Αν δεν γνωρίζεις καν ότι υπάρχει το Λιχτενστάιν και κατά πού πέφτει αυτή η ευρωπαϊκή χώρα, δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα. Ένα μικρούλι κατάλοιπο της φεουδαρχίας στην Ευρώπη, με έκταση ελάχιστα μεγαλύτερη από το δικό μας νησί της Μήλου (160 τ.χλμ.) και μόλις 37.000 κατοίκους, το πριγκιπάτο είναι «σφηνωμένο» ανάμεσα στην Αυστρία και την Ελβετία. Από το 1806, που αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του, όχι μόνο επιβιώνει ως μικρο-κράτος, αλλά ευημερεί κιόλας. Το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλο ακόμα και για ευρωπαϊκή χώρα, συναγωνίζεται αυτό της Ελβετίας, αν δεν είναι μεγαλύτερο.

Παρά το ότι βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, το Λιχτενστάιν δέχεται σχετικά λίγους τουρίστες. Επομένως, μπορείς να απολαύσεις με την ησυχία σου τα υπέροχα αξιοθέατα του, αν θελήσεις να το επισκεφθείς. Δεν έχει μεν δικό του αεροδρόμιο, αλλά εξυπηρετείται από πολλά σε διπλανή ευρωπαϊκή χώρα.

Η ευρωπαϊκή χώρα που κάνεις βουτιά στο χρόνο

Το Λιχτενστάιν είναι μια βουτιά στο χρόνο. Το αλπικό σκηνικό, το πράσινο στην επαρχία, τα κάστρα και η πριγκιπική οικογένεια που κυβερνάει επί 12 γενιές (και δέχεται όποιον θέλει να τη γνωρίσει από κοντά κάθε 15 Αυγούστου, ημέρα της εθνικής γιορτής), γενικά δίνουν την αίσθηση παραμυθιού.

Ας εξερευνήσουμε τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο παραμυθένιο πριγκιπάτο, στη μικρότερη ευρωπαϊκή χώρα στο κέντρο της ηπείρου μας.

Η ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να βάλεις στο bucket list: Κάποιοι δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται κι ότι υπάρχει - Τι να κάνεις εκεί

Κάστρο Vaduz

Αυτό είναι το επιβλητικό παλάτι της πριγκιπικής οικογένειας στο Λιχτενστάιν. Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός λόφου και περιτριγυρισμένο από βουνά, το γραφικό κάστρο βρίσκεται σε μια απίστευτη τοποθεσία και πραγματικά μοιάζει σαν να σχεδιάστηκε από ένα βιβλίο παραμυθιών. Το κάστρο αναφέρεται για πρώτη φορά στα βιβλία ιστορίας το 1322, αν και έχει αλλάξει αρκετά από τότε, καθώς κάθε γενιά που κυβέρνηση αυτή τη μικρή ευρωπαϊκή χώρα έχει αφήσει το στίγμα της.

Απέχει μόλις 15 με 20 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πρωτεύουσας Βαντούζ. Αφού χρησιμοποείται ακόμα ως οικεία δεν μπορείς να μπεις μέσα, αλλά κατά μήκος του μονοπατιού προς το κάστρο θα βρεις πολλά σημεία πληροφοριών και πινακίδες που θα σε πληροφορήσουν για το κάστρο και την ίδια την πριγκιπική οικογένεια.

Kunstmuseum

Το Μουσείο Καλών Τεχνών του Λιχτενστάιν ξεκίνησε τη λειτουργία του το έτος 2000. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ξεχωριστά κτίρια στο Βαντούζ. Αποτελείται από ένα μεγάλο, γυαλιστερό μαύρο κτίριο και ένα φωτεινό λευκό κτίριο, φαίνεται πολύ μοντέρνο και είναι συναρπαστικό για εξερεύνηση. Αν και έχει ως επί το πλείστον έργα τέχνης από ντόπιους καλλιτέχνες, υπάρχουν αρκετά έργα διεθνών καλλιτεχνών που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες. Θα βρεις τα πάντα, από γλυπτά και πίνακες μέχρι αφηρημένα σχήματα.

