Αν ρωτήσεις όσους έχουν πάει, θα σου πουν ότι αυτός ο προορισμός τους αλλάζει για πάντα τη ζωή και τις προτεραιότητες. Θα σου πουν ότι εκεί ανακαλύπτουν την πιο απελευθερωμένη πλευρά του εαυτού τους και γίνονται πιο ολιγαρκείς, πιο…άνθρωποι!

Δεν χρειάζεσαι πολλές αποσκευές, πάρε ένα καπέλο για τον ήλιο, μερικά φαρδιά ρούχα και μαγιό, ένα βιβλίο με ποιήματα του José Martí –και ετοιμάσου να ανακαλύψεις την έντονη και εκλεπτυσμένη μαγεία της Κούβας.

Ευτυχώς ακόμη οι επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης που αλλοιώνουν τον πολιτισμό, δεν έχουν μειώσει την τοπική γοητεία της Κούβας που παραμένει ένας απελευθερωτικός προορισμός.

Απομονωμένη αλλά πρόθυμη να προχωρήσει, η Κούβα σφύζει από ιδέες και εικόνες –ένα καφέ όπου πλανιέται το ελεύθερο πνεύμα και η ζωντάνια των φοιτητών, ένα αβανγκάρντ «εργοστάσιο» Τέχνης, με ζωντανή μουσική, εκθέσεις, DJs και δημιουργική γαστρονομία συνδυάζονται σε κάθε γωνιά της και σε ξεσηκώνουν.

Ένας προορισμός που έχει να προσφέρει τόσες εμπειρίες που θα σου μείνουν αξέχαστες… Represent Cubaaaaa!

Ο προορισμός που επιλέγουν πολλοί Έλληνες: Σου αλλάζει τις προτεραιότητες, βρίσκεις την πιο απελευθερωμένη σου εκδοχή

Οι παραλίες της Κούβας είναι ο απόλυτος προορισμός

Το νησί διαθέτει υπέροχες παραλίες για όλα τα γούστα… Πολυσύχναστες και κοσμικές, μοναχικές, άλλες περιβάλλονται από αβάνα, άλλες έχουν τροπική ομορφιά, όλες οι παραλίες της Κούβας είναι παγκοσμίως γνωστές για κάποιο λόγο. Ψάξτε αρκετά γύρω σας και είναι βέβαιο ότι θα βρείτε εκείνη που θα βιώσετε την προσωπική σας νιρβάνα.

Οι μεγάλες, φαρδιές, γεμάτες από τουρίστες παραλίες του Βαραδέρο έχουν γύρω τους τεράστια θέρετρα, ενώ οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν τα αβγά τους στις άγριες, ερημικές παραλίες της χερσονήσου de Guanahacabibes.

Στις ελάχιστα επισκέψιμες παραλίες με τη μαύρη άμμο στο Isla de la Juventud, κάποτε περιπλανήθηκαν πειρατές –και στις παραλίες γυμνιστών του Cayo Largo del Sur συχνάζουν τουρίστες με mohito.

Ζήσε μια νύχτα με τοπικό χρώμα

Μείνετε σε μια ιδιωτική κατοικία και θα ανακαλύψετε γρήγορα τις αποχρώσεις της καθημερινής ζωής της Κούβας (κατά την άποψή μου στα ταξίδια αν δεν γευτείς την τοπική καθημερινότητα, δεν έχεις ζήσει τίποτα).

Σκεφτείτε κουνιστές καρέκλες στη βεράντα, ένα μπουκάλι ρούμι, ένα καθιστικό γεμάτο οικογενειακά κειμήλια, τις οπλές των αλόγων στο δρόμο έξω και τις συζητήσεις για το πρωινό που μοιάζουν πάντα να τελειώνουν με τις λέξεις «no es fácil» (μτφ.: δεν είναι εύκολο).

Τα Casas specifices σε μέρη, όπως η Αβάνα και το Βινιάλες, είναι εντυπωσιακά, ενώ κάποια άλλα παραμένουν αναζωογονητικά προσγειωμένα. Όλα προσφέρουν μια άνευ λογοκρισίας άποψη της Κούβας που κανένα ξενοδοχείο δεν θα μπορούσε ποτέ να αντιγράψει.

