Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα (17/4) στο περιοδικό Nature Medicine, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λίγων δημητριακών ολικής αλέσεως, η αρκετή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και η κατανάλωση κόκκινων κρεάτων όπως μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια κ.α αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι συγκεκριμένοι τρεις παράγοντες αποτέλεσαν τα κύρια αίτια για περισσότερες από 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, το 2018.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη του διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή παγκοσμίως», αναφέρει στο CNN, ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Dariush Mozaffarian, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts και καθηγητής ιατρικής στο «Tufts School of Medicine» στη Βοστώνη.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη υπολόγισε ότι 7 στις 10 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως το 2018 συνδέονταν με κακές επιλογές τροφίμων.

«Αυτά τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν κρίσιμους τομείς για εθνική και παγκόσμια εστίαση για τη βελτίωση της διατροφής και τη μείωση των καταστροφικών επιβαρύνσεων του διαβήτη», δήλωσε ο Mozaffarian, ο οποίος είναι επίσης ο αρχισυντάκτης του «Tufts Health & Nutrition Letter».

Έξι επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες

Ο Mozaffarian και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης μεταξύ 1990 και 2018 και το εφάρμοσαν σε 184 χώρες. Σε σύγκριση με το 1990, το 2018 υπήρχαν 8,6 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 λόγω κακής διατροφής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πάρα πολλών ανθυγιεινών τροφών ήταν περισσότερο αιτία διαβήτη τύπου 2 σε παγκόσμιο επίπεδο παρά η έλλειψη κατανάλωσης υγιεινών τροφών, ειδικά για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, τους νεότερους σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους των πόλεων έναντι της υπαίθρου.

Πάνω από το 60% των συνολικών παγκόσμιων περιπτώσεων της νόσου που αποδίδονται στη διατροφή οφείλονταν στην υπερβολική πρόσληψη έξι μόνο επιβλαβών διατροφικών συνηθειών:

  • κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας επεξεργασμένου ρυζιού, σιταριού και πατάτας
  • κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων και μη κόκκινων κρεάτων
  • κατανάλωση ποτών με ζάχαρη και χυμών φρούτων

Η ανεπαρκής πρόσληψη πέντε προστατευτικών διατροφικών παραγόντων —φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως και γιαούρτι— ευθύνεται για λίγο περισσότερο από το 39% των νέων περιπτώσεων.

Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό

Οι άνθρωποι στην Πολωνία και τη Ρωσία, όπου οι δίαιτες τείνουν να επικεντρώνονται στις πατάτες και το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, και άλλες χώρες στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη καθώς και στην Κεντρική Ασία, είχαν το υψηλότερο ποσοστό νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 που συνδέονται με τη διατροφή.

Η Κολομβία, το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είχαν επίσης υψηλούς αριθμούς νέων κρουσμάτων, κάτι που οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσε να οφείλεται στην εξάρτηση από τα ζαχαρούχα ποτά και το επεξεργασμένο κρέας, καθώς και στη χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως.

«Η προσέγγισή μας για τη μοντελοποίηση δεν αποδεικνύει την αιτιότητα και τα ευρήματά μας θα πρέπει να θεωρηθούν ως εκτιμήσεις κινδύνου», έγραψαν οι συγγραφείς.

* Πηγή: CNN