Πολλές είναι οι celebrities που υπέκυψαν στη γοητεία των rain boots και τις φόρεσαν όχι απλώς στις βροχερές μέρες αλλά και σε πιο απαιτητικές εμφανίσεις.

Όλα ξεκίνησαν με φωτογραφίες της Κέιτ Μος στο Glastonbury το 2005. Το σουπερμόντελ φωτογραφήθηκε στο βρετανικό μουσικό φεστιβάλ φορώντας ένα μαύρο γιλέκο, σορτς και ένα ζευγάρι λασπωμένες, κάτω από το γόνατο μπότες, Wellington από τον Hunter.

Το look της εξελίχθηκε σε σύμβολο του στυλ Glastonbury σε τέτοιο βαθμό που και άλλες σταρ, όπως η Alexa Chung και η Florence Welch, το αντέγραψαν συνδυάζοντας τις χαρακτηριστικές rain boots με δερμάτινα παντελόνια ή βελούδινα σακάκια.

Αλλά η απροσδόκητη αποδοχή της μπότας του Wellington είχε αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά της για να εξελιχθεί σε σύμβολο της μόδας και αυτό δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη.

Η ιστορία προέλευσης της μπότας Wellington χρονολογείται από τη δεκαετία του 1790.

Είναι ένα παράγωγο της μπότας Hessian, ήταν ένα δερμάτινο παπούτσι μέχρι το γόνατο, με τακούνι που έφερε στο μπροστινό μέρος μία φούντα το οποίο φορούσαν οι αξιωματικοί του βρετανικού στρατού.

Ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα που άρχισαν να τα φοράνε ήταν ο Άρθουρ Γουέλσλι, Πρώτος Δούκας του Ουέλινγκτον, ο οποίος ήταν κορυφαία στρατιωτική και πολιτική προσωπικότητα στη Βρετανία εκείνη την εποχή.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ωστόσο, ο Γουέλσλι ανέθεσε στον υποδηματοποιό του, Τζορτζ Χόβι, από την St. James’s Street στο Λονδίνο, να τροποποιήσει το παπούτσι χρησιμοποιώντας ελαστικό δέρμα επεξεργασμένο με κερί, ώστε να μπορεί να εφαρμόζει περισσότερο στην ανατομία του ποδιού.

Αυτό το καλούπι, χωρίς φούντα, ονομάστηκε «η μπότα του Ουέλινγκτον» -και παρέμεινε απαραίτητη στις αρχές της δεκαετίας του 1850.

Rain boots

Εκείνη την εποχή, οι κατασκευαστές άρχισαν να πειραματίζονται με την κατασκευή μποτών από καουτσούκ και ως παρελκόμενο ήρθε η εξέλιξη και στις Wellingtons. Αυτή ήταν μία επαναστατική καινοτομία.

Οι Γάλλοι αγρότες μπορούσαν να τις φορούν για να εργαστούν στα χωράφια, ενώ οι στρατιώτες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να τις φορούν για να προστατέψουν τα πόδια τους στα χαρακώματα.

Μια μάρκα ωστόσο παρήγαγε τεράστιες ποσότητες από καουτσούκ μπότες Wellington για τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου και του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και αυτή ήταν η Hunter Boots, η οποία εξακολουθεί να είναι η κορυφαία μάρκα Wellies μέχρι σήμερα.

Ακόμη και μετά τον πόλεμο, παρέμειναν βασικό βασικό προϊόν παραγωγής τους, καθώς ήταν αδιάβροχες, άνετες και σχετικά φθηνές.

Εκτοξεύτηκαν σε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1950, όταν ο Hunter παρουσίασε τις πράσινες Wellington (τώρα το πιο εμβληματικό παπούτσι του).

Το στυλ αγκαλιάστηκε από μέλη της βρετανικής υψηλής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας Νταϊάνα, μεγάλης θαυμάστριας του συγκεκριμένου είδους μπότας, τη δεκαετία του ’90.

Πλέον rain boots κατασκευάζουν αρκετές επωνυμίες, ακόμη και πολυτελείς οίκοι μόδας, ανάμεσά τους η Aigle, η Ilse Jacobsen και η Joules, αλλά και οι Burberry, Tamara Mellon και Dior έχουν ενσωματώσει rain boots στις συλλογές τους με παπούτσια.

Rain boots

Rain boots: Το Φεστιβάλ του Glastonbury και οι γνωστοί οίκοι μόδας

Παρόλα αυτά… Πώς ένα παπούτσι που ήταν ταυτισμένο με εργασίες ή περπάτημα στην ύπαιθρο, εξελίσσεται σε κλασική επιλογή για ένα χειμωνιάτικο fashion look και γιατί το Φεστιβάλ του Glastonbury υπήρξε καθοριστικό για αυτή την αναβάθμιση;

Το Φεστιβάλ του Glastonbury ξεκίνησε το 1970 και φιλοξενείται στους χώρους του Worthy Farm, ένα χώρο που είχε αρκετή λάσπη, η οποία οφείλεται και στην γνωστή βροχή της Βρετανίας.

Οι θεατές άρχισαν σιγά-σιγά να τις φορούν για πρακτικούς λόγους, ώστε να μπορούν να κινηθούν με άνεση στις λάσπες δηλαδή.

