Για τους περισσότερους τουρίστες, το όνομα Σικελία είναι απλώς ένα μέρος στην Ιταλία με ωραίες παραλίες. Όπως όλα τα νησιά, άλλωστε. Μόνο τα τελευταία χρόνια ο κόσμος που την επισκέπτεται έχει αποφασίσει να μην μείνει μόνο στις παραλίες, τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, αλλά να ασχοληθεί και με την ιδιαίτερη αύρα που έχει και την εκπληκτική ποικιλομορφία των τοπίων της.

Τι να επισκεφθείς στην Ιταλία

Στη Σικελία μπορείς να δεις τα πάντα. Από εθνικά πάρκα, αμπελώνες, ελαιώνες, μέχρι ηφαίστεια, από σύγχρονες πόλεις μέχρι μεσαιωνικά κάστρα. Δεν είναι υπερβολή να γράψουμε ότι το νησί έχει τον δικό του πολιτισμό, διαφορετικό από την Ιταλία, επηρεασμένο και από το ελληνικό στοιχείο (επί αιώνες η περιοχή ήταν γνωστή κι ως Μεγάλη Ελλάδα). Υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες τόποι για να επισκεφθείς στη Σικελία, όμως απ’ αυτά τα 9 σημεία πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις.

Ό,τι ζήσεις σε αυτό το μέρος στην Ιταλία δεν θα το ζήσεις πουθενά αλλού: Πας-γυρνάς με 65 ευρώ, το τελειότερο roadtrip

Taormina

Ένα μέρος γεμάτο ιστορία, περίπου μία ώρα οδικώς από το αεροδρόμιο της Κατάνια, με εκπληκτική θέα στην Αίτνα, είχε διαφημιστεί ως τόπος κατοικίας και έμπνευσης καλλιτεχνών και συγγραφέων, όπως ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς («Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ» κτλ.). Όμορφα καταστήματα χειροποίητων ειδών υπάρχουν σχεδόν σε κάθε παράδρομο, κεραμικά, εκλεκτά δέρματα και έργα τέχνης. Γευτείτε την παραδοσιακή γρανίτα, παρακολουθήστε μια παράσταση στο ελληνορωμαϊκό θέατρο. Κολυμπήστε στο Isola Bella με τα κρυστάλλινα νερά.

Αργότερα, βέβαια, η περιοχή έγινε γνωστή από τα βιβλία του Μάριο Πούζο «Ο Νονός» και τις κινηματογραφικές ταινίες, που σημάδεψαν και την Ιταλία. Μπορείτε να κάνετε μια οργανωμένη περιήγηση στις σκηνές των γυρισμάτων, ή να δείτε μόνοι σας τα αξιοθέατα.

Etna

Ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Σικελίας είναι επίσης ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Ανάμεσα στην αφρικανική τεκτονική και την ευρασιατική τεκτονική πλάκα, το όρος Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ιταλίας, άρα και της Ευρώπης. Στα ανατολικά του νησιού, μπορείς να το θαυμάσετε από μακριά, μαζί με εκτεταμένη θέα στις Συρακούσες και τη γαλάζια θάλασσα.

Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι να μπορέσετε να πάτε πιο κοντά. Με τα πόδια, μπορείτε να εξερευνήσετε βαθυκόκκινους ηφαιστειακούς κρατήρες, να ανεβείτε στο τελεφερίκ ή να κάνετε μια περιήγηση σε έναν από τους τεράστιους αμπελώνες, που παράγουν το διάσημο κρασί Etna Rosso. Το πιο σημαντικό είναι να αποφύγετε τα τουριστικά μονοπάτια και να εμπιστευθείτε έναν από τους τοπικούς οδηγούς, να σας μάθει την πραγματική ιστορία του ηφαιστείου.