Πήγαινε για παρατήρηση πουλιών

Εκτός από τους κροκόδειλους, η πανίδα της Κούβας δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση –εκτός από την αφθονία της ορνιθοπανίδας, δηλαδή.

Περίπου 350 είδη πτηνών κατοικούν στις ακτές αυτού του ξεχωριστού και οικολογικά ασυνήθιστου αρχιπελάγους, περίπου δύο ντουζίνες από αυτά είναι ενδημικά.

Προσέξτε ιδιαίτερα τον πολύχρωμο tocororo (κουβανέζικο τρόγκαν), το zunzuncito (κολιμπρί μελισσών), τον δρυοκολάπτη που είναι είδος προς εξαφάνιση και τη μεγαλύτερη τοποθεσία με φωλιές φλαμίνγκο στον κόσμο. Το Gran Parque Natural Montemar είναι ένα από τα πολλά αξιοθέατα για παρατήρηση πουλιών στην Κούβα.

Ο προορισμός που επιλέγουν πολλοί Έλληνες: Σου αλλάζει τις προτεραιότητες, βρίσκεις την πιο απελευθερωμένη σου εκδοχή

Διασκέδασε στα λαμπερά φεστιβάλ της Κούβας

Μέσα από τον πόλεμο, τη λιτότητα, το σιτηρέσιο και τις κακουχίες, οι Κουβανοί διατήρησαν τη μεταδοτική χαρά τους.

Ακόμη και κατά τις πιο σκοτεινές μέρες της Ειδικής Περιόδου (μετά τον θάνατο του συμμάχου της Κούβας και προστάτη της, ΕΣΣΔ), τα ξέφρενα φεστιβάλ δεν σταμάτησαν ποτέ -μια απόδειξη της ικανότητας της χώρας να αφήνει στην άκρη την πολιτική και να συνεχίζει τη σημαντική υπόθεση της ζωής.

Οι καλύτερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πυροτεχνήματα στο Ρεμέδιος, φολκλορικό χορό στο Σαντιάγο ντε Κούβα, ταινίες στο Gibara και κάθε πιθανό είδος μουσικής στην Αβάνα. Να είστε έτοιμοι για να ζήσετε το καλύτερο πάρτι της ζωής σας.

Κάνε καταδύσεις και ψαροντούφεκο στην Καραϊβική Θάλασσα

Θα υπάρξουν αντιρρήσεις, αναμφίβολα, αλλά ας το πούμε ούτως ή άλλως: η Κούβα είναι το καλύτερο μέρος της Καραϊβικής για καταδύσεις. Οι λόγοι;

Ασυναγώνιστη διαύγεια νερού, παρθένοι ύφαλοι και τα προστατευμένα νερά της Καραϊβικής που βρίθουν από εξωτικά ψάρια.

Η προσβασιμότητα για τους δύτες ποικίλλει από τα τείχη της κολύμβησης του Bahía de Cochinos (Κόλπος των Χοίρων) έως τη δυσπρόσιτη υποβρύχια νιρβάνα του αρχιπελάγους Jardines de la Reina.

Επίσης η Punta Francés στο Isla de la Juventud –γνωστή για τις υποβρύχιες φωτογραφίες της– κυριαρχεί.

Πλούσιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι, σπηλιές και ναυαγισμένα πλοία συγκαταλέγονται στα βυθισμένα θαύματα που θα δείτε υποβρυχίως κοντά στις ακτές της παραλίας Guardalavaca στο Holguín.

Θαύμασε την εκλεκτική αρχιτεκτονική της Κούβας στην Παλιά Αβάνα και όχι μόνο

Συχνά εντυπωσιακή αλλά σπάνια σταθερή, η κουβανέζικη αρχιτεκτονική διατηρεί ορισμένα δεσμευτικά νήματα, μια προσδιορίσιμη cubanidad (“κουβανικότητα”) που είναι πάντα αναγνωρίσιμη.

Πολλά από τα παλαιότερα κτίρια της χώρας χτίστηκαν με τις περιουσίες από τις φυτείες ζάχαρης, χρήματα που προέρχονται από τη βάναυση καταναγκαστική εργασία των σκλαβωμένων Αφρο-Κουβανών.