Καθεδρικός Ναός Βαντούζ

Γνωστός και ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Φλωρίνου, ο καθεδρικός ναός του Βαντούζ είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πρωτεύουσας σ’ αυτή την ευρωπαϊκή χώρα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσεις από εκεί κάποια στιγμή. Βρίσκεται στο ένα άκρο του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το Βαντούζ. Είναι νεογοτθικού ρυθμού και χτίστηκε το 1874. Υπάρχουν μερικά υπέροχα χάλκινα αγάλματα που βρίσκονται κάτω από τα σκαλοπάτια στην πρόσοψη του ναού. Υπάρχει, επίσης, το Royal Box, το μέρος όπου κάθεται ο Πρίγκιπας όταν πηγαίνει στην εκκλησία, και το Princely Vault, το κοιμητήριο όπου είναι θαμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να βάλεις στο bucket list: Κάποιοι δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται κι ότι υπάρχει - Τι να κάνεις εκεί

Μουσείο Γραμματοσήμων

Μέρος του Εθνικού Μουσείου του Λιχτενστάιν, το Ταχυδρομικό Μουσείο είναι ένα εκπληκτικά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον μέρος για επίσκεψη. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το περιβάλλον σε ταξιδεύει στην ιστορία της χρήσης γραμματοσήμων στο Λιχτενστάιν, καθώς και του τρόπου χρήσης τους σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να δεις όλα τα τυπογραφικά πιεστήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των γραμματοσήμων στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Τα κελάρια του πρίγκιπα

Στο σπίτι του δεν μπορείς να μπεις, αλλά έχεις δυνατότητα πρόσβασης στο κελάρι του! Ο πρίγκιπας του Λιχτενστάιν έχει επιτρέψει την είσοδο στο σημείο που φυλάει τα υπέροχα κρασιά του. Η χώρα παράγει μερικά φανταστικά κρασιά και μπορείς να δοκιμάσεις πολλά κόκκινα και λευκά στο ομώνυμο οινοποιείο (Prince of Liechtenstein). Υπάρχουν ειδικοί για να σε κατευθύνουν ανάλογα με την γεύση και την ξηρότητα που προτιμάς. Μπορείς να αισθανθείς σαν πραγματικός σομελιέ. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα πίνεις το κρασί του ηγέτη;

Μονοπάτι πεζοπορίας

Το Λιχτενστάιν μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικά απίστευτα όμορφα βουνά και υπέροχες κοιλάδες των Άλπεων. Είναι σίγουρα ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Ένα συγκεκριμένο μονοπάτι με το εύγλωττο όνομα «μονοπάτι του Λιχτενστάιν» σε μεταφέρει σε μερικά από τα πιο απίστευτα τοπία που έχεις δει ποτέ. Ορεινά χωριουδάκια, πολλά αγριολούλουδα και εκπληκτική θέα. Υπάρχουν ούτε ένα και δύο, αλλά 135 (!) διαφορετικά ενδιαφέροντα σημεία να εξερευνήσεις. Εκτείνεται για 75 χιλιόμετρα, κι ανάλογα με το ρυθμό σου μπορείς να το περπατήσεις όλο από 4 ως 7 ημέρες.

Triesenberg

Από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης, όχι μόνο του Λιχτενστάιν. Τα γραφικά σπιτάκια του αγκαλιάζουν τις πλαγιές των βουνών και η θέα στην κοιλάδα του Ρήνου και στο Λιχτενστάιν από κάτω είναι απλά συγκλονιστική. Το απόλυτο μέρος χαλάρωσης σ’ αυτή την ευρωπαϊκή χώρα, νομίζεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Αξίζει και να διανυκτερεύσεις μία ή δύο νύχτες εκεί, το ντόπιο φαγητό είναι εξαιρετικό και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο από το να βολτάρεις στο χωριό και να χαζεύεις όσα βλέπεις.

Η ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να βάλεις στο bucket list: Κάποιοι δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται κι ότι υπάρχει - Τι να κάνεις εκεί

Malbun

Με τόσα πολλά βουνά διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, φυσικά δεν είναι έκπληξη ότι το Λιχτενστάιν έχει μερικές υπέροχες πίστες και πλαγιές για σκι. Το ορεινό θέρετρο Malbun είναι το κορυφαίο μέρος για να κατευθυνθείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πολλοί Ελβετοί και Αυστριακοί περνούν τα σύνορα για να απολαύσουν το παρθένο χιόνι. Διαθέτει περισσότερα από 23 χιλιόμετρα πίστες για σκι ή snowboard.

Κάστρο Gutenberg

Ένα από τα καλύτερα κάστρα για επίσκεψη στο Λιχτενστάιν είναι το Gutenberg, το οποίο βρίσκεται σε τέλεια θέση σε έναν μικρό λόφο που περιβάλλεται από εντυπωσιακά βουνά. Σε αυτό το κάστρο, μπορείτε να περιηγηθείτε στον εξωτερικό κήπο με τριανταφυλλιές και στο παρεκκλήσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι από τα λίγα κάστρα που επιτρέπεται να μπεις μέσα, καθώς δεν χρησιμοποιείται σαν σπίτι. Μπορείς να κανονίσεις μια ξενάγηση με ραντεβού.