευόταν να γίνει καλλιτέχνης, πήγε στο πανεπιστήμιο και σπούδασε στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος μάρκετινγκ. «Στα 40 μου τα εγκατέλειψα όλα και άρχισα να φτιάχνω άρωμα», λέει στους New York Times.

Η Σολιάνι δουλεύει τη νύχτα, από τα μεσάνυχτα και μετά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμάται και διαβάζει. Εργάζεται σε ένα ακατάστατο γραφείο. Αφού καταλήξει σε μια ιδέα – τη μυρωδιά του χρήματος, τη μυρωδιά του κομφετί, τη μυρωδιά ενός ζεστού τύπου που τρώει πρωινό – θα γράψει μια φόρμουλα πρώτων υλών σε χαρτί, παίζοντας με τις ποσότητες μέχρι η συνταγή της να γίνει λειτουργική.

Στη συνέχεια, το μεταφέρει σε ένα υπολογιστικό φύλλο Excel και το στέλνει σε ένα από τα δύο εργαστήρια με τα οποία συνεργάζεται. Το εργαστήριο θα αναμίξει τη φόρμουλα και θα στείλει ένα δείγμα στη Σολιάνι, η οποία θα κάνει αλλαγές και θα τις στείλει πίσω, και οι δύο πηγαινοέρχονται μέχρι να είναι ικανοποιημένη.

Πριν εγκρίνει μια φόρμουλα, απέχει από καφέ, κρασί και κρεμμύδια για μια εβδομάδα. «Αυτά τα πράγματα λερώνουν τη γλώσσα. «Όταν πηγαίνετε σε ένα κατάστημα αρωμάτων, σας δίνουν κόκκους καφέ για να καθαρίσετε τον ουρανίσκο. Αυτό είναι ηλίθιο. Για να καθαρίσετε τον ουρανίσκο, πρέπει να περιμένετε. Σταματήστε να μυρίζετε. Πίνετε νερό. Οι κόκκοι καφέ δεν βοηθούν», λέει.

Στη συνέχεια, η φόρμουλα πρέπει να ελεγχθεί έναντι των τελευταίων περιορισμών από τη Διεθνή Ένωση Αρωμάτων, η οποία ρυθμίζει τα συστατικά αρωμάτων (προς ενόχληση όλων των ανεξάρτητων αρωματοποιών).

Εάν εγκριθεί , η Σολιάνι αγοράζει πρώτες ύλες – φυσικές και συνθετικές – από προμηθευτές στην Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Τα συστατικά αποστέλλονται σε εργοστάσια στο Μιλάνο και την Πάρμα σε πλαστικά ή αλουμινένια βαρέλια, στη συνέχεια συνδυάζονται και αφήνονται να ξεκουραστούν για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προστεθούν σε βάση αλκοόλης. Κάθε μπουκάλι γεμίζεται με το χέρι.

Η Σολιάνι λέει ότι αλλάζει περιοδικά εργοστάσια για να κρατήσει τις συνταγές της μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Το άρωμα είναι γεμάτο μυστικότητα (οι φόρμουλες αρωμάτων γενικά δεν είναι κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας). Η Σολιάνι ήταν επιφυλακτική σχετικά με την αποκάλυψη των ονομάτων των δασκάλων που της είχαν διδάξει την τέχνη και σχετικά με την επιβεβαίωση ή την άρνηση των προσπαθειών πολυεθνικών εταιρειών να αποκτήσουν ορισμένα από τα αρώματά της.

Το άρωμα της Σολιάνι είναι λιγότερο μια εξίσωση «Αν μυρίζεις σαν ένα πράγμα, δεν μυρίζεις – βρωμάς. Εάν θέλετε να αναπαράγετε κάτι ακριβώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συστατικό. Εάν θέλετε να αναδημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα, ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον τρία συστατικά. Αλλιώς δεν μπορείς να το ονομάσεις άρωμα», λέει.

Οι μυρωδιές αποτελούνται από μόρια, τα οποία έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη και βάρη και επίπεδα πολυπλοκότητας. Ορισμένα μόρια οσμής είναι ανιχνεύσιμα από τον άνθρωπο, αλλά για να μυρίσουμε ένα, πρέπει να εξατμιστεί από όπου κι αν ζει – ένα ώριμο νεκταρίνι, μια τσάντα γυμναστικής – και να εισέλθει φυσικά στη μύτη. Επειδή τα δύσοσμα μόρια που συνθέτουν ένα άρωμα έρχονται σε διάφορα σχήματα και βάρη, «δραπετεύουν» και φτάνουν στη μύτη με διαφορετικούς ρυθμούς.

Όταν οι αρωματοποιοί – ή το διαφημιστικό υλικό που συνοδεύει ένα άρωμα – αναφέρονται σε νότες κορυφής, μεσαίες νότες (ή νότες καρδιάς) και νότες βάσης, αυτό εννοούν. Τα μόρια που εξατμίζονται ταχύτερα είναι τα πρώτα που φτάνουν στη μύτη σας, καθώς και τα πρώτα που εξαφανίζονται εντελώς.

Οι νότες κορυφής είναι εφήμερες. Εάν αγοράσετε ένα άρωμα με βάση τις κορυφαίες νότες, θα προσπαθείτε πάντα να γράψετε μια επιταγή που η χημεία δεν μπορεί να εξαργυρώσει. Μετά τις νότες κορυφής έρχονται οι πιο ανθεκτικές μεσαίες νότες, οι οποίες έχουν βραδύτερο ρυθμό εξάτμισης. Οι νότες της βάσης διαρκούν περισσότερο, μερικές φορές μέσα από πολλά ντους. Εάν γνωρίζετε το ρυθμό με τον οποίο εξατμίζεται κάθε στρώμα, μπορείτε να προγραμματίσετε ένα άρωμα σαν ένα κομμάτι λογισμικού.

Πηγή: New York Times