Τι σημαίνει οικειότητα για τους ηλικιωμένους; Δεν υπάρχει τέλος στις στις ερωτικές σκηνές που αφορούν στους νέους αλλά, ύστερα από μια ορισμένη ηλικία, η λαϊκή κουλτούρα σε μεγάλο βαθμό δεν ασχολείται καν με το σεξ.

Πέρσι, η καλλιτέχνης Μέριλιν Μίντερ θέλησε να το αλλάξει αυτό, συγκεντρώνοντας μια ομάδα ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω στο στούντιό της στη Νέα Υόρκη, για να παρουσιάσει μια λιγότερο προβεβλημένη πλευρά του σεξ και των σχέσεων, σύμφωνα με το CNN.

Σε ερωτικές και πολύχρωμες εικόνες, οι ηλικιωμένοι είναι γυμνοί μέχρι τα εσώρουχα ή αγκαλιάζονται, φιλιούνται και χαϊδεύονται εν θερμώ. Οι φωτογραφίες μάς καλούν να αμφισβητήσουμε κάτι που εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού, δείχνοντας παιχνιδιάρικες και τρυφερές στιγμές ηδονής.

Μερικές από τις εικόνες δημοσιεύτηκαν αρχικά στο «New York Magazine», συνοδεύοντας ένα ειλικρινές editorial για τη σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων. Η Μέριλιν Μίντερ δημοσιεύει τώρα ολόκληρη τη σειρά στο επερχόμενο βιβλίο με τίτλο «Elder Sex» και τις εκθέτει στην γκαλερί LGDR της Νέας Υόρκης. Η έκθεση, η οποία άνοιξε τον Απρίλιο, είναι η πρώτη ατομική της έκθεση στην πόλη μετά την αναδρομική της έκθεση «Pretty/Dirty» που διοργάνωσε το Μουσείο του Μπρούκλιν το 2016, και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την πενταετή καριέρα της, καθώς και άλλα νέα έργα της.

Αναζητώντας συνεργάτες

Στο «Elder Sex», η Μέριλιν Μίντερ χρησιμοποίησε τη χαρακτηριστική τεχνική της, η οποία έχει εφαρμόσει τόσο σε υπερρεαλιστικούς πίνακες όσο και σε φωτογραφίες: Ζωγραφισμένες, κοντινές συνθέσεις γυαλιστερών σωμάτων, που φαίνονται να προβάλλονται μέσα από το γυαλί ενός καθρέφτη ή παραθύρου. Παρά τα διαπιστευτήριά της ως μία από τις πιο σημαντικές και οριοθετημένες καλλιτέχνιδες σήμερα – και παρά το γεγονός ότι αστέρες όπως η Lady Gaga και η Lizzo ποζάρουν γι’ αυτήν – η Μέριλιν Μίντερ δεν μπόρεσε να βρει αρκετά πραγματικά ζευγάρια πρόθυμα να συμμετάσχουν.

«Θέλαμε να (συμπεριλάβουμε) όλες τις φυλές, όλα τα είδη φύλου» εξήγησε η Μέριλιν Μίντερ, προσθέτοντας: «Είχαμε μεγάλο πρόβλημα να βρούμε μοντέλα. Είμαι 74 ετών. Ρώτησα όλες τις φίλες μου – σε ετεροφυλόφιλη και σε λεσβιακή σχέση – και καμία από αυτές δεν ήθελε να το κάνει».

Στο τέλος, η Μέριλιν Μίντερ έβαλε ηθοποιούς μαζί με εκείνους που είχαν συμφωνήσει. Τους έβαλε μαζί στο στούντιό της, φωτογραφίζοντάς τους πίσω από ένα πάνελ παγωμένου γυαλιού – ένα τέχνασμα για να πετύχει την υγρή εμφάνιση.

Κατά τη διάρκεια των λήψεών τους, η Μέριλιν Μίντερ είπε ότι όλα τα μοντέλα της, που ήταν ηλικίας 89 ετών, της είπαν ότι εξακολουθούσαν να έχουν τακτική και απολαυστική σεξουαλική ζωή.

«Όταν είσαι νέος και κάνεις σεξ, είναι λίγο πιο επιτελεστικό από ό,τι όταν είσαι 80 ετών» είπε η ίδια, σημειώνοντας: «Ως άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, σκέφτεσαι: “Αυτός είμαι εγώ. Απλά θα το απολαύσω. Δεν πρόκειται να προσποιηθώ τίποτα”». Εντούτοις, η καλλιτέχνις βλέπει κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά στο ποιος μπορεί να θεωρηθεί επιθυμητός στις τηλεοπτικές μας οθόνες, γεγονός που αντανακλά μια εν τη γενέσει της ευρύτερη αλλαγή στις πολιτιστικές συμπεριφορές γύρω από το σεξ.

*Photo credits: Marilyn Minter | JBE Books & LGDR