Ήταν 7 Σεπτεμβρίου 1996, ώρα 11 το βράδυ στο Λας Βέγκας. Ο Tupac ή 2Pac, ο πιο διάσημος ράπερ της εποχής του, ο θρύλος της μουσικής, αυτός που είχε γλιτώσει ήδη από το θάνατο και τις σφαίρες μια φορά, που είχε περάσει μήνες στη φυλακή για σεξουαλική κακοποίηση 19χρονης, καθόταν στη θέση του συνοδηγού μιας άσπρης BMW.

Οδηγός του αυτοκινήτου, ο παραγωγός Suge Knight. Ήταν μια βραδιά ζεστή, τόσο ζεστή που ο Tupac αποφάσισε να μην φορέσει το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φόραγε συνέχεια. Και ο σωματοφύλακάς του, κατόπιν δικής του εντολής, ήταν σε άλλο αυτοκίνητο, καθώς ήθελε να συζητήσει κάποια πραγματάκια με τον Suge Knight.

Εκείνη η μέρα, ήταν μια «γεμάτη» μέρα. Είχε φτάσει στο Βέγκας στις 3 το μεσημέρι και είχε προλάβει να κάνει πολλά πράγματα. Πρώτον, να δει τον Mike Tyson να διαλύει έναν δυστυχή αντίπαλο, τον Bruce Sheldon, μέσα σε δυο λεπτά.

Μετά, να πλακώσει στο ξύλο μαζί με τα «αγόρια του» έναν τύπο, τον Orlando Anderson, μέλος της αντίπαλης καλοφορνέζικης συμμορίας «Crips», ο οποίος παλιότερα είχε κάνει «πέσιμο» και είχε ληστέψει έναν σωματοφύλακά του. Και αργά το βράδυ, είχε να εμφανιστεί στο κλαμπ «662». Λίγο πριν ξεκινήσει για το κλαμπ, είχε περάσει από τη βίλα του Suge Knight και είχαν μια μακρά συζήτηση, την οποία συνέχιζαν στο αυτοκίνητο.

Λίγο πριν φτάσουν στο κλαμπ, μια άσπρη Κάντιλακ σταμάτησε δίπλα τους στο φανάρι. Πέντε σφαίρες στόχευσαν τον Tupac. Η μία απ’ αυτές τραυμάτισε ελαφρά τον Knight στο κεφάλι, αλλά οι άλλες τέσσερις βρήκαν τον Tupac στο στέρνο, το δεξί χέρι, τη λεκάνη και το μηρό.

Έπεσε σε κώμα και ξεψύχησε 6 μέρες μετά. Ήταν μόλις 25 ετών.

Tupac mural

Ποιος σκότωσε τον Tupac;

Οι γνώμες τριίστανται – οι έρευνες της Αστυνομίας δεν κατέληξαν σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Μια θεωρία έλεγε ότι η δολοφονία του, ήταν αντίποινα για τον ξυλοδαρμό του Orlando Anderson νωρίτερα εκείνη τη μέρα, μόνο που δεν αποδείχθηκε ποτέ η εμπλοκή κάποιου μέλους των «Crips» στη δολοφονία – επιπλέον, υπήρχε πολύ λίγος χρόνος, από τη στιγμή που έδειραν τον Orlando μέχρι την ώρα που δολοφονήθηκε ο Tupac, για να προλάβουν να εκπονήσουν και να εκτελέσουν ένα τέτοιο σχέδιο.

Το 2002, ο πρώην ντετέκτιβ Russel Poole, υποστήριξε ότι τον Tupac τον «έφαγε» ο Suge Knight, επειδή ο πρώτος είχε πει στον δεύτερο ότι η συνεργασία τους τελείωσε. Κι ότι ο Knight είχε φροντίσει να τραυματιστεί ελαφρά, ώστε να μην στραφεί καμία υποψία πάνω του. Εδώ πρέπει να γίνει μια χρήσιμη παρένθεση: στις 6 Φεβρουαρίου του 1996, ο Tupac είχε καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη για σεξουαλική κακοποίηση μιας 19χρονης.

Tupac face

Εννιά μήνες μετά κι ενώ το άλμπουμ του «Me Against the World» είχε σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων, ο Knight πλήρωσε εγγύηση 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων και ο Tupac αποφυλακίστηκε. Αμέσως μετά, υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική του Knight, την «Death Row Records». Να ήθελε να σπάσει τη συμφωνία; Να ένιωθε ότι ο Suge τον εκμεταλλευόταν, θησαύριζε εις βάρος του και «χρησιμοποιούσε» ακόμα εκείνο το «χαρτί» της εγγύησης και της αποφυλάκισής του;

Η τρίτη θεωρία, δείχνει τον «Notorious B.I.G.» ως τον άνθρωπο πίσω από τη δολοφονία του Tupac. Οι δυο τους άλλωστε, είχε μπόλικο και έντονο παρελθόν: στις 30 Νοεμβρίου του 1994, άγνωστοι πυροβόλησαν τον Tupac και του έκλεψαν κοσμήματα αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σε ένα στούντιο της Νέας Υόρκης. Λίγους ορόφους πιο πάνω, ήταν το στούντιο του «Notorious B.I.G.» – ο Tupac πίστευε πως ο «φίλος του» είτε είχε οργανώσει την επίθεση, είτε γνώριζε ότι θα γινόταν αλλά είχε επιλέξει να μην τον προειδοποιήσει. Οι δυο τους, πριν γίνουν θανάσιμοι εχθροί, είχαν υπάρξει καλοί φίλοι – ο Tupac υπήρξε κάτι σαν μέντορας του «Notorious B.I.G.».

Tupac

Τα έσπασαν όμως, ο Tupac τον κατηγόρησε για αχαριστία κι έκτοτε ήταν πάντα στα «χαρακώματα». Κι όταν τελικά ο Tupac δολοφονήθηκε, ο δημοσιογράφος Chuck Philips υποστήριξε ότι ο «Notorious B.I.G.» είχε δώσει 1 εκατομμύριο δολάρια στους «Crips» για να σκοτώσουν τον Tupac. Αλήθεια; Ψέματα; Ο «Notorious B.I.G.» δεν είναι σε θέση να πει τη δική του εκδοχή, καθώς 6 μήνες μετά τη δολοφονία του Tupac, είχε ακριβώς την ίδια κατάληξη.

Σήμερα, 27 χρόνια και 4 σφαίρες μετά τη μοιραία εκείνη βραδιά, οι Αρχές βρίσκονται κοντά στη διαλεύκανση της υπόθεσης, πραγματοποιώντας έρευνα σε ένα σπίτι στο Χέντερσον, ένα προάστιο του Λας Βέγκας. Προέκυψαν άραγε νέα στοιχεία; Κάποιος αποφάσισε να «κελαηδήσει»; Ή μήπως με όλη την πρόοδο στον τομέα της Σήμανσης και με την αξιοποίηση δειγμάτων DNA, κάτι που 27 χρόνια πριν μπορεί να ήταν άνευ ουσίας, σήμερα δείχνει τον ένοχο;