Ό,τι ζήσεις σε αυτό το μέρος στην Ιταλία δεν θα το ζήσεις πουθενά αλλού: Πας-γυρνάς με 65 ευρώ, το τελειότερο roadtrip

Syracuse

Το αρχαίο νησί Ορτυγία στις Συρακούσες έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ταξιδιωτών στην Ιταλία εδώ και αιώνες. Κατά τον 8ο αιώνα π.Χ., οι Συρακούσες ήταν αναμφισβήτητα η πιο σημαντική πόλη στον αρχαίο δυτικό κόσμο, μεγαλύτερη και από την Αθήνα. Η γενέτειρα του Αρχιμήδη, περιγράφηκε από τον Κικέρωνα ως «η μεγαλύτερη ελληνική πόλη και η πιο όμορφη από όλες». Το Parco Archaeologico della Neapolis είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας με σημεία ενδιαφέροντος όπως το αυτί του Διονυσίου, το Teatro Greco και το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο.

Κατευθυνθείτε στο νησί Ortigia για να γεμίσετε τοπικές σπεσιαλιτέ: Φρέσκια μορταδέλα, πάρμα και μοτσαρέλα τσιαμπάτα. Επισκεφθείτε και τα άλλα δημοφιλή σημεία, το Castello Maniace, τη μεγάλη Piazza del Duomo και την πηγή Arethusa κατά το ηλιοβασίλεμα.

Noto

Επισκεφθείτε τις μπαρόκ πόλεις Val di Noto και κάντε μια βόλτα στα ιστορικά κέντρα τριών Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: Noto, Ragusa και Modica. Ολόκληρη η περιοχή είναι ώριμη με λόφους από αμυγδαλιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, φιστικιές και ελαιώνες και αμπελώνες. Στην κοντινή Avola, γνωστή για τις παραλίες της, παράγεται ένα από τα καλύτερα κρασιά της Σικελίας και ολόκληρης της Ιταλίας, το Nero D’Avola.

Στο ίδιο το Noto, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα πιο φρέσκα τοπικά προϊόντα σε εστιατόρια και κυρίως την παραδοσιακή πίτσα της Σικελίας (διαφορετική απ’ αυτή που θα γευτείτε στην Ιταλία) με φρέσκα υλικά όπως τυρί burrata, πέστο φιστίκι και ψητή μελιτζάνα. Ανάμεσα στα γεύματα, κατευθυνθείτε στον Καθεδρικό Ναό Noto και στο Palazzo Ducezio για να θαυμάσετε την μπαρόκ αρχιτεκτονική. Οι πόλεις αυτές ξαναχτίστηκαν σε ισπανικό στυλ (αν και στην Ιταλία) μετά από έναν σεισμό το 1693 που κατέστρεψε τα πάντα στην περιοχή.

Ragusa

Η Ραγκούσα χωρίζεται σε δύο μέρη: την παλιά πόλη (Ragusa Ibla) και τη νεότερη (Ragusa Superiore). Μπορείτε να την σε μια ημερήσια εκδρομή από τις Συρακούσες ή να πάτε μόνοι σας για να έχετε περισσότερο χρόνο να περιπλανηθείτε στην παραμυθένια πόλη. Πάρτε τον κεντρικό δρόμο προς τον υπέροχο Duomo di San Giorgio και συνεχίστε τα δαιδαλώδη σοκάκια προς το Palazzo Floridia για εκπληκτική θέα στους γύρω λόφους.

Στην άλλη άκρη της πόλης, το Giardino Ibleo προσφέρει επίσης εκπληκτική θέα στην ορεινή περιοχή και στην αγροτική κοιλάδα από κάτω. Πηγαίνετε ως την κορυφή του γειτονικού λόφου για να θαυμάσετε τη θέα και γευτείτε τα γλυκά pizzolo και cannolo με τον εσπρέσο σας, δεν κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ιταλία.

