Η πολυαναμενόμενη ταινία «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ με πρωταγωνιστικό δίδυμο την Mάργκοτ Ρόμπι και τον Ράιαν Γκόσλινγκ ως Barbie και Kεν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πριν λίγες μέρες στο Λος Άντζελες.

Όπως και σε εμένα, έτσι και σε εσένα η αρχική σου στα social media σίγουρα θα έχει γεμίσει με τρέιλερ της ταινίας, φωτογραφίες της Mάργκοτ Ρόμπι και ό,τι άλλο είναι συνώνυμο του ροζ.

barbie - ταινία

Για να λέμε και την αλήθεια όλα τα κορίτσια την αγάπησαν και συνεχίζουν να την αγαπούν, αφού αποτελεί την αγαπημένη κούκλα ανά τον κόσμο, με πωλήσεις που αγγίζουν εκπληκτικά νούμερα. Υπάρχουν όμως άγνωστα πράγματα που αφορούν την διάσημη κούκλα του κόσμου «Barbie» και θα σε κάνουν να την δεις με άλλο μάτι… Μάλλον θα απομυθοποιήσεις λιγάκι τη σούπερ αψεγάδιαστη κούκλα των παιδικών σου χρόνων με το τέλειο μάρκετινγκ από πίσω της.

barbie - κούκλα
Πηγή: unsplash.com
  1. Πωλούνται τρεις κούκλες ανά δευτερόλεπτο

Ο κόσμος υποδέχθηκε θερμά την Barbie και τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας πωλήθηκαν γύρω στις 350.000 κούκλες. Η Mattel ισχυρίζεται ότι μέχρι και σήμερα πωλούνται τρεις Barbie το δευτερόλεπτο.

  1. Κυκλοφορούσε σε δύο εκδοχές

Αν και γενικά οι περισσότεροι τη γνωρίσαμε ξανθιά, η πρώτη αυθεντική Barbie διατίθετο σε δύο εκδοχές, μία καστανή και μία ξανθιά, με τα μαλλιά της πιασμένα αλογοουρά. Και παρά το γεγονός, ότι σήμερα έχει εκατομμύρια ρούχα, η πρώτη Barbie φορούσε ένα ριγέ μαγιό της εποχής.

 Οι πρώτες κούκλες Barbie είχαν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία και τα ρούχα τους ήταν ραμμένα στο χέρι από τους Ιάπωνες εργαζόμενους.
Οι πρώτες κούκλες Barbie είχαν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία και τα ρούχα τους ήταν ραμμένα στο χέρι από τους Ιάπωνες εργαζόμενους.
  1. Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν για τις αναλογίες της

Όταν η κούκλα της Matel μπήκε στα καταστήματα παιχνιδιών, οι γονείς δεν ήταν και τόσο θετικοί στο να παίζουν τα παιδιά τους με μία κούκλα που μοιάζει σε μία ενήλικη γυναίκα. Η Ruth Handler είχε παρατηρήσει ότι οι περισσότερες κούκλες έμοιαζαν με μωρά, κάτι που την έκανε να εξειδκεύσει το σχέδιό της και η κούκλα να μοιάζει με μία γυναίκα που έχει μεγαλώσει και να είναι περισσότερο ρεαλιστική. Η Mattel αναγκάστηκε αλλάξει πολλές φορές το παρουσιαστικό της από τότε.

4. Το βιβλίο για να χάσεις βάρος και η«κολλημένη» ζυγαριά

barbie

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα outfits της Barbie ήταν το «Barbie Baby-Sits», το οποίο κυκλοφόρησε το 1963 και μαζί με τα υπόλοιπα αξεσουάρ, περιελάμβανε και ένα βιβλίο που λεγόταν «Πώς να χάσεις βάρος»! Μία ακόμη αμφιλεγόμενη εκδοχή κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα, όταν η Barbie «Slumber Party» περιελάμβανε μία ζυγαριά «κολλημένη» στο ιδανικό βάρος. Πολλοί γονείς εξέφρασαν την αντίδρασή τους λέγοντας ότι οδηγούσε κορίτσια στην ανορεξία.

5. Άλλαξε το βλέμμα της

Η πρώτη κούκλα είχε διακριτικά βαμμένα τα μάτια της, σαν να φορά eyeliner, και το βλέμμα της ήταν αινιγματικό, σαν να ξέρει κάποιο μυστικό. Το 1971, το σχέδιο άλλαξε σημαντικά και η Barbie σε κοιτά απευθείας στα μάτια.

6. Τη δημιούργησε ο σχεδιαστής των Hot Wheels

Ένας σπουδαίος σχεδιαστής και εφευρέτης, ο Τζακ Ράιαν, ήταν ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τη Mattel και έφτιαξε την αγαπημένη μας κούκλα. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που έφτιαξε τα αυτοκινητάκια Hot Wheels που λατρεύουν όλα τα αγόρια.

7. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που διαφημίστηκαν στην τηλεόραση

Όλος ο χαμός με την Barbie πιθανώς προκλήθηκε και από το γεγονός ότι ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που διαφημίστηκαν στην τηλεόραση. Μετά από αυτό, χιλιάδες εταιρίες παιχνιδιών αντέγραψαν τη στρατηγική της και τα πρωινά του Σαββάτου δεν ήταν ποτέ ίδια…

8. Η Barbie και ο Ken πήραν τα ονόματά τους από τα παιδιά του δημιουργού, Barbara και Kenneth!

Η Ruth Handler ήταν μια επιχειρηματίας γεννημένη το 1959 στο Ντένβερ όπου ξεκίνησε την επιχείρηση Barbie. Εκείνη την εποχή, οι χάρτινες κούκλες ήταν πολύ δημοφιλείς στα κορίτσια. Εντωμεταξύ στη Γερμανία, η Handler δοκίμαζε την παραγωγή μιας τρισδιάστατης κούκλας. Ονόμασε τη συλλογή με τις κούκλες της «Barbie», από την κόρη της Μπάρμπαρα.

Ο αιώνιος φίλος της κούκλας, ο Ken, πήρε το όνομά του από το γιο της Handler, τον Kenneth. Οι κούκλες της Mattel έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο. Παρεμπιπτόντως, η Mattel ήταν αρχικά μια εταιρεία κορνίζας που ξεκίνησε από τον σύζυγό της Handler. Η Ruth ανέλαβε υπεύθυνη της εταιρείας και τα άλλαξε όλα. Πέθανε το 2002.

Η κόρη της, Barbara, εξακολουθεί να είναι ενεργή στην εταιρεία. Είχε εμφανιστεί και στην εκπομπή της Oprah κρατώντας μια κούκλα προσομοίωση της.

9. Η Barbie και ο Ken χώρισαν το 2004 και τα ξαναβρήκαν το 2011

Μετά από 43 χρόνια σχέσης τα πιτσουνάκια τα χαλάνε. Ο αντιπρόεδρος της Mattel είχε ανακοινώσει το 2004 ότι ο Ken αποσύρεται και η…πρώην του τα φτιάχνει με έναν Αυστραλό surfer τον Blaine (σιγά μη κάτσει να σκάσει). Ο Ken επέστρεψε το 2011 με δική του σελίδα στο διαδίκτυο όπου έστελνε μηνύματα στην αγαπημένη του.

«Barbie θα είσαι πάντα μοναδική για μένα», «Barbie μπορεί να είμαστε πλαστικοί αλλά η αγάπη μας είναι αληθινή» και άλλα τέτοια δακρύβρεχτα.

Μέχρι και σε πινακίδα στο κέντρο της Νέας Υόρκης διαφήμισε ο Ken την αγάπη τους λέγοντας «Σε θέλω πίσω». Τελικά, οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο και η ξανθιά κούκλα υπέκυψε και τα ξαναφτιάχνουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εκείνης της χρονιάς και φυσικά ανανέωσαν το status του στο facebook ότι είναι «Σε σχέση».

ken - barbie
Πηγή: mattel.com

10. Υπήρξε Barbie που πουλήθηκε για 302.500 χιλιάδες δολάρια! (σχεδόν 220.000 χιλιάδες ευρώ)

Αυτή η σπάνια κούκλα σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή κοσμημάτων Stefano Canturi και διαθέτει ένα ροζ διαμάντι ενός καρατίου, λευκά διαμάντια 3 καρατίων, και ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι στο δεξί της χέρι! Το 100% των εσόδων από αυτή την κούκλα Barbie δόθηκαν υπέρ της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού.

Η κούκλα σήμερα περιοδεύει σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων του Λας Βέγκας, το Λονδίνο και τη Σαγκάη! Το προηγούμενο ρεκόρ για πιο ακριβή Barbie ήταν το 1965, όπου η «Midnight Red» πουλήθηκε στα 17.091 δολάρια!(περίπου 12.500 χιλιάδες ευρώ).

barbie
Πηγή: bbc

11. Το 1975 κυκλοφόρησε Barbie που μπορούσες να της μεγαλώσεις το στήθος

Αυτή η κούκλα, με την ονομασία «Growing Up Skipper», κυκλοφόρησε το 1975 μέσα σε μια μεγάλη διαμάχη. Ήταν η νεότερη αδελφή της Barbie, και τα κοριτσάκια που θα την αποκτούσαν, μπορούσαν να την περάσουν από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και να μεγαλώσει το στήθος της, απλά περιστρέφοντας το αριστερό της χέρι (και για να μικρύνει έκαναν περιστροφή προς τα πίσω). Εκτός από το στήθος της που γινόταν μεγαλύτερο, η Skipper ψήλωνε και τη μέση της γινόταν πιο λεπτή.

Αυτές τις κούκλες με την Skipper τις σταμάτησαν το 1977. Από τότε η Skipper, που αρχικά προοριζόταν να είναι η μικρή αδελφή της Barbie που έπρεπε να της κάνει και babysitting, απεικονιζόταν πλέον ως έφηβη. Το πιο περίεργο ήταν ότι επειδή η Barbie υποτίθεται ήταν μια έφηβη, δημιούργησαν την Skipper ως απάντηση στις καταγγελίες εκείνης της εποχής ότι η Barbie παρουσιάζεται ως υπερβολικά σεξουαλική.