Ωστόσο, όταν η Μος και περισσότεροι φίλοι της από το χώρο της μόδας καλεσμένοι εκεί, λάνσαραν τα Wellies στο Glastonbury τη δεκαετία του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αμέσως μεταμορφώθηκαν σε μοντέρνο αντικείμενο.

Ένα φαινόμενο ντόμινο εξελίχθηκε αργά, αλλά σταθερά, στη βιομηχανία της μόδας.

Για την άνοιξη του 2016, ο Saint Laurent (τότε με επικεφαλής τον Έντι Σλιμάν, έναν γνωστό λάτρη της μουσικής) παρουσίασε μπότες Wellington συνδυασμένες με τα επώνυμα grungy φορέματά του και τα τζιν μπουφάν του. Ακολούθησαν επωνυμίες, όπως Margiela και Jeremy Scott.

Πιο πρόσφατα, για το φθινόπωρο του 2022, η Chanel έδειξε μπότες Wellington διακοσμημένες με τα λογότυπά της.

Και κάπως έτσι η τρέλα για τις rain boots φούντωσε και δεν λέει να σβήσει χάρη σε ένα επιτυημένο λανσάρισμα και στην πρακτικότητα που συνδυάζει αυτό το παπούτσι.

Rain boots

10 αλήθειες για τις rain boots ή αλλιώς Gumboots

1. Τα rain boots εφευρέθηκαν στις αρχές του 1800 από τον Άρθουρ Γουέλσλι, τον Πρώτο Δούκα του Ουέλινγκτον.

2. Οι rain boots ήταν αρχικά από δέρμα. Το καουτσούκ εισήχθη το 1852.

Το 1852, ο Charles Goodyear (των ελαστικών Goodyear) εφηύρε τη διαδικασία βουλκανισμού θείου για το φυσικό καουτσούκ για να το κάνει χυτευόμενο. Στη συνέχεια, έδωσε άδεια για αυτή τη διαδικασία στον Hiram Hutchinson, έναν Αμερικανό βιομήχανο.

Ο Hutchinson πήγε αυτή τη διαδικασία πίσω στη Γαλλία, όπου δημιούργησε ένα εργοστάσιο για την παραγωγή των μποτών από καουτσούκ Wellington.

Οι αγρότες της γύρω περιοχής δούλευαν φορώντας ξύλινα τσόκαρα, οπότε (όπως φαντάζεστε!), οι αδιάβροχες λαστιχένιες μπότες ήταν μεγάλη επιτυχία και οι γαλότσες έγιναν σύντομα βασικό παπούτσι!

3. Gumboots, gummies, rain boots, wellies, muck boots, Bluchers… τα gumboots έχουν πολλά ονόματα!

Αρχικά ονομαζόταν μόνο Wellingtons, το παρατσούκλι «gumboots» προέρχεται από το φυσικό καουτσούκ -ή gum rubber- από το οποίο κατασκευάζονται οι μπότες βροχής.

4. Τα Gumboots ήταν διαθέσιμα μόνο σε μαύρο χρώμα μέχρι το 1956.

Τώρα, οι μπότες βροχής, όπως οι μπότες Bobbi με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, διατίθενται σε σειρά χρωμάτων όπως το ηλιόλουστο κίτρινο, το μουσταρδί και το ζωντανό Beetroot Red & Light Pink. Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;

5. Η Gumboot Day είναι μια πραγματική γιορτή!

Η Ημέρα Gumboot πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Τρίτη μετά το Πάσχα στην Ταϊχάπε της Νέας Ζηλανδίας.

6. Και το Gumboot Throwing είναι πραγματικό άθλημα!

Γνωστό και ως welly hoying και boot throwing. Το gumboot throwing είναι ένα άθλημα στο οποίο οι αγωνιζόμενοι καλούνται να ρίξουν όσο το δυνατόν μακρύτερα περισσότερο μια μπότα Wellington.

Αρχικά ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι επίσης δημοφιλές στην Ταϊχάπε και μπορείτε να διαγωνιστείτε κατά τη διάρκεια της Ημέρας Gumboot!

7. Το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ ρίψης είναι 63,98 μέτρα.

8. Το μεγαλύτερο Gumboot του κόσμου έχει ύψος 26 πόδια.
Το Golden Gumboot βρίσκεται στο Tully, στο Άπω Βόρειο Κουίνσλαντ. Χτίστηκε για να τιμήσει το ρεκόρ των 311 ιντσών βροχόπτωσης που έλαβε η πόλη το 1950.

9. Ο χορός Gumboot είναι μια εκφραστική μορφή χορού της Νότιας Αφρικής όπου οι χορευτές τον πραγματοποιούν με γαλότσες διακοσμημένες με κουδούνια.

Γνωστός και ως Isicathulo, ο χορός gumboot ξεκίνησε στα ορυχεία χρυσού της Νότιας Αφρικής. Οι ιδιοκτήτες ορυχείων απαγόρευαν συχνά τη συνομιλία μεταξύ των εργαζομένων, έτσι με τη σειρά τους ανέπτυξαν τον χορό με τα πόδια ως μέσο κωδικοποιημένης συνομιλίας.

Τοποθετώντας κουδούνια στις μπότες τους, μπορούσαν να κάνουν συνομιλία με ένα άτομο σε μικρή απόσταση.

10. Οι Gumboots είναι τόσο ευέλικτες που υπάρχει ένα ιδιαίτερο τραγούδι για τους πολλούς τρόπους να τις φορέσεις!