Ό,τι ζήσεις σε αυτό το μέρος στην Ιταλία δεν θα το ζήσεις πουθενά αλλού: Πας-γυρνάς με 65 ευρώ, το τελειότερο roadtrip

Modica

Όχι μακριά από τη Ραγκούσα, η Modica είναι περισσότερο γνωστή για μια γλυκιά λιχουδιά ιδιαίτερα. Η τριών αιώνων κυριαρχία της Ισπανίας στη Σικελία άφησε το στίγμα της στην αρχιτεκτονική και την κουλτούρα (τετράωρη σιέστα κανείς;), αλλά έφερε μαζί της και μια εισαγωγή από τη Νότια Αμερική, που παράγεται με τον ίδιο τρόπο εκεί από τότε. Η τέχνη της σοκολάτας των Αζτέκων άφησε πίσω της καταστήματα με σοκολάτες σε κάθε γωνιά. Μπορείτε να επισκεφθείτε το κατάστημα και να παρακολουθήσετε πώς γίνεται. Παραγγείλετε ένα assaggio για να δοκιμάσετε μερικές από τις πολλές διαφορετικές γεύσεις της απολαυστικής σοκολάτας της Σικελίας.

Υπάρχουν και αξιοθέατα, βέβαια: Ανεβείτε την όμορφη σκάλα με λουλούδια μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Για παραδοσιακό φαγητό της Σικελίας, μαγειρεμένο με μόνο τα καλύτερα τοπικά υλικά, προτιμήστε τα σπιτικά ζυμαρικά με σάλτσα χοιρινού.

Agrigento

Ευρισκόμενο στη νότια ακτή της Σικελίας, το Agrigento αξίζει πολύ τις δύο ώρες οδικώς από την Κατάνια ή το Παλέρμο. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ακράγαντα, τόσο εντός του Agrigento όσο και στον αρχαιολογικό χώρο Valle dei Templi (Κοιλάδα των Ναών). Ανακαλύψτε τα ερείπια ενός γυμναστηρίου, νεκρόπολης και οκτώ δωρικών ναών, που λέγεται ότι είναι μερικά από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα ελληνικής αρχιτεκτονικής εκτός Ελλάδας.

Τα κυριότερα σημεία μιας επίσκεψης περιλαμβάνουν την παλαιότερη κατασκευή, τον Ναό του Ηρακλή, τον καλύτερα διατηρημένο ναό της Κονκόρντια και το χάλκινο άγαλμα του Ίκαρου και τον ναό των Διόσκουρων, Κάστορα και Πολυδεύκη. Ένα άλλο σημείο που δεν πρέπει να χάσετε στην περιοχή είναι οι καταρρακτώδεις λευκοί βράχοι της Scala di Turchi (Σκάλες των Τούρκων) μια εικόνα της γεωλογικής ιστορίας της Σικελίας μόλις 20 λεπτά.

Palermo

Οι ανώμαλοι και έτοιμοι δρόμοι του Παλέρμο, της πρωτεύουσας του νησιού και της διοικητικής περιφέρειας της Ιταλίας, είναι μια πραγματική εισαγωγή στο φαγητό της Σικελίας. Η πρώτη επίσκεψη στις Catacombe dei Cappuccini είναι ένα φανταστικό, αν και λίγο απόκοσμο, μέρος για να μάθετε λίγα πράγματα για τη θρησκευτική ιστορία του νησιού. Το προπύργιο του νησιού στη Μεσόγειο  έχει κάνει τη Σικελία αρκετά ελκυστική για πολλούς εισβολείς σε όλη την ιστορία της.

Cefalù

Ακριβώς στο κέντρο της βόρειας ακτής της Σικελίας, το Cefalù είναι μια παραθαλάσσια πόλη με άφθονο χαρακτήρα. Μια μικρή πόλη που περιστρέφεται γύρω από το ψάρεμα, όπως πολλές και στην ηπειρωτική Ιταλία.

Εξερευνήστε με τα πόδια για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα μικρά καταστήματα και τις καφετέριες που διασχίζουν τους μεσαιωνικούς δρόμους της παλιάς πόλης. Επισκεφθείτε το καθεδρικό ναό της Νορμανδίας και μια ανάβαση στην κορυφή του κάστρου La Rocca di Cefalù, την επιβλητική όψη του γκρεμού που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με πλοίο στο αρχιπέλαγος του Αιόλου και δείτε τα ενεργά ηφαίστεια Stromboli και Vulcano.