Αυτές οι δομές παρέχουν μια άβολη μαρτυρία για την πολύπλευρη κουλτούρα της Κούβας και μερικές φορές δύσκολο παρελθόν.

Η πιο πρόσφατη αρχιτεκτονική εμφανίζει μια «μελωδία» επιρροών, από τον γαλλικό κλασικισμό μέχρι τις νότες του art deco και του art nouveau.

Επισκεφτείτε τις πόλεις της Αβάνας, του Τρινιδάδ, του Σιενφουέγκος και του Καμαγκιού που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO και μάθετε τις λεπτομέρειες.

Κούβα ταξίδι

Απόλαυσε τη ζωντανή μουσική σκηνή της Κούβας

Εάν βρίσκεστε στην Κούβα για περισσότερο από μια μέρα και εξακολουθείτε να μην έχετε ακούσει ζωντανή μουσική, ξεκάθαρα συχνάζετε στα λάθος μέρη και κάνετε παρέα με τους λάθος ανθρώπους.

Καλώς ήλθατε σε μια από τις πιο διαφοροποιημένες μουσικά χώρες του πλανήτη, όπου οι μελωδικές κιθάρες σε συνεπαίρνουν και το τραγούδι θεωρείται απλώς μια άλλη μορφή λεκτικής επικοινωνίας.

Τα παραδοσιακά είδη είναι απλώς ένα αυλάκι σε έναν μεγαλύτερο δίσκο -και πράγματι, η Κούβα επηρεάζει τη μουσική εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Από τον Μπένι Μορέ έως τον X-Alfonso, πόλεις όπως η Αβάνα και το Σαντιάγο ντε Κούβα έχουν αναπτύξει ταλέντα που συνεχίζουν να μαγεύουν τον κόσμο.

Νιώσε την κουλτούρα του φολκλόρ

Δεν υπάρχει τίποτα τόσο υπερβατικό όσο ο υπνωτικός χτύπος των τυμπάνων της Santería που συγκεντρώνει τα πνεύματα των orishas (θεοτήτων). Όμως, ενώ οι περισσότερες αφρο-κουβανικές θρησκευτικές τελετές είναι μόνο για μυημένους, τα τύμπανα και οι χοροί των κουβανικών θιάσων folklórico (παραδοσιακός λατινοαμερικανικός χορός) είναι ανοιχτά σε όλους.

Συγκροτήθηκαν τη δεκαετία του 1960 για να κρατήσουν ζωντανή την αφρικανική κουλτούρα της Κούβας και οι φολκλορικές ομάδες απολαμβάνουν ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη, ενώ οι δυναμικές και πολύχρωμες παραστάσεις τους στο Σαντιάγο ντε Κούβα παραμένουν αυθόρμητες και πιστές στις ρίζες τους.

Κατανόησε την επαναστατική κληρονομιά της Κούβας

Οι λεπτομέρειες της επανάστασης της Κούβας μπορεί να είχαν βγει από ένα (ελάχιστα πιστευτό) σενάριο ταινίας. Ωστόσο, όλα συνέβησαν εδώ –και για να το επιβεβαιώσετε, μπορείτε να επισκεφτείτε αυτοπροσώπως τις… επαναστατικές τοποθεσίες.

Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σε περισσότερα από 60 χρόνια στο σημείο αποβίβασης του γιοτ Granma και του στρατηγείου του Φιντέλ Κάστρο εν καιρώ πολέμου στην κορυφή του βουνού Comandancia de la Plata.

Για μια γεύση από τα όπλα και τα ανέκδοτα των ανταρτών, επισκεφτείτε το Museo de la Revolución στην Αβάνα ή το Cuartel Moncada στο Σαντιάγο ντε Κούβα.

Ξεκλείδωσε τα μυστικά του Matanzas

Για πάρα πολύ καιρό, οι ταξιδιώτες παρέβλεπαν την πόλη Matanzas στο δρόμο τους προς τα all-inclusive θέρετρα του κοντινού Βαραδέρο. Όμως τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά.

