Μπορεί να νομίζαμε ότι η πανδημία φτάνει στο τέλος της και ότι από το 2022 θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε ξανά όπως στο παρελθόν, με λιγότερους περιορισμούς και περισσότερη άνεση, ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει ξανά τα δεδομένα.

Κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορα τους και άλλες επιλέγουν να μην ανοίξουν μερικούς από τους δημοφιλέστερους προορισμούς τους είτε λόγω της πανδημίας είτε λόγω ανακαίνισης. Αν λοιπόν στα σχέδια σας έχετε ένα ταξιδάκι, καλό θα ήταν να ξέρετε ποια αξιοθέατα θα παραμείνουν κλειστά.

Smithsonian Air and Space Museum (Ουάσιγκτον, DC)

Αυτό το δημοφιλές μουσείο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ βρίσκεται στη μέση μιας τεράστιας επταετούς ανακαίνισης. Οι 23 εκθέσεις θα επανασχεδιαστούν πλήρως, με νέους χώρους παρουσίασης και αξιοθέατα.

Ορισμένες από αυτές τις εργασίες έχουν γίνει ενώ οι τουρίστες το επισκέπτονταν κανονικά, αλλά το μουσείο θα κλείσει για τουλάχιστον έξι μήνες το 2022 για να μπει στην επόμενη φάση της ανακαίνισης. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα υπάρχει χώρος για περίπου 1.400 νέα αντικείμενα.

The Roosevelt Hotel (Νέα Υόρκη)

Ένα από τα grande dame ξενοδοχεία του Μανχάταν είναι το μέρος όπου έζησε ο Don Draper των Mad Men μετά το διαζύγιό του με την Betty. Yποδέχτηκε τους τελευταίους επισκέπτες του το 2020 αφού έκλεισε σχεδόν έναν αιώνα.

Καθώς η Νέα Υόρκη ανοίγει ξανά, μπορείτε να επιλέξετε ένα άλλο κλασικό ξενοδοχείο στο Midtown, όπως το Plaza (ακριβώς απέναντι από το Central Park) ή το Knickerbocker (στην Times Square). Το κτίριο Roosevelt είναι ακόμα εκεί, οπότε μπορείτε να περάσετε και να δείτε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του προς το παρόν.

Μονοπάτι Stalheimskleiva (Vestland, Νορβηγία)

Ένας από τους πιο απότομους δρόμους στη Σκανδιναβία, το μονοπάτι Stalheimskleiva συνδέει δύο γραφικούς καταρράκτες στην κοιλάδα Nærøydalen που έχει μπει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο δρόμος, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για τις κλειστές στροφές του, υφίσταται τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης το 2022. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη ημερομηνία για το πότε θα ανοίξει. Υπάρχουν άλλωστε πολλά όμορφα υπαίθρια σημεία στη Νορβηγία.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα «Nordic beach islands» του Lofoten ή το απομακρυσμένο βόρειο νησί Fleinvær για να μείνετε σε ξύλινες καλύβες που περιβάλλονται από παρθένα φύση.

https://www.youtube.com/watch?v=m5X0s1P32CM

Marble Arch Mound (Λονδίνο)

Πρόκειται για ένα νέο αξιοθέατο που άνοιξε στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2021. Αν και χαρακτηρίστηκε ως ένα καταπράσινο υπαίθριο καταφύγιο με τέχνη και θέα στο Hyde Park, το τελικό αποτέλεσμα χλευάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «ένας ημιτελής σωρός ερειπίων». Τελικά το Marble Arch Mound άνοιξε ξανά τον Αύγουστο και θα κλείσει οριστικά τον Ιανουάριο του 2022.

The Peak Tram (Χονγκ Κονγκ)

Ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Χονγκ Κονγκ είναι το Peak Tram, το οποίο μεταφέρει τους επισκέπτες στο υψηλότερο σημείο του νησιού. Τα κόκκινα μεταλλικά τρενάκια έκαναν το ντεμπούτο τους το 1989, κατά την 100η επέτειο του αρχικού τελεφερίκ.

Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα για άλλη μια αλλαγή. Το τραμ έκλεισε για ανακαίνιση τον Ιούνιο του 2021 και δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα ξανανοίξει.