Ο Φωκάς Ευαγγελινός αδιαμφισβήτητα είναι ο άνθρωπος που σκορπά μαγεία στην σκηνή της Eurovision. Πολυμήχανος, καταφέρνει πάντα να δημιουργεί εικόνες που προσδίδουν χαρακτήρα και ύφος στα τραγούδια που αναλαμβάνει να οπτικοποιήσει.

Συναντηθήκαμε σε ένα κεντρικό μαγαζί της πόλης και μας μίλησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής της φετινής μας συμμετοχής στη Eurovision, με τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «Zari.

Πώς τον ενέπνευσε το τραγούδι στη δημιουργία της σκηνικής παρουσίασης

«Όταν άκουσα το κομμάτι και γνωρίστηκα με τη Μαρίνα, ενθουσιάστηκα. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές λες «τι θα κάνω, τι θα κάνω και σκέφτεσαι» όταν πρωτακούς ένα τραγούδι και έρχεσαι σε επαφή με τον καλλιτέχνη.

Εδώ το άκουσα και ήξερα από την αρχή τι θα κάνω. Δεν είναι συνηθισμένο κομμάτι, έχει διαφορετικούς ρυθμούς και διαφορετικές θερμοκρασίες.

Είναι πρόκληση για μένα να ξεχάσω τον εαυτό μου, να φέρω τη γνώση μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Μαρίνα ένωσε διαφορετικούς κόσμους, ανθρώπους διαφορετικούς που συνεργαζόμαστε με τον στόχο να αισθανθεί όμορφα επάνω στην σκηνή».

Θα υπάρχει το ελληνικό στοιχείο στην σκηνική παρουσίαση;

«Το έχει το τραγούδι, έχει ελληνικό στίχο. Συνεργαστήκαμε υπέροχα και στα σημεία θα υπάρχουν ελληνικά στοιχεία. Συνήθως υπάρχει ένα εύρημα, εδώ δεν υπάρχει κανένα εύρημα. Υπάρχουν όμως τρία ευρηματικά λεπτά και αυτό είναι για εμένα το τραγούδι. Η Μαρίνα είναι ηθοποιός οπότε θα σωματοποιήσουμε το δραματικό στοιχείο».

Ποια είναι η αίσθησή του για την πορεία της ελληνικής συμμετοχής;

«Νιώθω ότι μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά στον πολύ κόσμο αρέσει και το έχει αγαπήσει».

Θα δούμε στην σκηνή κάτι ανάλογο του βιντεοκλίπ;

«Η σκηνική παρουσίαση δεν θα έχει την αισθητική του βιντεοκλίπ που έχει ως άξονα τον νεορεαλισμό. Μπορεί να υπάρχει όμως ένας… νεοσουρεαλισμός. Θα παρουσιάσουμε ό,τι δίνει η μουσική, μπορεί να υπάρξουν επιρροές και από ελληνικούς χορούς, αλλά είναι μία σκηνική εμφάνιση που δεν θα έχει σχέση με ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν.

Εδώ έχουμε μία φωνή και έτσι δεν ψάχνουμε ευρήματα για να καλύψουμε άλλα κενά. Όλο το σκεπτικό θα είναι δυνατό. Επάνω στην σκηνή θα βρίσκονται τέσσερις χορευτές και η Μαρίνα, αλλά θα αξιοποιήσουμε και την Τεχνολογία».