Το Κάντιθ είναι μια πόλη-νησί. Έτσι μπορείς να τη χαρακτηρίσεις. Ένα μεσαιωνικό φρούριο που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτή η μικρή σχετικά πόλη της Ισπανίας (120.000 κάτοικοι) στην Ανδαλουσία υπήρξε μέχρι και πρωτεύουσα της χώρας. Το λιμάνι που’ χε επί αιώνες την αποκλειστικότητα του εμπορίου με το Νέο Κόσμο. Εκεί έφταναν κατά εκατοντάδες τα πλοία με τα αγαθά από την Αμερική, κυρίως το νότο και το κέντρο της ηπείρου, όπου κυριάρχησαν οι Ισπανοί.

Το Κάντιθ σήμερα διατηρεί ατόφια την αρχοντιά του παρελθόντος, χωρίς τον υπερπληθυσμό και το βουητό του παρόντος, κάτι που βλέπεις σχεδόν σε κάθε άλλη τουριστική πόλη της Ισπανίας.  Μεγαλοπρεπές και χαριτωμένο, σύγχρονο και παλιό μαζί, με γυαλιστερούς δρόμους και αρχαίες πέτρινες συνοικίες. Μικροσκοπικά tapas bar και ασβεστωμένα κτίρια που περιβάλλονται από θάλασσα. Μικρές πλατείες όπου τα βράδια μικροί και μεγάλοι χορεύουν φλαμένκο.

Πόλη της Ισπανίας με ξεχωριστή γοητεία

Το Κάντιθ δεν είναι ούτε Σεβίλλη, ούτε Κόρδοβα, ούτε Μάλαγα, για να αναφέρουμε τις μεγάλες και ιστορικές πόλεις της Ανδαλουσίας. Ως πόλη της Ισπανίας έχει μια δική του, ξεχωριστή γοητεία, και πολλά πράγματα να κάνεις στο ταξίδι σου.

Η άγνωστη πόλη της Ισπανίας που θα σου προσφέρει το ιδανικό σόλο ταξίδι

CATEDRAL DE CÁDIZ

Αυτή η ογκώδης εκκλησία κυριαρχεί στην πόλη από τις περισσότερες γωνίες κι αποτελεί αυτό που λέμε «κομβικό σημείο», πολλοί τουρίστες τη χρησιμοποιούν για να προσανατολιστούν. Δεν είναι αρκετά τελειωμένο και λίγο αποσπασματικό κατά τόπους, κάτι που προσθέτει στην κολοσσιαία γοητεία του. Σταμάτησε να χτίζεται το 1792, όταν και ολοκληρώθηκε το μονοπώλιο του λιμανιού με την Αμερική.

Ο καθεδρικός ναός του Cádiz ξεκίνησε τη ζωή του ως μπαρόκ, αλλά διάφορες καθυστερήσεις είδαν τα νεοκλασικά στοιχεία να μπερδεύουν τη δομή σε ένα αισθητικά ευχάριστο μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ, μοναδικό σ’ αυτή την πόλη της Ισπανίας. Τα δίχτυα καλύπτουν την οροφή για να εμποδίσουν τα σπασμένα κομμάτια να χτυπήσουν στο πάτωμα.

TORRE DE PONIENTE

Από την εκκλησία στο… καμπαναριό. Στην παραλία έχουν χτιστεί εδώ και αιώνες δίδυμα καμπαναριά μήκους 40 μέτρων, μια επιβλητική κατασκευή στην παλιά περιτειχισμένη πόλη της Ισπανίας. Η βόλτα στη ράμπα του δυτικού καμπαναριού (Torre de Poniente) είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Κάντιθ. Χτισμένα μετά την ολοκλήρωση της εκκλησίας στη χρυσή εποχή της πόλης, η θέα από τον πύργο πάνω από την παλιά πόλη είναι εντυπωσιακή. Τα χρυσά πλακάκια του τρούλου που στεφανώνει τον καθεδρικό ναό κάνουν εξαιρετική αντίθεση με τη γαλάζια θάλασσα που βρίσκεται πίσω τους.

MUSEO DE CÁDIZ

Το Μουσείο του Κάντιθ συνδυάζει το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο σε ένα παλιομοδίτικο κτίριο. Η αρχαιολογική συλλογή στον κάτω όροφο περιέχει φοινικικά και ρωμαϊκά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Ανδαλουσία και χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η συλλογή χτίστηκε με την τυχαία εύρεση μιας αρσενικής ανθρωποειδούς σαρκοφάγου σε μια κοντινή προβλήτα. Αυτό κυριαρχεί πλέον στην έκθεση στον κάτω όροφο, μαζί με μια σειρά από άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Στο μουσείο μπορείς να δεις, επίσης, την καλλιτεχνική συλλογή ισπανικών έργων από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτή η ανεπιτήδευτη γκαλερί έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μερικά μεγάλα ονόματα, όπως πίνακες του Francisco de Zurbarán είναι εξαιρετικοί, του Murillo, του Rubens και του Miró.

Η άγνωστη πόλη της Ισπανίας που θα σου προσφέρει το ιδανικό σόλο ταξίδι

PLAZA DE SAN JUAN DE DIOS

Αυτό είναι ουσιαστικά  το εμπορικό κέντρο σ’ αυτή την υπέροχη πόλη της Ισπανίας. Η πλατεία σφύζει από τοπικά τάπας μπαρ, καφετέριες και τα συνηθισμένα μεγάλα καταστήματα. Πίσω στο λιμάνι, η πλατεία είναι ένα εξαιρετικό σημείο συνάντησης στην πόλη. Συνήθως υπάρχει μια αγορά χειροτεχνίας στην πλατεία. Τα καφέ διαθέτουν υπερυψωμένες βεράντες,  ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεφύγεις από τη ζέστη και να χαζέψεις το πλήθος. Στην πλατεία, επίσης, ξεχωρίζει και το δημαρχείο της Πόλης, ένα πανέμορφο νεοκλασσικό κτίριο.

ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το Ρωμαϊκό Θέατρο του Κάντιθ χτίστηκε από τον Lucius Cornelius Balbus, προσωπικό φίλο του Ιουλίου Καίσαρα σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η πόλη της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων καταστράφηκε και μάλιστα πάνω του χτίστηκαν σπίτια και στάβλοι. Αποκαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους μόλις το 1890! Στην εποχή του, το θέατρο φιλοξενούσε 10.000 θεατές σε ένα πέταλο αμφιθέατρο. Η σκηνή και η στοά δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη (!) και παραμένουν κάτω από τη σύγχρονη πόλη.

MERCADO CENTRAL DE ABASTOS

Θεωρείται η παλαιότερη σκεπαστή αγορά της Ισπανίας. Χτισμένη το 1839, έχει περάσει από πολλές ανακαινίσεις, οι οποιες έχουν δώσει στο αρχικό νεοκλασικό κτήριο μια… διχασμένη προσωπικότητα. Οι εξωτερικοί πάγκοι είναι προσβάσιμοι μέσω καμάρων στους πέτρινους τοίχους. Σε πολλά σημεία μπορείς να απολαύσεις (δωρεάν, εννοείται) δελεαστικές μπουκιές, όπως ψητά θαλασσινά, τορτίγια και ελιές. Άλλοι πάγκοι παρέχουν τα απαραίτητα συνοδευτικά: μπίρα, κρασί, σέρι και το τοπικό ισπανικό ρούμι.

CASTILLO DE SANTA CATALINA

Το Castillo de Santa Catalina είναι ένα φρούριο σε μια βραχώδη προεξοχή στο λιμάνι του Cádiz. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα για να υπερασπιστεί την πόλη από ένα από τα πιο ευάλωτα μέτωπά της. Ως αποτέλεσμα, καταλαμβάνει μια προνομιακή θέση με θέα στη θάλασσα. Η κάτοψη σε σχήμα αστεριού σώζεται μέχρι σήμερα, σχεδόν ανέπαφη.

Για ένα διάστημα χρησίμευσε ως στρατιωτική φυλακή, μερικά από τα απομεινάρια της οποίου είναι ορατά ακόμη και σήμερα. Το πολύ γραφικό παρεκκλήσι της Santa Catalina προσθέτει στη γοητεία με την εξαιρετική θέα στον ομώνυμο Κόλπο του Κάντιθ. Σήμερατο φρούριο είναι ένας πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού. Περιλαμβάνει αίθουσες προσωρινής έκθεσης, χώρους εκπαίδευσης και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Η άγνωστη πόλη της Ισπανίας που θα σου προσφέρει το ιδανικό σόλο ταξίδι

PARQUE GENOVÉS

Το Γενοβέζικο Πάρκο είναι ένα μικρό ήσυχο πάρκο στη βορειοδυτική άκρη. Μπαίνοντας μέσα από τις διακοσμητικές πύλες, το πάρκο είναι ένα καταπράσινο καταφύγιο μέσα στα όρια των αρχαίων πέτρινων τοίχων σ’ αυτή την πόλη της Ισπανίας. Με μικρά πέτρινα γεφυράκια και παγκάκια αντίκες, είναι ιδανικό για έναν ρομαντικό περίπατο.

PEÑA FLAMENCA LA PERLA DE CÁDIZ

Το Cádiz, μαζί με τη Jerez και τη Seville, είναι ένα σημαντικό κέντρο για το Flamenco στην Ισπανία. Πολλά από τα μπαρ της πόλης απευθύνονται σε τουρίστες που αναζητούν να μάθουν έστω τα βασικά βήματα του φλαμένκο. Αλλά η Peña Folklorica στο Perla de Cádiz είναι ένα μέρος όπου ακόμα και οι ντόπιοι πηγαίνουν για να απολαύσουν αυτήν την εκφραστική μορφή τέχνης.

Η σχολή σ’ αυτή την γραφική πόλη της Ισπανίας φιλοξενεί μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνει τόσο τα καθιερωμένα αστέρια του φλαμένκο όσο και μια νέα γενιά νέων ανερχόμενων ταλέντων. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να παρακολουθήσεις φλαμένκο στην Ισπανία.

Η άγνωστη πόλη της Ισπανίας που θα σου προσφέρει το ιδανικό σόλο ταξίδι

ΠΑΡΑΛΙΑ LA CALETA

Υπάρχουν πολλές υπέροχες παραλίες σ’ αυτή την πόλη της Ισπανίας, ειδικά στο νότιο κομμάτι, που εκτείνονται κατά μήκος της ακτής. Αν και μπορεί να μην έχουν την έλξη των ισπανικών Καναρίων Νήσων, αξίζουν μια επίσκεψη. Η La Caleta είναι μια υπέροχη παραλία ακριβώς στην καρδιά της πόλης. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι δημοφιλές τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πολυσύχναστο, αλλά είναι καλά συντηρημένο και η θέα στο ηλιοβασίλεμα των κάστρων είναι από τις καλύτερες στην πόλη.