O υπερ-τουρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για περιοχές όπως το Άμστερνταμ, η Βενετία και η Σαντορίνη αλλά και για τον κατεξοχήν εξωτικό προορισμό, την Χαβάη. Οι κάτοικοί της κάνουν έκκληση προς τους τουρίστες να «σταματήσουν να έρχονται», καθώς κάθε χρόνο «σπάνε» το ένα ρεκόρ πληρότητας μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα, το 2019 στην Χαβάη έφτασε ο αριθμός τουριστών-ρεκόρ των 10.7 εκατομμυρίων επισκεπτών, ενώ φέτος που ο Covid-19 έχει περάσει στο προσκήνιο, αναμένεται να σπάσει εκ νέου.

Ανάμεσα στους κατοίκους που έχουν απηυδήσει με την κατάσταση στην Χαβάη και η Lily Hi’ilani Okimura, μία  24χρονη TikToker με 83.000 ακόλουθους. Κάνει συχνά βίντεο για την εμπειρία των κατοίκων των Νησιών του Ειρηνικού, η οικονομία των οποίων είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό. Η ίδια μένει στην Oahu, μία από τις πολυσύχναστες περιοχές της Χαβάης, όπου γίνεται «χαμός» από τουρίστες.

Η Lily αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον υπερ-τουρισμό είναι ότι πολλοί επισκέπτες δεν σέβονται την τοποθεσία. «Βλέπουν τον τόπο μας ως ένα απλό τουριστικό αξιοθέατο, όχι σαν μία πραγματική πόλη όπου ζουν πραγματικοί άνθρωποι» τονίζει.

«Αγνοούν κανόνες, μπαίνουν σε απαγορευμένες παραλίες, ιδιωτικά οικόπεδα ή κατοικίες για να βγάλουν φωτογραφίες και να περάσουν τον χρόνο τους, βανδαλίζουν και αφήνουν πίσω τους σκουπίδια».

Η ίδια έκανε λόγο και για τις προστατευόμενες φώκιες της Χαβάης, οι οποίες απειλούνται από τον υπερ-τουρισμό. Υπάρχουν σημεία σε παραλίες που απαγορεύονται να κολυμπούν οι λουόμενοι, για την προστασία τους. Ωστόσο, οι τουρίστες αγνοούν τις πολλές πινακίδες που προειδοποιούν για την απαγόρευση και εκθέτουν σε κίνδυνο τις υπό εξαφάνιση φώκιες ώστε να βγάλουν φωτογραφίες ή να κολυμπήσουν ανέμελοι. Όταν, δε, τους κόβεται πρόστιμο από τις τοπικές αρχές, κάνουν τους ανήξερους.

Ένα από τα πιο πολυπροβεβλημένα TikTok της Lily ήταν εκείνο που μίλαγε για την σύλληψη ενός ζευγαριού που είχαν αγγίξει μία φώκια που είχε βγει στην παραλία, παρά τις απαγορευτικές πινακίδες. Είχαν έρθει στην Χαβάη για να παντρευτούν.

«Οι ξενοδόχοι έχουν πείσει τους τουρίστες ότι είναι γαλαζοαίματοι και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

@hiililylani Also, just don’t touch wild animals? Did you not take bio class ??‍♀️ #fyp #hawaii #hawaiian #kanakamaoli #hawaiianmonkseal #tourism #endangered ♬ original sound – Lily Hiʻilani Okimura

«Γίναμε εξαρτημένοι από τον τουρισμό από τότε που προσάρτησε την Χαβάη η Αμερική» αναφέρει. «Πριν, ήμαστε αυτόνομο κράτος με οικονομία όπως όλες οι άλλες. Τώρα, έχουμε γίνει τουριστικό θέρετρο για τους ξένους τουρίστες».

«Εάν δεν μπορούν να σεβαστούν τον τόπο τον οποίον επισκέπτονται, ας γυρίσουν από εκεί που ήρθαν» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πρωτοφανές ρεκόρ άφιξης τουριστών φέτος το καλοκαίρι – Η κύρια χώρα προέλευσης τους και η πληρότητα στα καταλύματα

Το νησί που θα αλλάξει το στάτους των δημοφιλών προορισμών στην Ελλάδα: Το ορέγεται ο Bill Gates, αξίζει ως και 40 εκατομμύρια!

Παραλία Μυλοκοπή: Το μέρος που μόλις φτάσεις εκεί θα ξεχάσεις ότι είσαι κοντά στην Αθήνα