Ανάμεσα στις γέφυρες και τα ποτάμια αυτής της πάλαι ποτέ σπουδαίας πολιτιστικής πόλης, τρεμοπαίζει η παλιά ομορφιά της που αναδύεται ξανά σε ανανεωμένους χώρους κλασικής μουσικής, ένα ανακαινισμένο θέατρο και έναν πρωτοποριακό δρόμο Τέχνης, διακοσμημένο με γλυπτά.

Το Βαραδέρο μπορεί να έχει τις παραλίες, αλλά η γιγάντια ιστορική κληρονομιά του Matanzas θα σας διδάξει περισσότερα για την πραγματική Κούβα παρά για δεκάδες επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στα θέρετρα.

Κούβα ταξίδι

Κάνε ένα «ταξίδι» στο παρελθόν στο Τρινιδάδ

Η περιφερειακή πόλη του Τρινιδάδ κοιμήθηκε το 1850 –και δεν ξύπνησε ποτέ. Αυτή η παράξενη ανατροπή της μοίρας είναι τα καλά νέα για τους σύγχρονους ταξιδιώτες, που μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα στην τέλεια διατηρημένη ζαχαρούπολη των μέσων του 19ου αιώνα σαν ηδονοβλεψίες μιας άλλης εποχής.

Αν και δεν είναι μυστικό αυτές τις μέρες, οι στρεβλωμένοι δρόμοι εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να μαγεύουν με τα υπέροχα αποικιακά σπίτια τους, την εύκολα προσβάσιμη εξοχή και τη συναρπαστική σκηνή ζωντανής μουσικής.

Ωστόσο πρόκειται για μια πραγματική πόλη, με όλες τις αδυναμίες και τη διασκέδαση της Κούβας του 21ου αιώνα.

Περιπλανήσου στους δαιδαλώδεις δρόμους του Καμαγκιού

Το να χαθείτε είναι μια έξυπνη σύσταση για κάθε ταξιδιώτη που περνά από την πόλη των tinajones (πήλινα δοχεία), τις εκκλησίες και τους παλιούς πειρατές: Καμαγκιού.

Πάντα πρόθυμος να ζήσεις το διαφορετικό, στο Καμαγκιού θα εντυπωσιαστείς από το πλέγμα των δρόμων που πραγματικά έχουν μία ιδιαίτερη ρυμοτομία που δεν συναντάς σε καμία άλλη πόλη στη Λατινική Αμερική.

Οι δρόμοι του είναι τόσο δαιδαλώδεις όσο μια μαροκινή μεδίνα, κρύβοντας καθολικές εκκλησίες, τριγωνικές πλατείες και ένα αυξανόμενο σύνολο έξυπνων boutique ξενοδοχείων που καταλαμβάνουν ανακαινισμένα αποικιακά κτίρια. Ίσως η πιο ιδιόρρυθμη πόλη στην Κούβα.

Κούβα ταξίδι

Κάνε πεζοπορία στο Pico Turquino, το ψηλότερο βουνό στην Κούβα

Το trek up Pico Turquino, το ψηλότερο βουνό της Κούβας, είναι ένα μείγμα αθλημάτων αντοχής, περιήγησης στη φύση και συναρπαστικού μαθήματος ιστορίας.

Οι οδηγοί είναι υποχρεωτικοί, είτε επιλέγετε μια έντονη μονοήμερη διαδρομή μετ’ επιστροφής είτε μια επίσης δύσκολη διήμερη διαδρομή 17 χιλιομέτρων (10,5 μίλια) μέσα από τα απόκρημνα δάση νεφών της Σιέρα Μαέστρα έως την κορυφή 1974 μέτρων (6476 πόδια) , όπου θα σας υποδεχτεί μια χάλκινη προτομή του εθνικού ήρωα της Κούβας José Martí (εδώ είναι χρήσιμο και το βιβλίο των ποιημάτων που μπορείτε να διαβάσετε κοιτώντας το άγαλμά του).

Οι λάτρεις της επανάστασης μπορούν να κάνουν ένα δευτερεύον ταξίδι στα κεντρικά γραφεία της ζούγκλας του Φιντέλ εν καιρώ πολέμου, στη Λα Πλάτα.

Ζήσε το επόμενο κύμα κουβανικού πολιτισμού στο Fábrica de Arte Cubano

Καλώς ήρθατε στη «νέα» Κούβα. Και όχι, δεν είναι καζίνο ή γήπεδο γκολφ ή θέρετρο all-inclusive που έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τις ιδιοτροπίες των ξένων τουριστών.

Αντίθετα, είναι ένα ανεξάρτητο «εργοστάσιο» Τέχνης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο καθώς ακούνε πρωτοποριακή μουσική, βλέπουν υπέροχους πίνακες και μοιράζονται συζητήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους.

Το πνευματικό τέκνο του Κουβανού μουσικού X-Alfonso, η Fábrica de Arte Cubano της Αβάνας αναδείχθηκε ως η καλύτερη συλλογικότητα Τέχνης της Κούβας, ένα προπύργιο δημιουργικών ιδεών που προσφέρει συνεχή έμπνευση και ενθουσιασμό. Κάθε πόλη θα έπρεπε να έχει ένα τέτοιο χώρο.

Για ποδηλατάδα στη Βάλε ντε Βινιάλες

Με λιγότερη κίνηση στους δρόμους από τη Βρετανία του 1940, η Κούβα είναι ιδανική για ποδήλατο και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να το κάνετε από τη βουκολική Βάλε ντε Βινιάλες.

Η κοιλάδα προσφέρει όλα τα συστατικά ενός τροπικού Tour de France: απόκρημνες μογκότες (μονόλιθοι από ασβεστόλιθο), απίστευτα καταπράσινα χωράφια καπνού, βόδια και βλέμματα που ανυψώνουν τα πνεύματα σε κάθε στροφή.

Το έδαφος είναι σχετικά επίπεδο –και το μεγαλύτερο δίλημμά σας (αν μπορείτε να προμηθευτείτε ένα αξιοπρεπές ποδήλατο, δηλαδή) θα είναι πού να σταματήσετε για το mohito σας για να θαυμάσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, μία αξέχαστη εμπειρία από την Κούβα.

Κούβα ταξίδι

Δοκίμασε την εξελισσόμενη γαστρονομική σκηνή της Κούβας

Από τότε που οι νέοι νόμοι ιδιωτικοποιήσεων σήκωσαν το καπάκι από τη δημιουργική χύτρα ταχύτητας της Κούβας το 2011, μια γαστρονομική επανάσταση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μια χώρα που κάποτε πρόσφερε μόνο ρύζι και φασόλια, ανακάλυψε ξανά το γαστρονομικό mojo της, με μια πληθώρα νέων εστιατορίων που πειραματίζονται με μπαχαρικά, fusion και -ίσως το καλύτερο από όλα- μια ευπρόσδεκτη επανεκτίμηση της δικής της ethnic κουζίνας.

Η Αβάνα ηγείται του γαστρονομικού τομέα σε αριθμό και ποικιλία καταστημάτων φαγητού, ωστόσο υπάρχει άφθονη τοπική ποικιλομορφία, από φρέσκα καβούρια στο Caibarién έως σοκολάτα που θα σε ξετρελάνει στο Baracoa.

Αξιοποίησε τη νεανική ενέργεια της Santa Clara

Αφήστε τις προκαταλήψεις σας για την Κούβα στα όρια της πόλης. Η Santa Clara είναι όλα όσα νόμιζες ότι δεν ήταν αυτή η χώρα: προοδευτική, δημιουργική, φιλόξενη σε ανθρώπους όλων των πεποιθήσεων, ενθουσιώδης για το ροκ εν ρολ και πρόθυμη να ωθήσει τα όρια της Τέχνης προς κάθε κατεύθυνση.

Είναι πανεπιστημιακή πόλη και σίγουρα αυτό βοηθάει στο χτίσιμο αυτής της εικόνας. Θα πάρεις σε αυτή την πόλη τα καλύτερα νεανικά ενεργειακά μαθήματα. Ρίξε μια ματιά στις παραστάσεις LGBTIQ+ στο Club Mejunje, γνώρισε μαθητές Τέχνης στο Casa de la Ciudad ή περιπλανήσου στο Parque Vidal το βράδυ, όταν η ορχήστρα της πόλης τα δίνει όλα.